Till Medelhavet Etapp 1 - juli 2015
fredag 31 juli 2015 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Dokkum - Lemmer(NL) 45 Nm
En riktig "holländare"

När vi lämnade Dokkum såg jag den första väderkvarnen och kom genast att tänka på att det är ju faktiskt väderkvarnar som vi förknippar Nederländerna med. ”Holländare” är ju egentligen en typ av väderkvarn som var vanlig här i landet förr för att pumpa vatten. Nu började jag leta väderkvarnar och helt plötsligt såg jag väderkvarnar överallt. Snart hade jag räknat till 22 stycken.

Sedan Groningen har vi åkt efter en speciell led på kanalerna som heter ”Staande Mastroute”. Det är kanaler som går genom Holland från Delfzijl till Willhelmstad och där man kan gå med masten på segelbåten hela vägen. Vi har en särskild bok där leden finns beskriven för att vi ska hitta bland alla tusentals kanaler. Nu har vi kommit till en del av ”Stande Mastroute” som heter Prinsessan Margeritas kanal. En bred kanal (men ibland väldigt smal) med mycket fritidsbåtar och yrkestrafik.

Nu åkte vi dock fel bland kanalerna igen, precis som förra gången (år 2011), då jag styrde och har sedan dess fått höra att jag tog en dike istället för kanalen. Nu var det båtmeken som gjorde likadant och plötsligt befann vi oss i byn Wergea igen med sin lilla kanal som var lika bred och djup som båten. Den lilla bron öppnades av invånarna själva. Nu var vi där igen men det gick bra den här gången också!

En del seglar på kanalen vilket inte är tillåtet i svenska kanaler. Ett krav när man seglar i kanalerna här är att man har motorn igång så att man snabbt kan styra undan vilket framgår av särskilda skyltar utmed kanalen. För att få åka på Holländska kanaler måste man ha ett internationellt kanalcertifikat så man känner till alla regler. Det har vi tagit, både båtmeken och jag på Medborgarskolan.

Helt plötsligt när vi åkte i Prinsessan Margeritas kanal kom en polisbåt och vinkade till oss att stanna. Jag tänkte direkt att nu skulle de kolla om vi hade kanalcertifikat men då skrek polisen till oss att vi ska köra intill den högra kanten i kanal. Mittendelen av kanalen är till för de stora båtarna. Vi bler lite konfunderade, båtmeken och jag, då vi givetvis kan de sjöregler som gäller och vi faktiskt höll oss till höger när vi mötte andra båtar i kanalen. Vi har ju också en ganska stor båt! Snart upptäckte vi dock vad polisen menade med stor båt då det mot oss kom en riktigt stor och lång pråm dundrande. Här gällde det att hålla sig undan intill den högra kanalbanken!

Det tog oss en och en halv dag att nå Lemmer fast sträckan inte är så lång då det tar tid vid varje bro. Vi hade hoppats att vi skulle klara det på en dag men vi insåg på eftermiddagen att vi inte skulle hinna innan broarna stängde så vi tog in på en sidokanal där vi hittade en liten mysig hamn för natten.  Väl framme i Lemmer tog vi en kajplats i byn centrum. Här var årets festival i full gång! Det fick bli öronproppar i natt om det skulle bli någon sömn!

Nu börjar vi tycka att det är lite tradigt här på kanalerna. Det är skönt att vi snart är framme vid vår vinterhamn som är vårt mål den här semestern.

Länkar
Övrigt Holländare
Länk till fotoalbum: Lemmer
onsdag 29 juli 2015 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Groningen - Dokkum(NL) 35 Nm
En av alla husbåtar som holländarna bor på i Groningen

Nu var det inte konvoj längre men det kändes som det då vi startade från Groningen när vi låg och väntade på första broöppningen kl 9.00 i centrala Groningen. Morgonen var kall och klar. Det kändes som höst, en septemberdag. Nu förstod jag varför jag hittade ett stort lönnlöv i sittbrunnen igår.

Det var fantastiskt fint genom Groningens centrum med husbåtar och den fina stadsmiljön från hansatiden.Efter att vi passerat staden glesades det ut mellan båtarna men vi var tolv båtar som höll ihop i slussarna och broöppningarna.

Snart märkte vi att till varje sluss var det kappkörning om vem som kom in först och fick bäst plats. Det blåste en hård västlig vind 12-18 m/s och det var svårt att styra båten i den trånga kanalen i väntan på broöppning och slussning i blåsten. Vi hängde på och drog ifrån, tog plats i nästa sluss men det här var inget för oss svenskar på semester så vi drog ner på farten och lämnade trängseln till förmån för egen broöppning och slussning.

Regnet började ösa ner, det blixtrade och åskan dånade och om det kunde gå vågor i en kanal så skulle det gjort det idag. Vindbyarna nådde mer en kuling och våra vänner på S/Y Equarter gav upp och tog land medan vi fortsatte till Dokkum.

Väl i hamn tyckte vi inte det var någon idé att ta av de dyngsura sjöställen utan vi gav oss av på en promenad i den mysiga byn. Snart hittade vi ett trevligt ställe och båtmeken frågade om det var okey att komma in med dyngsura sjöställ. Servitrisen log och sa att för hennes del var det okey så vi gick in. Det var värmande och mättande med god mat och lite mindre gott vin. Nu saknade vi våra nya seglarvänner.

Vid kajplatsen i Dokkum fick vi också höra av våra båtgrannar att det stått i tidningen om de båtar som gått in i slussen via "torra land" med tidvattnet. Slussen som annars inte används längre hade öppnats för båtkonvoj pga av den trasiga bron i Delfzijl. Nu förstod vi varför människor sent på kvällen kom ut ur sina hus och vinkade och fotograferade oss när vi passerade i kanalen. Häftigt!

Länk till fotoalbum: Dokkum
Kommentera inlägget
tisdag 28 juli 2015 - Skrivet av Cathrine Cedergren
En speciell dag

Idag är det en speciell dag för mig. Det är 42 år sedan jag och ”min båtmek” blev ett par. Många äventyr har vi upplevt tillsammans under alla dessa år. Efter våra barns födelse är nog ”Resan till Medelhavet” vårt största äventyr tillsammans. Tack för att du finns!

tisdag 28 juli 2015 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Bad Nieuwerschans - Groningen(NL) 30 Nm
En trefilig broöppning i kanalen i Holland

Efter natten vid järnvägsbron var det dags att gå vidare i konvojen. Alla stod beredda, när bron öppnade kl 9.00, klara att åka. Gårdagens genomsura sjöställ var ännu inte riktigt torrt men det gjorde inget för snart var vi genomsura igen. Ömsom i sol ömsom i spöregn öppnades bro efter bro.

Kom nu att tänka på broarna i Kielkanalen som vi åkte under. Nu var det olika brokonstruktioner som öppnades istället när vi skulle passera. Vi gick timme efter timme genom det holländska landskapet med fält och betande kor och får. Så var vi äntligen framme i Groningen. Nu var vi här igen! I lördags med tåg och nu tre dagar senare med båt. Det var trångt i hamnen. Då stod hon där plötsligt, hamnkaptenen med sin megafon, och skrek åt oss var vi skulle lägga till.

Så snart vi lagt till gick vi iland och frågade efter sjökortet som skulle komma per brev från Hjertmans men det hade tyvärr fortfarande inte kommit. Nu kunde vi inte vänta på det längre.

Sen firade vi tillsammans med våra båtvänner Birgitta och Björn med champagne. Vi hade mycket att fira. Vi hade kommit förbi den trasiga bron. Vi hade klarat tidvattnet, strömmarna och vågorna på Nordsjön. Vi skålade för oss (båtmeken och mig) då det på dagen var 42 år sedan vi träffades. Det firade vi också med en trerätters överraskningsmeny med vin på en av Groningens restauranger på tu man hand. En fantastiskt god middag!

Länk till fotoalbum: Groningen
måndag 27 juli 2015 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Väntan i Delfzijl
På utflykt med pendeln till Groningen

Nu har vi legat här i Delfzijl på att stormen skulle dra förbi och att bron i Eemskanal ska bli reparerad i tre dagar. Här har vi småfixat och latat oss i regnet och stormen. Passade på att sy om duschdraperiet så att det passade utrymmet i duschen på min ”Båtsymaskin” jag fick på senaste födelsedagen av familjen. Satte surdegen på matning igen. I lördags gjorde vi utflykt till Groningen med pendeltåget. Där hittade vi riktigt fina ostaffärer och vinbutiker att shoppa i. Vi gjorde ett besök ner till hamnen och frågade efter vårt paket med det nya sjökortet men det hade inte kommit något paket till oss enligt hamnkaptenen.

Idag fick vi nytt besked om att bron öppnas tidigast på fredag. Nu börjar det bli problem för oss då vi ska flyga hem från Schiphol, Amsterdam, på söndag! Vi måste först ta oss till hamnen utanför Amsterdam där vi ska lämna båten. Egentligen vet vi inte om bron öppnar på fredag heller. Efter dagens besked är många upprörda i hamnen och nu planeras andra vägar.

Några holländare på bryggan planerar en konvoj via en kanal ca 15 Nm härifrån på ”torra land”, -0,70 m, som ska vara möjligt att gå i tidvattnet. Där finns det slussar och broar som dels sköts manuellt av oss själva och av brovakter som öppnar efter anmälan 24 timmar innan. Om vi går ihop flera stycken båtar så kan vi säkert få upp broarna och ev slussar ändå. Vi och Equarter beslutar oss för att hänga på.

Nu blev det plötsligt bråttom. Tidvattnet stiger under eftermiddagen och vi måste lämna hamnen. Snabbt fixar jag en Pasta Carbonara så vi har mat under kvällens färd. Dags att ge oss av på en nytt spännande äventyr.

 

Kommentera inlägget
måndag 27 juli 2015 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Delfzilj – Bad Nieuwerschans(NL) 22 Nm
På väg i konvoj med åskan mullrande i kanten

I regn, dimma och åskan mullrande i kanten gav vi oss av på måndagseftermiddagen från hamnen i Delfzijl. Vi var sju båtar i konvojen. Fem holländska och två svenska båtar. Vinden var sydlig 6-8 m/s och strömmen gjorde att vi på tomgång gjorde 4 knop. Vi hade inget för att ta ut seglen för då skulle vi komma fram för tidigt. Vi fick inte komma före vattnet till ”landområdet”. Vi fick inte komma för sent för bron och slussen som skulle öppna kl 18. Vi visste inte vart vi skulle eller när vi skulle vara framme. Det vi visste var att konvojen skulle ta oss till Groningen.

När vi närmade oss slussen in i kanalen var det vatten som i en ränna och runt omkring oss var det leriga fält och havsvattnet var alldeles brunt. Vi åkte sakta i rad efter de björkruskor som gällde som sjömärken på ”landområdet” och plötsligt fastnade en av båtarna i leran. Den sista båten var en holländsk grundgående stor djonk och den drog loss båten som fastnat. Det högg ett par gånger under vår köl men vi gled vidare. Alla glid vi in i den öppna slussen och när dörren stängdes bakom oss kunde vi andas ut. Nu var tidvattnet, vågorna och strömmarna borta!

Vi gick sedan i kanalen timma efter timma och passerade ytterligare en sluss och ca tio broar när det till slut tog stopp vid en järnvägsbro någonstans. Här la vi alla till tätt på varandra utmed väntbryggan. Klockan hade nu blivit 22 och det var mörkt, regnet stod som spön i backen, vi var genomblöta och frusna och tågen passerade dundrande på bron. Då kröp vi ner i den varma ruffen, tog fram resterna av ostarna, vinet och tände ljusen på bordet. Nöjda med att nu hade vi i alla fall kommit vidare.

Länk till fotoalbum: Någonstans
Kommentera inlägget
fredag 24 juli 2015 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Kvar i Delfzijl
Kontakten med omvärlden

Idag skulle vi slussa in i Eemskanal i Delfzijl och vidare till Groningen men strax innan vi skulle ge oss iväg kom en holländsk båt tillbaka och de ombord berättade att bron innanför slussen var trasig och gick inte att öppna. En pråm hade kört in i bron. Det fanns inget besked om när den kunde öppnas igen. Det kunde ta allt från någon timme till hela dagen att reparera bron. Nu blev det en väntan på besked om att bron var reparerad. Vi konstaterade att öppnade den inte före kl 16:30 så skulle vi få vänta till nästa dag då bron i Groningen bara hade öppet till kl 19 och då skulle vi inte hinna dit.

Vi försökte nu sysselsätta oss i båten med lite småfix då vi inte ville lämna båten i väntan på bron. Efter duschning, frukostdisk, bäddning, förmiddagskaffe, lunchlagning (torskfilé i pepparrotssås med ris), lunchdisken tog jag fram dammsugaren och drog ett varv i båten. Det tar ju inte så lång tid sen satt jag lite otålig igen och väntade.

Började skriva på texten till bloggen i mitt Worddokument då jag låg efter några dagar och vi fortfarande inte har något internet. Jag känner mig alltid lite olustig utan internet. Vet inte vad som händer där ute i världen. Läser alltid nyheter och väder regelbundet på nätet och håller kontakt med barn och vänner. Det kan tyckas löjligt att man inte klarar sig utan nätet men för oss seglare så är väderprognoserna en del av säkerheten precis som annan säkerhetsutrustning ombord.

När det väl finns wifi i hamnarna brukar det inte fungera när alla börjar surfa som ligger i hamnen. Vi har dock en alldeles förträfflig liten antenn som ”båtmeken” monterat på en stång på akterpulpiten som har en sladd med USB-kontakt i andra änden som jag trycker in i min bärbara dator. Vips så har jag all wifi i hela hamnen och det fungerar alldeles utmärkt att ladda upp både texter och bilder till bloggen.

torsdag 23 juli 2015 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Norderney(DE) – Delfzijl(NL) 32 Nm
Dags att byta gästflagga till Nederländerna

När vi vaknade på morgonen i Norderney hade många båtar redan lämnat kajen. Detta då man antingen går med högvattnet tidigt på morgonen vid 06-tiden eller vid lunch. Vi hade bestämt att vi skulle ge oss av kl 12 då vi skulle ta en genväg till Delfzilj som går över torra land där det bara finns vatten vid flod. På sjökorten är det ritat som land (grönt) med vattendjup angivna med minusvärden.

S/Y Equarter hängde på då de kände sig trygga med oss som åkt här ”på torra land” en gång tidigare (när vi hämtade S/Y Maron från Breskens). När vi närmade oss ”landområdet” var det bara ett hav med björkruskor som sjömärken. Strax stod vi på! En holländare ropade till oss från sin båt att vi skulle gå närmare ruskorna. Vi tog oss loss och närmade oss ruskorna och nu flöt vi vidare längs ”ruskleden”. När vi passerat ”landområdet” kunde vi ta ut seglen i den västliga vinden på 5-8 m/s till nästa ”landområde”.

När vi närmade oss kändes det lite pirrigt. Det hade gått många timmar sedan vi lämnade Norderney. Där vi skulle åka var djupet angivet med -0,7 m. Det betydde att för att vi skulle kunna åka där måste vattnet stigit med 2,5 m eftersom vi behöver minst 1,80 m för att inte stå fast. Vi räknade med att det skulle ha stigit 2,9 m tills vi var där. Skulle våra beräkningar stämma? Nu hade vi bra vind i seglen så vi tog ner dem och gick med motor. Då kunde vi själva reglera farten över ”landområdet”. Det stämde, vi gled lätt över marken. När vi passerat hissade vi seglen igen och nu hade vi massor vatten under kölen resten av färden.

När vi angjorde hamnen i Delfzijl var det kväll och det var dags att byta besöksflagga igen. Nu var vi i Nederländerna. Därefter blev det att fylla på vatten då vi hade snustorrt i tanken. Till sist en snabb promenad till centrum där vi köpte med ett par hämtpizzor som vi glupskt åt, med ett glas vin, i dagens sista solstrålar i sittbrunnen.

Länk till fotoalbum: Norderney - Delfzijl
onsdag 22 juli 2015 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Langeoog - Norderney(DE) 22 Nm
Ebb vid kajen i Norderney

Dagens hemska färd var planerad och väl förberedd och det gjorde den lite bättre trots både höga vågor, motvind (V 6-10 m/s), regntunga moln och motström. Vi hade inget val då det skulle råda samma väderförhållanden hela veckan och till helgen visade prognosen på orkanvindar upp till 31 m/s och regn! Vi skulle till Groningen inne i den holländska kanalen som börjar i Delfzijl. Vi skulle dela upp sträckan etapper och den första skulle gå till Norderney, en av de ostfrisiska öarna som låg längre väster ut. Vi gav oss av kl 13 då vattnet stigit så mycket att vi kunde komma ut från hamnen. Vi gjorde sällskap med den svenska båten S/Y Equarter som vi träffade i Langeoog.

Många båtar var i rörelse på havet trots vädret och när vi närmade oss Norderney så var vi femton båtar som skulle lägga till samtidigt som tre färjor lämnade och angjorde hamnen. Smått kaos! Vi fick till slut en plats på lastkajen. Vi hann knappt sätta fast oss förrän fler båtar kom in och ville lägga sin båt på vår då hamnen var full.

När alla båtar väl satt fast så var vi tre båtar i bredd utmed hela kajen. Då började vattnet sjunka och de närmsta timmarna blev det ebb och vattnet sjönk ca 3 m vid kajen vilket gjorde att våra tampar i land behövde släppas lösare och lösare, för varje timme, så vi inte blev hängande i luften.

När vi sjunkit ner från kajen hade vi inte någon möjlighet att ta oss iland utan vi blev kvar ombord hela kvällen. Vi hade en trevlig kväll ombord med våra nya båtvänner Björn och Birgitta som låg förtöjda med S/Y Equarter på vår båt.

Vi hann knappt somna förrän det var dags att justera tamparna igen för oss som låg närmast kajen. Nu började vattnet stiga och flera gånger under natten fick styrman/båtmeken gå upp och spänna våra tampar igen. Ingen vidare nattsömn här!

Länkar
Övrigt Läs mer om tidvatten
Länk till fotoalbum: Norderney
tisdag 21 juli 2015 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Kvar i Langeoog(DE)
En av stränderna på Langeoog

På den ostfrisiska ön Langeoog stannade vi i två dagar. Så fantastiskt fint. Vi kunde inte tro att det var samma hav och ö som när vi kom igår. Solen sken och himlen var blå redan när vi vaknade. Blåste gjorde det dock fortfarande!

Här var det bilfritt och cykelvägarna gick runt ön, kors och tvärs och alla cyklade. För transporter från hamnen till byn fanns ett eltåg och några elbilar. Hela ön var i stort sett ett naturreservat med fågel- och sälkolonier.  Nu eller aldrig var det dags för en heldagsutflykt på cykel ön runt. Jag hade spanat in att det fanns en sälkoloni ca 7 km öster ut från hamnen som jag också ville besöka.

Här var det underbart att cykla runt i solskenet mellan de mjuka gräskullarna med sina karga blommor, buskrosor, kaprifol, kamomill mm. En bred sandstrand sträckte sig runt ön. När tidvattnet var lågt blev stranden ännu bredare och hela öar av sand kom upp ur havet.

I hamnen var tidvattnet inget problem för oss med flytbryggor på stora höga pålar som höjdes och sänktes med tidvattnet, men just dessa dagar, beroende på månens fas, var det större skillnad på ebb och flod och då räckte inte vattnet till i hamnen. Flera av båtarna på de inre bryggorna stod i leran!

Här träffade vi också Björn och Birgitta från Västerås på S/Y Equarter som vi pratade bort ett par timmar med. De var pensionärer (fd bönder) som var på väg i sin segelbåt till Amsterdam. De hade spännande seglingar att berätta om som de gjort till Nord-Norge och Ryssland.

Vi upptäckte nu att nästa elektroniska sjökort som det var dags att ladda i plottern inte fungerade. Nu behövde vi support från både Hjertmans, där vi köpt sjökortet, och leverantören Navionics för att få det att fungera. Vi saknade dock internet i hamnen och vi ficki leta upp ett internetcafé där vi kunde ladda hem uppdateringar och filer från leverantören. Trots ihärdiga försök fick vi inte sjökorten att fungera i plottern och Hjertmans kundvänlige Johan, beslutade att uppdatera ett nytt minneskort med sjökortet på och skicka det till hamnen i Groningen. Till Groningen skulle vi klara oss på det sjökort vi hade som fungerade.

Nu gällde det bara för oss att ta oss till Groningen.

Länk till fotoalbum: Langeoog
Kommentera inlägget
söndag 19 juli 2015 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Cuxhaven - Langeoog (DE) 58 Nm
Blöt styrman i oväder

Idag var det väder-, ström-, tidvatten- och vindläge att lämna Cuxhaven. Nu eller aldrig, snart var det dags för ny kuling. Vi planerade att segla till någon av de ostfrisiska öarna. Vilken av de ostfrisiska öarna vi skulle angöra fick avgöras av vilka vindar, vågor och strömmar som skulle råda under dagen. Vi gav oss av i ottan, kl 06. Vi var inte ensamma som lade ut från hamnen. Tidvattnet var nu på väg att vända och det var medströms ut från Cuxhaven. Vi loggade strax 10 knop när vi kom utanför hamninloppet.

Vi tog sikte på Wangerooge men ganska snart märkte vi att att SO vinden fanns kvar längre än vad väderprognosen hade sagt, vågorna var långa och inte höga efter senaste kulingen, så vi beslutade oss för att segla vidare till ön Langeoog. Efter några timmar avtog vinden och nu blev det motström. Nu började också regnet att ösa ner och sikten försvann. Nu stämde inte heller den väderprognosen. Vi fick då i alla fall användning av investeringarna AIS och radar!

Nu blev det motorgång i motström med hällregn i dyning! Det ända som var upplyftande var när sälarna dök upp runt båten. Vi kom fram till Langeoog efter 10 timmar, dyngsura, trötta och hungriga. Efter att vi angjort segelklubbens hamn brakade åskvädret ut. Tur att vi hade hunnit in i hamn!

Länkar
Övrigt https://sv.wikipedia.org/wiki/Ostfrisiska_%C3%B6arna
Länk till fotoalbum: Cuxhaven - Langeoog
lördag 18 juli 2015 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Kvar i Cuxhaven (DE)
Utsikten från marinans terass

Nu blev det ett par ”liggdagar” igen då ny kuling blåste på Nordsjön. Skönt att vi fick stanna kvar i Cuxhaven. Vi trivs väldigt bra i Cuxhaven. Här möts seglare från olika länder som är på väg till olika platser. Precis som i Hangö i Finland och Kurassare i Estland.  Seglare som är på väg och som hjälper varandra och delger varandra erfarenhet för att alla ska komma vidare på sin resa.

Det som är fascinerande här är också de snabba förändringarna i vädret, vindarna och så tidvattnet. Skillnaden mellan ebb och flod är ca 3,5 m. Bryggorna som höjs och sänks efter vattennivån i hamnen. Djurlivet som lever i ebbmarkerna. Sälarna som besöker oss i hamnen.

Vi tog fram cyklarna och gav oss iväg på cykeltur i omgivningarna. Vi passade på att bädda rena lakan och tvätta då vi hade bra tillgång till tvätt- och torkmaskiner i hamnen. Vi hann också med att shoppa lite, bl a en elgrill! Inte fel när vi oftast ligger i båthamnar med el där kolgrillning är förbjuden. Lite nya papperssjökort för den fortsatta resan kom vi också över i stadens bokhandel. Sjökorten i papper är guld värda trots alla digitala sjökort i plottern. Handlade mat och vin i en butik (ALECO) som bara hade ekologisk varor. Fantastiskt att det fanns allt från pinnglass till vodka som är ekologiskt.

Första kvällen avslutade vi på marinans restaurang med bedårande utsikt över hamnen. Sista kvällen provade vi vår nya elgrill i sittbrunn. Riktigt bra!

Länk till fotoalbum: Cuxhaven II
torsdag 16 juli 2015 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Kiel - Cuxhaven (DE) 72 Nm
Porten till Nordsjön öppnas för oss

Nu var det dags för Kielkanalen (tyska Nord-Ostsee-Kanal) som är en cirka 100 kilometer lång kanal som förbinder Östersjön med Nordsjön och Elbes mynning vid Brunsbüttel. I varje ände finns en sluss då det är ca 3 meter tidvatten i Brunsbüttel.

Vi startade tidigt då vi visste att det skulle bli en lång dag. Regnet hängde i luften. Vi anropade slussvaktaren på VHF och fick veta att vi ganska snart skulle få slussa. Vi blev glatt överraskade då vi har hört flera berätta om att de fått vänta i timmar då yrkestrafiken har företräde. Nu var vi 5-6 segelbåtar som skulle in tillsammans med två fartyg. Väl inne i den stora, stora slussen skulle vi alla klättra uppför väggen och till kontoret för att betala slussavgiften. Tyvärr tog de inte något av våra bankkort och vi kunde inte betala de 35 Euro det kostade. Vad skulle vi göra då? Skulle vi få åka ur slussen? Slussporten var redan stängd! Då sa den snälla kassörskan att vi kunde betala när vi kommer tillbaka! Tack! Det ska vi göra lovade jag.(Nu kommer vi ju aldrig tillbaka med båten men jag kom inte på vad det heter på varken på engelska eller tyska just då).

Vid slussningen var båten fäst vid bryggor fästa med kättingar som man stod på som flöt med ned/upp. Efter slussen turades vi om att köra timme efter timme. Utmed kanalen pågår liv och rörelse. Människor som arbetar, bor, campar, fiskar, cyklar, promenerar, joggar  eller bara står och tittar på trafiken på kanalen. Här simmar fiskar och fåglar av olika sorter. Vi såg även tre havsörnar. Här åker bilfärjor kors och tvärs och lastfartyg stora som hus på rad.  Här i Kielkanalen finns olika konstruktioner av höga broar. Det fick mig att tänka på bröderna Lauritzen i Guillous ”Det stora århundradet”. Under dagen ljusnade himlen och solen lyste på oss igen.

Efter 8 timmar var vi framme vid slussen mot Nordsjön i Brunsbüttel och det var dags att anropa slussvakten på VHF. Efter en del missförstånd (språket) så fick vi åka in i slussen efter en timmas väntan tillsammans med ett stort fartyg. Nu var klockan ca 17 och det var som högst tidvatten vilket innebar att vi slussades uppåt ca 1,5 m. När det är lågvatten i Brunsbüttel så slussas man nedåt ca 1,5 m. Nu öppnades dörren till Elbe och Nordsjön!

Eftersom tidvattnet stod som högst och nu skulle börja sjunka bestämde vi oss för att gå vidare till Cuxhaven, ca 18 Nm norr om Brunsbüttel, då vi skulle få medström med tidvattnet.

Vi surfade fram i ca 10 knop till Cuxhaven. Vi hade läst att det var full gas som gällde vid hamninloppet för att inte dras med av strömmen. Det kändes lite pirrigt när vi närmade oss hamninloppet men allt gick bra och strax låg vi förtöjda i hamnen.  Nu syntes det tydligt att det var lågvatten i hamnen och på den blå himlen syntes skyar som tyder på ny kuling inom 24 timmar!

 

Länkar
Övrigt Wikipedia om Kielkanalen
Länk till fotoalbum: Cuxhaven
onsdag 15 juli 2015 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Faaborg - Kiel(DE) 45 Nm
Dags för tysk besöksflagg

Vi lämnade Faaborg, Fyn, vid 9 på morgonen i sol och en hård NV-vind på 8-12 m/s. Det hade blåst kraftigt senaste dygnet och vågorna var till en början besvärliga. Vi gick ut med både revad stor och revad genua. Det kändes lite vemodigt att lämna de vackra fynska kullarna.

Efter ett par timmar började vågorna dämpas och vi seglade med fulla segel och var snart inne på tysk vatten och det var dags att hissa den tyska besöksflaggan. Då fick vi plötsligt höra ett "Mayday, Mayday, Mayday,  på VHF inte så långt från där vi befann oss. Med spänning och fruktan lyssnade vi på räddningsaktionen på kanal 16 på VHF-radion. Alla båtar i området ombeddes att leta efter människor i vattnet. Efter någon timma avblåstes räddningsaktionen och "all missing people where founded", vad det nu innebar.

Ute till havs mötte vi också ett piratskepp men det var utan pirater då de lungt passerade oss. När vi närmade oss Kielinloppet var det full aktivitet på segeljollar, surfingbrädor och katamaraner tillsammans med stora lastbåtar som passerade på väg ut från Kielkanalen. I Kiel ankrade vi vid 17-tiden i en av segelbåtklubbarnas marina. Ännu en heldag på havet och efter allt gungande kändes det skönt att ta ankomstölen iland.

Länk till fotoalbum: Kiel
tisdag 14 juli 2015 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Bogense - Faaborg(DK) 57 Nm
Solens strålar på oss vid dagens slut i Faaborg

När vi lämnade Bogense sken solen och vi gick mot Lilla Bält med motor då vinden gick stick i stäv när vi kom ut från hamnen.  Lilla Bält, sundet mellan Jylland och Fyn har en bro mellan Middelfart och Fredericia som vi såg när vi kom ut från hamnen i Borgense. Dagens mål var Assens på Fyn ca 20 Nm söder ut i sundet. Nu hade vi Lilla Bält framför oss som kan vara besvärligt med vindarna, strömmarna, yrkestrafiken och alla fritidsbåtar.

Allt eftersom vi närmade oss bron ökade båttrafiken, vindarna, strömmarna och molnen på himlen. När vi passerat under bron(33 m hög) bytte vi riktning och fick en fin V vind på 6-10 m/s och strax surfade vi fram i 7-8 knop. Strömmarna var också med oss i dag och trots att det mulnade på beslutade vi oss för att inte stanna i Assens när vi hade så fin segling utan fortsätta till Faaborg på södra Fyn. Där får vi också ett bra utgångsläge för överseglingen till Kiel.

Det blev en heldag på havet och vi var framme i Faaborg vid 21-tiden. Som alltid stod det några glada hjälpsamma danskar och tog emot oss på bryggan. Precis när vi satt oss ner för att avsluta dagen med lite knäckebröd med rökt lax och öl kom solen fram.

Här i Faaborg kommer vi nu att stanna och invänta seglingsvind till Kiel.

Nästa dag vaknade vi till strålande solsken och klarblå himmel. Det blev säsongens andra frukost i sittbrunn. Vi tog fram våra polska cyklar och förberedde oss för en heldagsutflykt på Fyns landsbygd. Cyklarna behövde lite luft efter vintersäsongen sedan var det bara att trampa iväg.

Vi startade med ett besök på bageriet och laddade med en kopp zoega med wienerbröd. Därefter gav vi oss iväg över kullarna. Ett otroligt vackert landskap med böljande kullar, sädesfält, skog och havet i fjärran. När det blev lunchdags stannade vi på Brugsen och köpte oss lite smörrebröd och tog picnic vid kyrkan i Horne. På vägen hem tillbaka till Faaborg passerade vi också en och annan båthamn!

Nu väntar Kiel på oss och om vindarna bär så ger vi oss av imorgon!

 

Länk till fotoalbum: Faaborg
söndag 12 juli 2015 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Hov - Bogense (DK) 21 Nm
Ett mörkt men varmt välkomnande i Bogense hamn

Idag har det varit mycket varmare i luften men mulet. Det kändes som åska i luften. Havet låg fortfarande stilla och det blev motorgång trots ett tappert försök att segla.

Idag tog vi beslutet att gå genom Lilla Bält, sundet mellan Jylland och Fyn, ner till Kieler Bucht och valde därför Bogense på Fyn som natthamn.  I hamninloppet stod fiskarhustrun och tog emot oss och himlen var svart men inget regn kom på oss. Här har vi varit förut och vi tyckte då att det var en väldigt trevlig hamn. Här lägger man till mellan två pålar vilket inte var så lätt då vi knappt kom in mellan pålarna. En snäll dansk båtgranne hjälpte till och när vi tog bort fendrarna så kunde vi glida in mellan pålarna.

Efter tilläggningen tog vi oss en promenad i byn. Bogense var lika fint som vi mindes det med sin handelsstadsmiljö, sina gamla torg, krokiga gator, fina köpmansgårdar och många korsvirkeshus samt rosengångar. Det har faktiskt slagit mig tidigare att det växer så fina rosor i Danmark. Bogense har också sin egen Manneken Pis (kopia av den i Bryssel).

Kvällen avslutades på Fiskekrogen i hamnen.

 

 

Länk till fotoalbum: Bogense
Kommentera inlägget
lördag 11 juli 2015 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Grenå - Hov (DK) 41 Nm
Tidig morgon lämnar vi Grenå

Äntligen kunde vi ge oss iväg efter 3 dagar väl fastbundna i Grenå på Jylland medan kuling- och stormvindar drog förbi. Vi gick ut i en NV vind på 5-6 m/s välklädda med dubbla långisar under sjöstället, mössa och vantar. En härlig kall vind gav oss fart mot Hov på Jylland. Äntligen lite segling igen! Efter ett par timmar dog vinden ut och det var dags för motorgång  igen. Vad är det som händer med vädret?? Antingen blåser det för mycket eller för lite!!

Väl framme i Hov börjar det stilla regnet falla på oss och efter en runda på byn, med de tomma sandstränderna, så kryper vi ner i båten och sätter på värmaren. Sommaren var är du?

Länk till fotoalbum: Grenå - Hov
Kommentera inlägget
onsdag 8 juli 2015 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Saeby - Grenå (DK)
Hittade en övergiven livflotte

Efter kulingen kom en ny kuling men vi hade en mellandag då vi kunde ta oss till Grenå. Vi gick ut med revad stor och revad genua och surfade ett tag fram i västvinden i ca 8 knop! Det var bra då vi hade 58 Nm till Grenå.

Det blev en händelserik dag med sol, regn, bleke, kulingvind, kryss och motorgång. Vi hittade också en tom livflotte mitt på havet. Det kändes lite olustigt efter senaste ovädret. Visste inte om det var bra eller dåligt att den var tom. Nu fick vi i alla fall använda våra kunskaper från radiocertifikatkursen och ropa på danska sjöräddningen med VHF-radion för att anmäla den tomma livflotten.

Det blev en heldag på havet och vi kom fram efter 9 timmar till havs. Sista timmarna i strilande regn och motvind. Vi fick fantastisk hjälp med hamnplats av den danska hamnkaptenen och strax satt vi torra, mätta och trötta på Havnekrogen.

Nu väntar ytterligare några liggdagar då vindarna konstant ska ligga mellan 15-25 m/s. Dags att jobba lite igen!

Nu har vi varit i Grenå i tre dagar och det känns att det är dags att komma vidare. Kan det aldrig sluta blåsa!! Nu har vi fixat och donat färdigt, varit på Kattegatt centrum, vandrat runt i Granå city, druckit dansk ol, ätit dansk frukost!

 

Länk till fotoalbum: Grenå
Kommentera inlägget
måndag 6 juli 2015 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Laesö -Saeby (DK)
Dags för surdegsbröd

Från en ö till annan ö. Vi fick årets finaste segling från Laesö till Saeby på Jylland. Efter en stund kom en fin SV vind på 5-6 m/s som gjorde att vi seglade fram i ca 6 knop. I hamnen i Saeby var det knökfullt av norskar när vi kom fram.

Här fick vi också årets första kuling vilket gjorde att vi fick stanna ytterligare en dag. Det gäller att ta till vara på liggdagarna och det blev därför dags att uppfinna och montera ett omtag till duschdraperiet. Även packningsbyte på två av toaletterna vilket innebär att vi också fick städat!

Nu var det också dags att ta fram surdegen och börja mata den inför morgondagens bakning.

Länk till fotoalbum: Laesö - Saeby
lördag 4 juli 2015 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Göteborg - Laesö (DK)
Mot Danmark

Tidigt på lördagsmorgonen startade vi från Långedrag(Gbg) mot danska Laesö i Kattegatt. Västerhavet  var alldeles stilla och det dröjde inte länge förrän den första tumlaren dök upp framför båten. Det blev ett par timmars motorgång innan vinden kommer från NV och vi kunde dra ut geuan och segla.

Danmark ligger inte långt bort men det känns ändå att man är utomlands. På Laesö i Österbyhavn väntade våra seglarvänner, Kerstin och Rolf,  på S/Y Luna från Bua på oss. Efter en välkomstöl med dem gav vi oss iväg till fiskaffären och köpte lite skaldjur och rökt lax. Dags att lägga Bochard Chablis på kylning!

Länkar
Övrigt Fakta om tumlare
Länk till fotoalbum: Göteborg - Laesö (DK)
Kommentera inlägget
fredag 3 juli 2015 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Trollhättan - Gbg
Slussning i Trollhätte kanal

Nu har semestern äntligen börjat!! I strålande sol och med 29 grader i luften begav vi oss i en fullastad hyrbil till S/Y Maron i Trollhättan. Här har hon nu legat i hamn i 14 dagar. Allt var ok och det kändes skönt att slippa börja semestern med en massa strul med båten. Dags för Trollhätte kanal och vidare till Lilla Bommen i Göteborg.

Färden nästa dag genom Trollhätte kanals 4 slussar och nedför Göta Älv tog oss hela dagen och vid 17-tiden var vi framme i Lilla Bommen. Där var kvällens fest redan i full gång. Efter ett par timmar i festen gav vi upp och reklamerade hamnplatsen. Bad snällt om att få hamnavgiften (533 kr dyr) tillbaka vilket hamnkaptenen snällt krediterade betalkortet. Sen lättade vi ankar och gick vidare till Långedrag där vi i fullmånens ljus och den tysta natten satte oss ner och njöt av det goda vinet Leitz Ein Zwei Trei. Äntligen har semesterlugnet infunnit sig!

Länkar
Marina/hamn Långedrags gästhamn
Länk till fotoalbum: Trollhättan - Göteborg
Kommentera inlägget