Privilege 395 Marecat - september 2017
söndag 24 september 2017 - Skrivet av Per Ole Harnes
På vei mot vinteropplaget : Gaeta.
Nattstemning fra havnen i Roma.

Da er storbyen Roma lagt bak oss, båten lå trygt i marinaen i kystbyen Ostia.Her krydde det med turister i det svære flotte marinaområdet. Ble litt nedtur å bevege seg i gatene bak de flotte fasadene mot sjøen.Søppelet fløt  og forfallet var påtagelig!

Turistene var i flertall i havneområdet, det merket vi på kvaliteten på restaurantene som var merkbart dårligere enn på steder vi tidligere har vært i Italia. De innfødte spiser tydeligvis andre steder?

Var en lettelse å reise videre sydover mot den koselige kystbyen Anzio, som har en stor aktiv fiskeflåte  og mye liv. Vi lå ankret opp på reden som eneste båt.

Gatene i byen var krydret med barer og kafeer hvor de innfødte inntok morgenkaffe og bakverk fra tidlig om morgenen, koselig å handle hos lokal baker og slakter. Kalveskank ble innkjøpt og morgenen før avreise ble den deilige retten ossobucco satt sammen med grønnsaker og urter og lagt i vår  "thermal cooker".

En thermal cooker er en moderne utgave av en gammeldags jordovn. Den består av en gryte som settes inn i en annen tett beholder med spesiell isolasjon.Maten kokes opp i gryten og settes inn i den tette beholderen .Temperaturen synker ca 1 grad pr.time og når det serveres til kvelden er den fremdeles rykende varm. Fint for oss som har deilig middag klar når ankeret droppes sent på ettermiddagen.

Har vært minimalt med vind i det siste så det har blitt mye motorkjøring.

Det amerikanske mannskapet mønstret av i Roma, nytt norsk mannskap med store og små mønstrer på i Gaeta og seiler med oss en uke. Planen er å seile til øyene Ponza og Ventotene som vi har hørt mye positivt om.

 

Kommentera inlägget
tisdag 19 september 2017 - Skrivet av Per Ole Harnes
Til det Tyrrhenske hav.
Nansen liker ikke lyn og torden

Nansen stakk av på Portoferrairo, hun møtte en annen hund da mannskapet var på en restaurant kvelden før. Etter et kjempehopp var hun i land og borte var hun. Halve byen lette etter henne og hun ble etterlyst av politi og havnemyndigheter, ble funnet etter noen timer , kom tilbake møkkete og flau.

I området vi har vært i det siste har det vært underholdning med lyn og torden daglig, Nansen liker det svært dårlig og prøver å gjemme seg så godt som mulig.

Området syd i Toscana hvor vi  er i i er tydeligvis av liten interesse fra turistenes side, ser stort sett bare italienere og restaurantprisene er merkbart lavere.Vi beveger oss gjennom mange små idylliske områder med pittoreiske landsbyer og generelt flott natur.

Dagene under seil er også kortere, har med amerikansk mannskap som også vil være turister og oppleve området vi beveger oss gjennom, så det blir mye landligge.

Vanntemperaturen  synker jevnt og trutt, men det er fremdeles akseptabelt for den tøffeste ombord, lufttemperaturen gjør også at vi må bruke dyne om natten.Planen videre er å gå mot Roma for å slippe av våre gjester som ønsker å se mer av innlandet i Italia. Vi gleder oss til besøk av barn og barnebarn om kort tid.

 

söndag 10 september 2017 - Skrivet av Per Ole Harnes
Portoferraio og andre flotte steder på Elba.
Tidlig morgenstund fra Porto Azzuro, Italienske fastlandet skimtes i bakgrunnen.

Vårt firbente mannskapsmedlem har løpetid og starter gjerne dagen med intens uling kl 0400 om morgenen. Ikke greit å komme på land i en fei når vi er ankret flere hundre meter ute.Alle de firbente gutta på land er veldig kjekke om dagen. Det blir mange tidlige morgener, dermed kan vi ta bilder som dette når himmelen står i full fyr.

Det har vært tørt i Italia, dette fikk vi dokumentert med en skogbrann i nærheten, helikopter   med en enorm bøtte hentet vann rett ved siden av vår ankringsplass og ga  oss en saltvannsdusj hver gang det fløy over oss på vei til slippstedet. Nå om dagen kommer det masse hardt tiltrengt  regn.

Elba er blitt vår foreløpige favorittøy i Middelhavet, vi har vært i den ene flotte bukten etter den andre og badet i krystallklart vann.

Hovedstaden Portoferrairo er en meget gammel by med en særdeles viktig strategisk havn fra gamle dager for å kontrollere denne delen av Middelhavet.

Det er utvunnet  jernmalm her på øya fra uminnelige tider, ser tydelig store rødbrune felt i steinformasjonene mange steder, siste gruven ble nedlagt for ca 20 år siden.

Byen har faktisk også et jødisk område - da byen skulle bygges opp ble jøder invitert til å delta i handelen i byen, det gikk ikke så bra,

de var visstnok litt for flinke!  Etter hvert  er mye av sporene utslettet  - bl.a jødiske gatenavn  er fjernet og erstattet med italienskklingende.

Havnen i byen er særdeles travel med mange  fergerederier som konkurrerer om passasjerene til fastlandet,.Lystbåthavnen er en perle- omkranset av eldgamle hus og befestninger fra gamle dager.Her  er det viktig å bestille plass på forhånd for overnatting, nå på høsten er prisene litt moderert ."Bare" Euro 68 for vår båt pr.natt.

Det er også en svær ankringsplass for de som ikke vil til eller ikke får plass i havnen.

Kloakksystemet  i byen er nok ikke helt moderne, etter hvert regnskyll lukter det friskt av kloakk i havnen og innbyr definitivt ikke til bading.

Om et par dager setter vi kurs mot fastlandet for å hyre på amerikanske venner som skal seile med oss en stund.

lördag 2 september 2017 - Skrivet av Per Ole Harnes
På kryss og tvers mellom Italia og Korsika
Bøyefortøyning utenfor Bastia på Korsika.

Etter Livorno gikk turen til den Italienske øya  Capraia som ligger ca 35 nautiske mil sydvest, øya er for det meste nasjonalpark og det er strenge restriksjoner på hvor man kan bevege seg. Det er heller ikke tillatt å ankre opp utenom et par steder , det bor noen fastboende der som livnærer seg av turisme og fiske. Rutebåt til fastlandet en gang i døgnet. Mange gjestebåter i havna.

Neste dag bar det videre mot Korsika, mannskapet har vært der tidligere med bil, men ikke på de østligste delene. Bastia som vi lå i første natten er en gammel og litt forsoffen by, det skremte tydeligvis ikke bort turistene som det var mange av. Dyr, men deilig fiskemiddag i restaurant i havnen. Skippperen glemte å spørre kelneren om prisen på dagens fisk; som var Dorade til 70 euro for kiloen! Neste dag ble det proviantering og videre ferd sydover.

Taverna marina ble neste havn, glovarmt i luften.36 grader, vi fikk vasket klær og båt og stelt mennesker og dyr. Marinaens matbutikk var et bord med litt hermetikk, brød,vann og vin - til gjengjeld for det magre utvalget ble man tilbudt hypnose av ekspeditøren! Kanskje noe for Rema?

Natt nummer to i marinaen ble vi angrepet av små fluer som invaderte båten, sikkert 1000 stykker ombord, vi åpnet alle luker og vinduer og dro til havs.Ned med det franske og korsikanske gjesteflagget og opp med det italienske igjen.

Kursen ble satt mot den Italienske øya Elba som er Italias 3. største. Ingen av oss hadde vært der tidligere. Det viste seg å være en perle av en øy, massevis av bukter med hvite strender .Høye grønne åser midt på med masse vegetasjon.Virket som det var kun italienske og tyske turister der? Det produseres bl.a mye god vin på øya og bakverket var fantastisk.

Øya har hatt en brokete historie, den mest kjente herskeren er kanskje Napoleon som hadde eget fyrstedømme der ca et år før han dro i det fatale slaget i Waterloo.Elba ble senere innlemmet i Italia så sent som i 1861.

Vi ble liggende i en koselig bukt for anker sydøst på øya, der kom det jamen inn en norsk båt til med et ungt par som var tur i Middelhavet, første norske båt på denne høstturen. 

Fremdeles ca 26 grader i vannet så det bades ofte og lenge.