MY Minenda
lördag 19 maj 2018 - Skrivet av Per Forslin
År 2018
Sista kvällen i Alicante

  Nu har vi lämnat Alicante där vi haft båten i totalt 16 månader och Per har varit där 12 månader. Vi har trivts mycket bra där, bland annat pga att finns en svenskklubb där, för svensktalande som mer eller mindre bor i stan. Vi har varit de enda som har bott i en båt.

  Resan har nu sakta börjat norrut. Vad som blir årets slutmål vet vi inte. På kusten här finns det mängder av hus, villor och höghus och sandstränder. Nu när det är lågsäsong är vissa ställen väldigt tomma. Så var det inte i Valencia där det var mycket folk. En mycket sevärd stad med vackra gamla hus. År 1950 var där en stor översvämning, vilket resulterade i att man flyttade floden. När man gjort detta blev det ett jättestort område mitt i staden. Nu har man byggt fantastiska moderna byggnader där och ett operahus samt ett megastort L´Oceanicogra´fic. I det finns mängder av fiskar från hela världen, sjölejon, sälar, pingviner, tropiska fåglar, krokodiler, delfinshow och även en jättestor park. Allt i olika enorma byggnader och mycket sevärt.

  Vädret i mars och april har varit kallare och blåsigare än normalt. Nu i maj känns det som om sommaren och värmen kommer.

  Nu när vi åker i maj är hamnavgifterna låga pga lågsäsong. När vi kommer till norra Spanien ( Katalonien) blir priserna högre. Nu betalar vi mellan 13 € och 25 €/natt. I norra Spanien under högsäsong (juli, aug, sept) kan det vara 3 ggr så dyrt för en 10 meters plats, men det är det ok, för vi gör denna resa bara en gång under livet. Annars är allt billigare här i Spanien.

  Nästa större stopp är Tarragona och Barcelona. Hittills har vi inte sett några delfiner, men vi tittar hela tiden efter dem. 

 

 

Kommentera inlägget
MY Minenda
tisdag 9 januari 2018 - Skrivet av Per Forslin
Sammanfattning Alicante- Gibraltar - Alicante
Alicante med hamn

Sammanfattning 2017

Vi lever något av ett vagabondliv. Tanken var att vi år 2017 skulle vända i Alicante och åka norrut mot Sverige, men efter en kort diskussion bestämde vi oss för att stanna ett år till i Spanien. När vi nu har kommit så här långt! Varför ska vi redan åka tillbaka till kylan hemma?

Alltså åkte vi söder ut istället. Vi startade i mitten av maj och åkte till svenskstaden Torreveija. Där är det många nordbor som håller till. Det innebär att det finns nordiska affärer, även restauranger, damfriseringar, mäklare, hantverksfirmor m.m. Svenska kyrkan finns också. Vi stannade där en vecka.

Torreveija ligger 4 mil söder om Alicante och vi fortsatte ytterligare 1mil söderut, till den lilla hamnen i Cabo Roig. Där stannade vi i 5 veckor, för vår son Kalle med familj hade hyrt ett hus där en längre tid. Cabo Roig har en av Spaniens trevligaste sandstränder. Den är hästskoformad och där är det oftast inga vågor. Det är så i Spanien att sjöbrisen kommer runt kl 12 och då kan det bli en del vågor, även fast det inte blåser så många meter per sekund.

Sedan åkte vi i långsam takt mot Gibraltar. När vi kom till gästhamnen i Gibraltar, såg killen som tog emot oss att vi hade den spanska gästflaggan uppe istället för den engelska. Då sa han. ”Om min chef ser att ni har den spanska flaggan, då får ni betala 10000 kr per natt eller bli skjutna.” Vi gick omedelbart till affären och köpte den engelska flaggan. Men vi blev lite fundersamma hur det var med grannsämjan mellan engelska Gibraltar och Spanien.

Gibraltar var annorlunda mot det Spanien vi sett. Gibraltar är väldigt litet, med extremt mycket bilar. Vad som var trevligt var att mycket var skattefritt. Billigaste whiskyn 35kr per liter, cigarretter halva priset och båtdiesel 4,90kr per liter. Det som var trevligast i Gibraltar var ändå att se aporna på klippan. ??  Det är 300 apor där och de är väldigt orädda, så man kan vara mycket nära dem. Badvattnet vid Medelhavskusten var 26-28 grader medan vattentemperaturen vid Gibraltar var 18 grader! Vi var i Gibraltar nästan 2 veckor.

Från Gibraltar ser man Afrika tydligt. Självklart bestämde vi oss för att åka över. Resan tog 2,5 tim i 7 knop. Vi kom till den spanska enklaven Ceuta, som ligger i Marocko. Ceuta var helt likt övriga Spanien. Vi försökte promenera över gränsen till Marocko, men efter 1 timme gav vi upp, då det var kalabalikliknade scener vid gränsen.

I södra Medelhavet har vi sett mycket delfiner, ?? ca 250 st. 

Sedan vände vi i långsam takt norrut. Gästhamnar är det ganska gott om på hela kusten. I södra Spanien var priserna lägre än i norra Spanien. För vår 10 meters båt låg priserna mellan 17€ - 43€ per natt, billigast i Gibraltar.

Vi kom tillbaka till Alicante i mitten av september. Att vi skulle ligga där en vinter till var ett ganska lätt val då vi trivdes mycket bra där förra vintern. Hamnplatsen är inte den billigaste 3750 kr per månad ( 125kr per dag). Hyr man per år blir priset något lägre. Hamnen känns mycket säker för vind och tjuvar. Oktobervädret är helt perfekt, lagom temperatur dag och natt. Jag åkte hem till Sverige i slutet av november Kicki åkte hem tidigare.

Nästa år åker vi troligen mot Sverige, men resan tar ca 2 år (flyget tar 4 tim).

Vi har aldrig någonsin åkt båt så lite denna sommar bara 125 timmar, men vi kom till Afrika!!

 

 

 

 

 

Kommentera inlägget
MY Minenda
söndag 24 september 2017 - Skrivet av Per Forslin
Alicante igen
Alicante hamn

Nu är vi tillbaka i Alicante igen. Här låg vi förra vintern och trivdes mycket bra. I år 2017 har Alicante valts till Europas bästa stad med badstrand.

Som sagt, så trivs vi bra här. Bland annat pga alla affärer som finns. Så dagarna går fort.

Här är några exempel på vad vi handlar i olika affärer.

Mercadona: Här köper vi ost, tärnad ost och tärnad skinka till den goda ost och skinksalladen, samt speciellt  hushållspapper.

Consum: Chokladpudding

Lidl: Jougart, rom, öl och chibatabröd

Saluhallen: Hemmagjorda hamburgare, te och ost

Vin: Det finns överallt, ej boxvin

Kinaaffärer: Tandpetare

Ikea: Snaps, sill och kaviar

Utomhusmarknaden: Grillad kyckling och kalsonger!

Al Campo: Allt övrigt

Dvs, så har vi har fullt upp på dagarna.

Vädret har varit lite omväxlade sista veckorna, sista veckan här i Alicante har vi varit med om det värsta vädret någonsin. Det varade inte många minuter, men haglet gjorde ca 100 håll på vårt regn och soltak. Så det bör bytas på något sätt. Som kallast har vi haft 19 grader två dagar tidigt på morgonen! Kallt tycker vi!

Kicki åker hem i slutet av september. Per är här en bit in november. De som vill är välkomna att hälsa på och bo i vår båt eller bo i någon annans båt här i marinan som hyrs ut som bostad. Ca 20 båtar är tillgängliga eller bo på hotell. Den 11-22 oktober är det stort jippo i stan då Volvo Ocean Race startar här. De startar här vart tredje år.

I vår kommer vi tillbaka till Alicante och i mitten av mars och startar vår hemresa i början av maj. Hemresan tar 1,5 år, tror vi.

 

 

MY Minenda
söndag 13 augusti 2017 - Skrivet av Per Forslin
"Afrika"
Två delfiner visar oss vägen till Afrika

Dimma i Afrika

Gibraltar hade fler trevliga sidor. Där var mycket skattefritt, t.ex sprit, billigaste whiskyn vi såg kostade 38 kr för en liter! Cigaretter halva priset! Båt diesel 4,89 kr per liter.

Grundtanken var att vi skulle vända i Gibraltar, men Afrika låg så nära. Fick besök av äldste sonen som tyckte att vi skulle försöka ta oss dit. Väder och vind styr. Det skulle inte blåsa alls. Sagt och gjort! Åkte till Ceuta som är en spansk enklav i Marocko. Resan tog 2,5 tim. Såg massor av stora delfiner framför båten. Totalt har vi sett ca 250 delfiner.

Ceuta var en lugn vacker stad med mycket bilar och en fantastisk stor park/poolanläggning. Vad som inte var lugnt var gränsen mellan Spanien och Marocko, 3 km bort. Vår tanke var att gå över gränsen och se hur det såg ut där. Det var total kalabalik där med mycket människor, vakter, poliser och militärer. Kilometerlånga köer med fullastade skåpbilar. Med vissa problem lyckades vi ändå vända tillbaka till spanska sidan utan att ha varit i Marocko! Åkte tillbaka till Gibraltar med dimmoln på avstånd.

Har nu börjat hemresan till Sverige som kommer att ta 2,5 år. Vi är bortskämda med att ligga i hamn mitt i städerna, men när vi kom till Malaga så fanns det ingen. Jo, det fanns en som låg väldigt off. Verkade inte kul alls. Struntade i Malaga vilket var synd då vi hört att det ska vara en trevlig stad.

Något vi funderat på är badtemperaturen. I midsomras hade vi 26 gr strax söder om Alicante. Ju längre söderut vi åkte så blev det kallare. I Gibraltar var det bara 18 gr. Nu är det härlig temperatur igen, när vi sakta vänt tillbaka mot Alicante.

Just nu inblåsta på Costa de Sol i Almerimar, stannar här ca 1 vecka. En stor trevlig hamn som är uppbyggd med kanaler och massor av lägenhetshus mellan dem. Dessvärre lyser det knappast i någon lägenhet, så de verkar vara tomma. Många butiker är också stängda. Fortsätter nu långsamt till Alicante, där vi hoppas på vinterplats i år igen.

 

 

 

Kommentera inlägget
MY Minenda
lördag 22 juli 2017 - Skrivet av Per Forslin
Gibraltar
Det är ganska brant bakom apan

Nära flygplatsen

Utsikten från akterdäck

Gibraltarklippan dyker upp i dimmanVet egentligen inte hur det här gick till, men nu är vi plötsligt i en engelsk hamn i Gibraltar. Har sett ca 100 delfiner på vägen. Delfinerna  är inte så lätta att fota, för allting går väldigt fort. 

Sen vi lämnade Cabo Roig har vi haft spegelblankt hela vägen i ca en vecka. Därför har vi åkt på och hunnit längre än beräknat. Vi har ändå stannat i flera hamnar på vägen, då de ligger tätt. De sista fyra dagarna var det väldigt disigt/dimmigt så vi var i valet och kvalet. Åka eller inte åka! Men kaptenen bestämmer och har ansvaret och det visade sig vara bra beslut. Helt lugnt, men disigt! 

Sista etappen tog bara 2 tim. Plötsligt när vi närmar oss Gibraltarklippan ( som vi borde ha sett för länge sen) uppenbarar den sig i dimman. Helt fantastiskt! 

Fick en plats i en engelsk hamn. De blev lite sura när spanska gästflaggan var uppe. Vi hade inte en tanke på det. Den som tog emot oss sa, att vi skulle ta ner den för hans chef skulle säkert säga att endera skulle vi bli skjutna eller få betala 10.000 kr/natt. Dagen efter köpte vi en engelsk gästflagga. Det är otroligt mycket bilar i stan. Ändå bor det bara 30.000 personer här. Men just nu är det fullt med turister som vi.

Vad som är kul här är att start/landningsbanan ligger 100 m från båten. Det är ca 15 plan varje dag. Den börjar/slutar i havet. Man kan gå över till spanska sidan, men då måste både bilar och vi passera landningsbanan som har trafikljus. 

Den absolut stora sevärdigheten här är Gibraltarklippan med sin fantastiska utsikt åt alla håll. Bara 2,5 mil söderut ser vi Afrika tydligt. Det finns ca 300 apor som är väldigt tama. Många honor har nu nyfödda ungar så man ska inte gå för nära dem. Aporna sätter sig på turisternas axlar och hoppar både ut och in i taxibilarna. Har varit uppe med linbanan flera gånger och promenerat ner.

MY Minenda
söndag 2 juli 2017 - Skrivet av Per Forslin
Nya planer
Vår favoritblomma

Stannade i Cabo Roig i 34 dagar och umgicks med Kalle, Ellinore och lilla Elton, 9 månader. Vår äldste son Jonas var också där en vecka. Där var det bara turister. Engelsmän, norrmän och ryssar. Troligtvis finns det inga människor i Norge, för alla verkar vara på den spanska kusten.

Fortsatte sen till Cartagena där vårt första regn kom på tre månader. Ett rejält åskväder på ca 30 min. Kan lova att växterna blev glada. Temperaturen sjönk då från 28 gr till 16 gr. 

Just nu ligger vi i Aguilas.

Våra nya planer är att vi stannar ytterligare ett år i Spanien vilket innebär att båten kommer hem till Sverige 2019. Vi planerar inte i detalj, så väder och vind avgör hur vi tillbringar året i Spanien. 

Blomman på bilden är vår favoritblomma. Den finns i flera olika färger och växer allmänt som buskar. 

 

Kommentera inlägget
MY Minenda
tisdag 30 maj 2017 - Skrivet av Per Forslin
Cabo Roig
Vår lilla hamn

Åkte 4 tim söderut till "svenskstaden" Torrevieja och stannade en vecka. Fick också där ett trevligt besök från Sverige. Därifrån fortsatte vi sen bara 40 min till Cabo Roig. Det är troligtvis en av Spaniens minsta hamnar. Där ligger vi nu och beräknar stanna här ca en månad. Anledningen till det, är att våra söner med familj har hyrt hus här en längre tid. Intill marinan ligger en otroligt charmig strand i form av en hästsko. Där är det nästan alltid lä. 

Husen närmast havet är riktiga lyxvillor. För övrigt är det nästan bara inhägnade områden med  hus som man äger eller hyr ut. Språken är mest skandinaviska och engelska. Dagarna handlar om att umgås med barn och barnbarn, promenader, cykling och lite strandhäng.

MY Minenda
måndag 8 maj 2017 - Skrivet av Per Forslin
Utflykt och festival
Världens största och fulaste segelbåt

Vi tog bussen till Cartagena vilket var en upplevelse. Bussen var jättemodern, med bildskärm vid varje säte och massor av program att väja på. Men dom 13 milen tog 3.40 tim att åka! Hem fick det bli tåg som var betydligt snabbare, men dubbelt så dyrt.

Cartagena var en mycket charmig och trevlig stad med gamla hus och massor med turister som kom med stora kryssningsbåtar. Där ligger också världens största segelbåt som ägs av en ryss. Tre master som är 100 m höga. Den absolut fulaste båt vi någonsin sett. Vi stannade där i 2 nätter och kan verkligen rekommendera denna stad.

Tillbaka i Alicante har vi haft lite omväxlande väder. Som kallast har vi haft 16 grader på dagen och varmast 30 grader. Vi har haft två besök från Sverige de sista veckorna, vilket har varit trevligt och nästa vecka kommer ett nytt besök.

Allt i Spanien förstår vi inte. I helgen har det t.ex varit en stor skönhetstävling där ca 100 st flickor och även pojkar tävlade, ålder ca 11år! Bedömningen var utseendet i kombination med den vackraste klänningen/kostymen. De gick på en lång catwalk, där deras anhöriga satt nedanför och applåderade. Dagen efter var det samma sak fast med vuxna.

Sommaren är på gång här nu med mer jämna temperaturer. Dagstemperaturen ligger mellan 23-28 gr och på natten ca 16 gr som kallast. Badtemperaturen är fortfarande låg med ca19 gr. När Kicki åkte hem i oktober förra året var det 28 gr i havet. 

Nästa vecka flyttar vi oss söderut ca 4 mil till Torreveija där vi tänker stanna en vecka. Sen blir det en kortare tur till Cabo Roig där våra söner med familj hyrt hus. Stannar nog där en månad.

Kommentera inlägget
MY Minenda
onsdag 12 april 2017 - Skrivet av Per Forslin
Vår i Alicante
Påskparad

Per var nere en vecka i slutet av januari för att titta till båten och se hur "vintern" var här i Alicante, Spanien. Lite svalare förstås och särskilt på kvällarna och nätterna. Några regnskurar kom då och då. Gjorde även lite vårrustning på Minenda. Hur som helst så är vi båda tillbaka och kom direkt till svensk högsommar. Känns konstigt i slutet av mars och bara 4 tim bort med flyg från Sverige ( fast det tar 200 resdagar dagar med båt ).

Nu firar vi påsk tillsammans med spanjorerna. Det innebär att vi tittar på religiösa parader. Nu i påskveckan är det 29 st. Paraderna innebär att det är långa grupper av människor som går i led, gärna med en stor orkester först och en på slutet. Väldigt många har masker och ser ut som Ku Kux Klan. Sen kommer ett stort antal vackra svartklädda kvinnor med enormt höga klackar och med en huvudbonad bestående av svart flor. Pricken över i är att man bär omkring en stor staty med Jesus eller Maria som först ska in lite grann i en kyrka och sen ut igen. Då klappar alla händerna.  Som mest har vi sett 128 bärare till en Maria staty. 

Nästa vecka planerar vi att åka buss 13 mil söderut, för att besöka staden Cartagena, som skall vara en kulturstad.

Sedan i mitten av april och i maj får vi en del trevligt besök från Sverige.

I mitten av maj åker söderut till  Torreveija  och Cabo Roig där vi skall umgås med vårt barnbarn Elton och hans föräldrar i en månad, som har hyrt ett radhus i Cabo Roig. Sedan vänder vi norrut för att börja hemfärden, som beräknas att ta 2 somrar. Dvs hemma i Stockholm 2018. Kanske!

MY Minenda
onsdag 16 november 2016 - Skrivet av Per Forslin
Sammanfattning Paris-Alicante 2016
Vinterhamnen i Alicante

Paris:
Båten har legat två mil söder om Paris under vintern. Det var en hamn som vi trivdes mycket bra i som heter Port Cerise. Fantastiska strövområden och två trevliga byar. Per åkte ner i början av mars för att vårrusta båten och jag kom några veckor senare. Den första april åkte vi in till hamnen Port Arsenal som ligger mitt i Paris. Där slussar man in ca 3m. Där låg vi hela april månad för att ta emot flera besök från Sverige. Mycket trevligt men dock lite kyligt.

Kanaler och floder:
Fortsatte söderut i början av maj. Där var det få båtar. Efter drygt en månad på småkanalerna kom vi ut på floden Saone. Där blev vi lite chockade pga att det var så strömt. Det berodde på allt regnande i Tyskland och Alperna. Väldigt mycket var översvämmat. Det gjorde att vi fick ligga i byarna Chalon och Condrieu väldigt länge. Totalt blev det tre veckor, men det gjorde ingenting eftersom byarna är väldigt trevliga. I Condrieu fanns även en "insjö" med badstrand. Det var underbart då temperaturen låg på ca 30-35gr.
I en av kanalerna i södra Frankrike träffade vi våra vänner Bosse och Ann från Hägerstens båtklubb som är på hemväg. Toppenkul! De har gjort liknande resa som oss, men ligger ett år före.

Medelhavet:
Efter ca 150 slussar detta år kom vi ut i Medelhavet. Vi var lite (mycket) nervösa, men Medelhavet visade sig vara mycket snällt med vindar och det passar oss med en annars gungande motorbåt. Vi har lärt oss att man ska åka förmiddagar fram till kl. 13.00. Sen kan ev sjöbrisen komma och då blåser det ca 5-7 m/s. Fast dyningar är det nästan alltid.
Åkte efter kusten hela vägen. Kom först till Costa Bravakusten vilket är spanjorernas egna lyxkust och det märks på hamnpriserna. Dyrast var 73€/natt, för vår båt som är 9,60 x 3,50. Normalpris annars har varit 43 €/natt. Det är mycket tätt mellan hamnarna, oftast 2-3 timmar i 7 knop. både i Frankrike och Spanien.
Vi har stannat en längre tid i flera hamnar bl.a. i Barcelona, Tarragona och Valencia och slutligen kom vi till Alicante som nu är vår vinterhamn.

Alicante:
Nu har vi varit här i 2,5 månad. Att det blev just här beror på att det är en riktig trevlig spansk stad i våra ögon, storlek som Malmö och vi ligger mitt i stan. Här har vi gjort många och långa vandringar. Legat på beachen massor av gånger. Den ligger alldeles bredvid. Vi har även gjort längre utflykter med tåg till Benidorm och Murcia. Då med övernattningar på hotell. Har också åkt mycket lokalbuss. Även en turbåtsutflykt till den lilla ön Tabarca. Mycket annorlunda, men charmig med massor av restauranger.
Det är ca 1 mil till flygplatsen och flygbussen stannar i hamnen. Både SAS, Ryanair och Norweigian flyger dagligen och resan tar ca 4 timmar.
Efter Medelhavskusten är annars de flesta byarna uppbyggda enbart för turister.

Väder:
April och maj var det inte så bra väder som vi hade hoppats på i Frankrike. I juni var det mycket bra väder och vi har aldrig firat en sådan varm midsommar. Det var 30-35gr. I juli, augusti och september var det mycket varmt och svaga vindar. I oktober var lagom väder. November har haft lite kyligare nätter. I oktober och november har det hela tiden varit ca 20 graders skillnad mot Stockholm.
Vi har varit 4 månader i Medelhavet och det har bara en gång blåst mer än 10m/sek. Det var tidigt en morgon när vi sov och det blåste i 1.5 timmar.

Problem vi haft:
I Frankrike har problemet varit att man inte vill prata engelska.
I både Frankrike och Spanien har vi haft problem med internetanslutning.

Motor:
Motorn har varit igång 240 timmar och det har gått åt 1340 liter diesel och det är lika med 5,6 liter i timmen. Här i Spanien kostar dieseln ca 10kr/l och i Frankrike något dyrare. Motorn har fungerat perfekt förutom en punktering på avgasslangen. Det kom inget vatten i motorrummet, men däremot mycket salt.

Ekonomi:
I Frankrike är gästhamnarna relativt billiga, ibland gratis. Vinterhamnen söder om Paris betalade vi 240€/månad. I april låg vi mitt i Paris i Port Arsenal och det kostade 720€/månad. Där kan det vara svårt att få plats.
Hamnavgifterna i Spanien är ca 43€/natt. I Alicante betalar vi 450€/månad inkl el och vatten.
I Spanien är allting billigare, förutom hamnavgifterna.

Framtiden:
Vad som sker nästa år är inte hugget i sten. Det är alltid svårt att långtidsplanera. Troligen ligger vi i Frankrike nästa vinter, men vi vet inte var och år 2018 är vi tillbaka i Sverige. Nästa blogg kommer våren 2017.
PS! Ni som funderar på att göra liknande resa, ÅK!!!!!!