Privilege 395 Marecat - oktober 2019
fredag 25 oktober 2019 - Skrivet av Per Ole Harnes
Vulcano og Salina
vulcano

Øyene Vulcano  og Salina.

Etter hvert har vi besøkt flere av de Eoliske øyene, to skiller seg ut og blir destinasjoner som vi stadig seiler til: Vulkano er den nærmeste- vi seiler vanligvis ut på  ca 3 timer fra Capo D Orlando som er hjemmehavnen vår.

Med vinden imot så kan vi kjenne på lukten når vi nærmer oss Vulkano - svovellukten river i nesen. Dette skyldes åpne svoveldampende sprekker i fjellet og gir området denne spesielle lukten. Det kommer også gass opp i sjøen og gir varmt «boblebad» På en av øyas gode ankringsplasser kan man svømme inn til en av de boblende kildene like ved hvor båten er ankret opp. På land er det et stort gjørmebad med svovelholdig innhold.Populært hos turister og øyas innbyggere. Koster noen få euro og du er garantert babyhud og heftig kroppslukt i flere dager.

Populært å gå til toppen av vulkanen for et fantastisk utsyn over de andre øyene, øyas kjærestepar klatrer ned i vulkankrateret og skriver navnene til hverandre med kjempebokstaver i støvet. Dette kan tydelig sees på Google earth.

Det bor noen få hundre personer på øya fordelt på et større og et mindre tettsted - de fleste er sysselsatt med turisme.

Fargene og vegetasjonen på øya er fantastisk og gjør dette til et fantastisk sted å ankre opp, massevis av naturlige lavaskulpturer gjør  ankringsplassene spektakulære.Tette fergeanløp til Sicilia og de andre øyene gjør at det er enkelt å reise dit.

Salina:

Denne øya ligger litt lengre ut i havet, men godt innenfor en dagstur en vei.

Etter Lipari er Salina den nest største av øyene i gruppen. Det er seks vulkaner som har dannet denne øya.Ingen er aktive nå.

Næringsgrunnlaget i dag som i tidligere tider er turisme, vinproduksjon og saltutvinning fra en saltsjø på dem sydlige delen av øya. Dette har også gitt øya sitt navn Det er også stor produksjon av kapers og oliven her.                                                                                                                Den berømte Malvasivinen kommer fra Salina .                                                   Havnen hvor vi pleier å ligge gir god beskyttelse mot de fleste vindretninger og er et populært stoppested for de mange charterbåter i området.

Salina er meget frodig grunnet de mange ferskvannskildene på øya - dette i motsetning til flere av de andre eoliske øyer som er ganske karrige.

Mannskapet på Marecat reiser snart bort fra vakre Sicilia for vinteren,vi er tilbake i April nest3 år.

Kommentera inlägget
lördag 5 oktober 2019 - Skrivet av Per Ole Harnes
Hva drikkes på Sicilia?
Saltøl fra Messina.

Hva drikker man på Sicilia?

I tidligere tider ble det dyrket store mengder druer på Sicilia som ble eksportert til andre deler av Italia for å produseres til vin.

De siste årene har dette forandret seg - nå produseres mengder av «egne « viner. De mest brukte sicilianske røde druesortene er: Nero d Avola, Frappato, Nerello Mascalese og Perricone.

Av de hvite brukes mest Grillo,Inzolla og Cataratto.

Mange utenlandske produsenter lager kvalitetsviner med druer fra Etnaområdet.

Området kalles «det nye Bourgogne»  grunnet likheten i jordsmonnet til sin franske fetter.                                                                                                                         .Blant dessertvinene er det først og fremst Marsala og Malvedia som er best kjent.

De overnevnte brukes mye til å dyppe mandelkjeks i.

Andre typiske alkoholholdige drikker er den berømte Limoncella som de fleste vet er laget av sitroner.

Amara Siciliano er laget av urter og nytes vanligvis etter et stort måltid.

Rederinnen har også blitt en smule overrasket over pistasjlikør,kanellikør og rarest av alt: Fenikkellikør!

Populært er også mange forskjellige kaffedrikker - ofte med Granita som er den lokale varianten av iskrem. Serveres vanligvis med en søt slags bolle.

Til større måltider brukes også iskaldt vann med mynteblader. Isbiterer  er ikke like vanlig!

I marinaen hvor vi bor er også et lokalt vinutsalg rett i nærheten. Der må vi ha med egen emballasje - kvaliteten er ofte så som så men man kan vel ikke vente alt for en pris av € 1,8 pr.liter!

Mange familierestauranter(Osteria) lager sin egen vin, den drikkes  av høy og lav, ser ofte ut som den er utblandet til lunch så også  de helt unge får et glass til maten!

Øl er også populært- Messina har et bryggeri som lager øl med tilsatt salt. Det smaker faktisk ganske godt.

Det kryr også av mikrobryggerier som hjemme med overprisete lokale spesialiteter.

 

Det brukes også mye juice, den deilige blodappelsinjuicen er ganske spesiell, men Sicilia er verdens største produsent av blodappelsiner.

Granateplejuice er også populært , granatepletrærne vokser vilt så det er en populær frukt.

 

 

Kommentera inlägget