Skola - augusti 2016
måndag 29 augusti 2016 - Skrivet av Caroline Ekberg
Vecka 34

Denna första skolvecka har vi arbetat, bäst vi kunde, ute på det guppiga havet. En del arbete har det fått bli på kvällstid inne i hamn också, enklare att skriva då. I morgon går vi in i kanalerna och hoppas på lite mindre vågor.

Det har blivit ganska mycket arbete i matteböckerna, både de vanliga böckerna och boken med problemlösningsuppgifter, tänk att den är så rolig att räkna när man går i åk 1 resp 3, vad händer sedan? Våra två första mer vardagsanknutna matteuppgifter kommer vara kassaboksföring samt bygge. Alla barnen har en egen liten reskassa. De är redan förbryllade över att pengar tar slut så snabbt. Dörrarna på båten behöver fixs. Så lite matte i kombination med slöjd tänkte vi kunde vara kul. I det arbetet komner W, E och (G om han vill) få vara med och mäta, såga och skruva.

I svenskan har vi så smått börjat arbeta med läsförståelsestrategier. Vår utgångspunkt där är en faktabok som tar upp det mesta kring no på
ett enkelt vis. Vi har också valt och börjat läsa en skönlitterär bok högt tillsammans. Spännade att sedan prata om innehållet, har vi uppmärksammat samma saker? W och E har även valt varsin egen bok att läsa tyst i. Många mål i svenskaämnet får vi också med oss när vi arbetar med med uppdrag, myckt skriva blir det då, i alla fall ibland. Svenska arbetsböckerna är roliga, nästan som pyssel. För att fördriva tiden på sjön har vi berättat sagor, alla får säga tre ord var, i tur och ordning, roliga sagor blir det! Nästa gång får vi dock skriva ner, det är svårt att komma ihåg när det blir för långt. Sällskapsspel med kluriga ord som sjall stavas är också roligt och lärorikt.

Vi har tittat på lite engelska fraser som kan vara kul att kunna för att lättare kunna kommunicera. I bildämnet ville både W o E rita båtar, supertjusig blev dem. Gustav valde att rita en gubbe. Armarna tyckte han inte var så viktiga, men han fick med hjärnan. Gubben måste ju kunna tänka! Vi har också fått in lite geografi, titta på hur världsdelar, länder, småplatser och hav ligger i förhållande till varandra är spännande nu när vi är ute och åker. Idrott hade vi på stranden en solig em! Härligt!

Veckans uppdrag handlade denna vecka om havet Kattegatt samt vindkraftverk. Havet Kattegatt har vi nu färdats på en vecka. Vi har sett många spännande djur. Tumlare, delfiner (enligt Ch), sälar, maneter, krabbor, småfisk, sjögräs av olika slag och massa mystiska alger. Uppdraget gick ut på att ta reda på lite om havet samt göra en näringskedja. Vem äter vem? Kan fiskar vara vegetarianer? Det är synd om de små som inte kan försvara sig så bra osv. Vi blandade egna erfarenheter med info från nätet och en faktabok om havet som vi hade. Vilka källor är mer eller mindre trovärdiga diskuterade vi bla. Veckans andra uppdrag handlade om att ta reda på lite om vidkraftverk. Vi har sett många vindkraftverk placerade i havet och ön Samsö som vi besökte fixar i princip hela sin energiförsörjning på detta vis. Vi har funderat lite över hur de fungerar och varför de är mer miljövänliga än andra energikällor. William valde att göra första uppdraget om havet skriftligt och det andra om vindkraftverk muntligt. Han gillar att prata, diskutera och berätta hur han tänker men tycker att det är lite klurigt att forma bokstäverna. Elisia ville skriva allt, lång tid tog det, men så nöjd hon var när det var klart! Hon ville att alla skulle läsa! Mycket No blev det denna vecka. Platserna vi beginner oss på får bestämma lite innehållet i våra uppdrag tänker vi! Så so-ämnerna kommer vi också hinna med.

Imorgon är det måndag och då startar vi veckan med att göra våra veckoplaneringar! Kul!

Kommentera inlägget
tisdag 23 augusti 2016 - Skrivet av Caroline Ekberg
Första skoldagen

Lite val av böcker som kan vara kul att läsa ?? Både skönlitteratur och fakta. Böcker för att läsa tyst, enskilt, högt eller tillsamans ??

Bäst av allt var såklart matteboken ??

Kommentera inlägget
fredag 19 augusti 2016 - Skrivet av Caroline Ekberg
Första resdagen

Idag bar det iväg! ?? Dessa tre sjöbusar skall nu ha skola till havs! På måndag sätter vi igång, samtidigt som klasskompisarna! 

Roligt att Williams klasskompis Elias var med och vinkade av båten ??

Kommentera inlägget
torsdag 18 augusti 2016 - Skrivet av Caroline Ekberg
Skola bland hajar och pirater

Lite tankar om skola och båtresa :-)

Skola bland hajar och pirater, undra om vi fixar det? Egentligen hoppas vi nog på rätt lite både hajar och pirater men när vi alla lyckas komma överens om ett namn, då är de bara att köra! Komma överens är inte det vi är bäst på i den här familjen ;-)
Vår plan är att vi skall segla till Kanarieöarna, guppa omkring lite mellan de olika öarna och sedan segla hem igen. Vi beräknar att vara borta ett läsår och tanken är att våra tre små sjöbusar 4, 7 och 9 år gamla, skall fortföjla sin skolgång på båten. Jag tillsammans med barnen, kommer ha en FB-sida där vi delar med oss av lite av det vi sysslar med. Vi tar tacksamt emot tips, tankar och idéer på hur vi kan lägga upp saker och ting av alla som har erfarenhet av hemundervisning, undervisning i åk 1-3, är föräldrar till elever i William eller Elisias klass eller bara har en klok kommentar eller någon kul och spännande tanke. Vi har beställt och köpt allt material som barnens lärare tipsat om, vi även samlat lite eget material fån olika gömmor och nätet. Förhoppningsvis skall vi kunna sysselsätta oss. Min tanke är att vi också skall kunna utnyttja alla nya miljöer vi kommer till varje dag, som roliga och lärorika lärmiljöer.

Jag är lärare för högre åldrar i ämnena religion och biologi. Jag har även läst en del matte men det fattas lite poäng för att vara behörig. Jag har mycket begränsad erfarenhet av att undervisa de yngre barnen.

Självfallet tror jag på ett lustfyllt lärande, att lära sig nya saker måste kännas meningsfullt. Att lära sig att man måste kämpa lite extra ibland, för att ta sig dit man vill, tror jag dock är viktigt. Känslan av att erövra något man länge kämpat för är oslagbar och något alla barn och elever skall få uppleva. Men rätt stöttning och en bra hejarklack är jag övertygad att alla kan nå dit. Tur är också att hjärnan är så finurlig att när vi upplevt den där känslan tillräckligt många gånger så föds den inre motivationen, vi vill uppleva den där känslan igen och blir mer självgående. Det är kul att lära sig nya saker!

Jag gillar att fundera över hur lärande går till, hur våra hjärnor fungerar. Jag tycker att pedagogiska teorier och didaktiska metoder är spännande att få förståelse för. Jag tror på social konstruktivismen, ny kunskap behöver få tid att bearbetas tillsammans med gammal kunskap i våra hjärnor. Tid för reflektion i lugn och ro behövs alltså. Samtidigt som vi måste befinna oss i sociala konstellationer för att få interagera med varandra, byta frågor och funderingar, få nya intryck och synvinklar och chans till att utvecklas mer.

Det finns många olika didaktiska metoder och arbetsformer att testa. Jag tänker att vi försöker att ha ett formativt förhållningssätt som utgångspunkt sedan får vi testa oss fram vilka metoder och arbetsformer som passar oss bäst. Eftersom det är tre sjöbusar i olika åldrar, personligheter och intressen så tänker jag att jag kan utnyttja dem som lärresurser för varandra lite. Vi kommer arbeta mycket problembaserat och försöka koppla teori till verklighet så mycket som det går. Använda oss utav de nya och spännande miljöerna vi befinner oss i. Vi kommer att arbeta både med ämnena var för sig men också mycket ämnesövergripande. På detta sätt tror jag att vi får med oss många utav de viktiga förmågorna ”the big five.

Jag har redan nu bestämt att vi kommer att fokusera mycket på läsinlärning både avkodningen och läsförståelse. Fundera lite över vad det finns för olika lässtrategier som kan underlätta. Eftersom jag inte har så mycket kunskap om detta själv kommer jag att få sätta mig in i det under läsåret. Som start har jag börjat att läsa lite böcker under sommaren.

Nu under sommaren har jag också läst på de styrdokument som ligger till grund för undervisning i år 1-3. För att få kunskap om vad det är som ingår har jag satt ihop matriser för alla ämnen. Tänker att matriserna i huvudsak är en hjälp för mig men att barnen med min hjälp kan ha de som utgångspunkt när de gör sin veckoplanering.

Jag har också gjort ett schema för att vi skall ha lite koll på timmarna. Men då vi är på en båt får schemat vara lite anpassningsbart efter vädrets makter. Vi kommer testa att ha tre dagar när vi arbetar med materialet vi fått med oss från skolan samt försöker få in lite praktiska moment som idrott, slöjd, bild osv. De andra tvådagarna tänker vi att ett spännande uppdrag skall delas ut på morgonen och lösas under dagen. Ena dagen med en koppling till målen i SO och andra dagen med en koppling till målen i No. Matte, svenska och engelska tänker vi går att knyta an till det mesta.

Välkomna att följa oss på vårt äventyr! Att sjöbusarna skall få gå kvar i sina klasser när de återvänder till skolan nästa läsår är vårt mål!

Kommentera inlägget