MY Minenda
söndag 30 september 2018 - Skrivet av Per Forslin
Vi har hittat vår vinterhamn
Ön Porquerolles

Vår hamnplats

Vi har hittat Vinterhamnen år 2018

 I italienska San Remo vände vi tillbaka mot väster igen. San Remo var en trevlig upplevelse. Hade  tankar att fortsätta i Italien, men vi beslutade oss att vända där. Vi hade redan åkt mycket längre än vi tänkt oss.

  Resan fortsatte sedan i långsam takt mot floden Rhone, där man måste åka för att ta kanalerna mot Sverige. Vi gjorde flera längre stopp i Nice, Antibes ( en riktigt charmig stad), Cannes, Saint Maxime (där kungen ärvde prins Bertils hus). Något som var nytt för oss var att stanna på öar i Medelhavet. Där låg vi många nätter på den större ön Porquerolles och ön Embiez som var mycket trevliga. Sedan låg vi några nätter på ön Frioul utanför Marseille, men den hade ingen charmfaktor alls. Även Marseille är i våra ögon mycket tråkig, mycket pga att den är extremt nedklottrad med graffiti.

  Sedan fortsatte vi mot Martigues, som är en mindre ”fransk” gammal  stad. Vi har sett många syntetiska städer i Spanien och Frankrike som är nybyggda för turister. Detta känns mer som en äkta fransk stad. Nu har vi varit 2 veckor i Martigues och har promenerat mycket och gjort bussutflykter. Staden är kanske inte lika charmig som vi upplevde Alicante i Spanien, där vi låg 2 vintrar. Just nu känns det som vi är de ända utländska vinterliggarna här i Martigues.

  Vår målsättning har varit att se mycket och att inte stressa och vi har lyckats till 100%. Den genomsnittstid för denna sommar har varit att vi åkt båt 1 timme per dag. Låter tokigt, men vi har legat stilla mycket på trevliga orter.

   Europas största flyttande båtmässa har vi även besökt i Cannes. Det fanns 750 båtar och nästa bara större båtar. För att komma dit fick vi åka tåg i drygt 20 mil.

  Vädret nu början i oktober, är att det blivit kallare på nätterna ca 15 grader, men på dagarna är det runt 30 grader. Hela sommaren har det varit väldigt lite regn.

  I vår räknar vi med att åka floden Rhone norrut mot Sverige. Vinterhamnen är 1,5 timme från Rhone. Lite spännande blir det att åka motströms norrut. Troligen kommer vi till Sverige 2019, men vi kan även stanna i kanalerna ett år till, vi trivs där. 

  Kicki åker hem nu i början av oktober och Per åker hem senare. Flygbussen stannar 50 m från båten. Dock finns det inga direktflyg från Marseille airport, men flyger man med Brussel Airlines via Bryssel så landar man på Bromma. Känns lite exklusivt.

  Äntligen!!!! Äntligen har vi ätit god mat i Frankrike, igår var vi på en italiensk resturang!!! I Frankrike smakar restaurangmaten inte bra. Den är smaklös, dom vet inte vad kryddor och god sås är för något.

 Nästa blogginlägg kommer i maj 2019.

 

MY Minenda
tisdag 14 augusti 2018 - Skrivet av Per Forslin
Det blev ändrade planer
Vår hamn bredvid i Monaco

Monacos hamn

Det blev ändrade planer. Vi hade tänkt att åka in i floden Rhone, norrut för att sakta åka mot Sverige, men när vi var så nära Marseille ville vi åka dit och sen var det inte så långt till St Tropez. Sen blev det lockande att åka till Cannes och sedan till Monaco. När vi ändå var så nära Italien ville vi åka dit. Så nu ligger vi i italienska San Remo som vi nu varit i en vecka.

  San Remo är för oss svenskar känt för att här levde Alfred Nobel sina sista 6 år. Villan är nu ett museum som vi besökt. San Remo skänker massor av blommor till Nobelfesten varje år. Evert Taube sjunger även om Den glade bagaren i San Remo.

  Resorna hit har hittills varit helt vindstilla, men det har ibland ändå varit mycket vågor pga alla 100 fots båtar som kör kors och tvärs. Hela franska rivieran är full av nyrika människor som köper allt för att synas t.ex kläder till fantasipriser, bilar och båtar. Här ligger även världens dyraste villa som för 10 års sedan såldes till en nyrik ryss för 3 miljarder !!!

  Vi har varit oroliga för att få platser i hamnarna under högsäsong, men det har fungerat bra. Vi har varit i hamn mitt på dagen för att vara först. Vi fick dock ingen plats i Nice så vi fick ligga i grannviken, som anses vara en av världens vackraste vikar. Därifrån tog vi bussen in till Monaco för att boka hamnplats till nästa dag. Vi fick inte plats i stora hamnen, men plats i den  lilla hamnen som ligger väldigt nära stora hamnen. Monaco är världens näst minsta land, endast Vatikanstaten är mindre. Monacos landområde är drygt 4 km gånger 1km. Vi hade tänkt att köpa med oss något i klädesväg därifrån som minne, men allt var för dyrt, ja t.o.m svindyrt.

  Nu ligger vi  i Sanremo som är ett trevligt ställe med vänliga människor. Dom har dragit om järnvägsspåret här och man har gjort om gamla banvallen till en mycket fin cykelväg. Eftersom vi har cyklar med oss har vi gjort en heldagsutflykt med cyklarna. Mycket vackert då cykelvägen går nära Medelhavet.

  Framtida resväg är inte bestämt, men troligen vänder vi här för att åka mot floden Rhone, kanske!!

MY Minenda
lördag 7 juli 2018 - Skrivet av Per Forslin
Adios Espana
Kommentera inlägget
MY Minenda
lördag 7 juli 2018 - Skrivet av Per Forslin
Adios Espana

Adios Espania

  Har nu lämnat Spanien. Båten har legat där i 2 år och vi har bott i båten i 1,5 år. Spanien har varit ett fantastisk bra land och vi har stortrivts där. Allt har fungerat mycket bra i Spanien. Vi har legat i 55 olika hamnar, plus att vi legat i ganska många hamnar 2 ggr. Spanien är ett väl fungerande land i våra ögon. Nu när vi är i Frankrike är det mycket som fungerar mindre bra. Det som fungerar sämst i Frankrike, är att man inte vill prata engelska. De tycker att franskan är världsspråket och det stämmer så där. Franska var världsspråket några år på 1700 talet!!! Man har glömt att det var länge sedan.

  Ligger nu i en av Frankrikes största marinor Cap Agde med plats för 3500 båtar. Här skall vi ligga i 14 dagar för Kicki skall flyga hem till Sverige för att titta på vårt nya barnbarn som heter Tyra. Cap Agde är en extrem turiststad med massor av franska turister , många restauranger och affärer. Vi förstår fortfarande inte att Medelhavet är så lugnt. I det närmsta spegelblankt fram till kl. 12.00. Då kommer ofta sjöbrisen med 5-6 m/s.

  Framtida resväg är ej bestämd. 

 

MY Minenda
söndag 17 juni 2018 - Skrivet av Per Forslin
Sakta norrut
En Bougainvillea som trivs mer i norra Spanien därför att det regnar mer här.

 Vi har åkt sakta norrut från Alicante och hamnade i Barcelona. Där blev vi liggande i 3 veckor i samma hamn som vi låg i på nerresan. Hamnen heter Port Olympic. Där gick seglingstävlingarna i Olympiska spelen 1992. Den ligger 2,5 km från Rambla, men strandpromenad hela vägen. Mängder av folk och inne i stan ska vi inte tala om. Från hamnen går flera busslinjer och vi har tagit många till ändstationen och sedan gått tillbaka. Så vi gick drygt 100 km varje vecka. Även några utflykter med tåg och bergbana bl.a. till Montserrat som vi tyckte var sevärt. Ett Benidektinekloster från 800-talet som ligger 1230 m.ö.h. 

 Sedan fick vi beslutsångest om vi skulle stanna i Barcelona och fortsätta resan hemåt nästa år. Vi bestämde oss för att åka vidare norrut. Det hade kanske blivit för länge att stanna ett år. Barcelona har ett mycket tempo. Vi hade även som förslag att åka till Mallorca för ett år, så vi kontaktade 10 marinor där, 5 svarade att det var fullt och de andra svarade inte. Mallorca är känt för höga hamnavgifter, 1000kr per natt är inte ovanligt.

 Nu åker vi alltså norrut och det varit en trevlig resa med många stopp. Vädret har varit mycket motorbåtsvänligt ( dvs inga vågor). Räknar med att stanna i Spanien över midsommar, då även de har fest den helgen. De firar då Johannes Döparens dag med bl.a. eldar på stränderna.

MY Minenda
lördag 19 maj 2018 - Skrivet av Per Forslin
År 2018
Sista kvällen i Alicante

  Nu har vi lämnat Alicante där vi haft båten i totalt 16 månader och Per har varit där 12 månader. Vi har trivts mycket bra där, bland annat pga att finns en svenskklubb där, för svensktalande som mer eller mindre bor i stan. Vi har varit de enda som har bott i en båt.

  Resan har nu sakta börjat norrut. Vad som blir årets slutmål vet vi inte. På kusten här finns det mängder av hus, villor och höghus och sandstränder. Nu när det är lågsäsong är vissa ställen väldigt tomma. Så var det inte i Valencia där det var mycket folk. En mycket sevärd stad med vackra gamla hus. År 1950 var där en stor översvämning, vilket resulterade i att man flyttade floden. När man gjort detta blev det ett jättestort område mitt i staden. Nu har man byggt fantastiska moderna byggnader där och ett operahus samt ett megastort L´Oceanicogra´fic. I det finns mängder av fiskar från hela världen, sjölejon, sälar, pingviner, tropiska fåglar, krokodiler, delfinshow och även en jättestor park. Allt i olika enorma byggnader och mycket sevärt.

  Vädret i mars och april har varit kallare och blåsigare än normalt. Nu i maj känns det som om sommaren och värmen kommer.

  Nu när vi åker i maj är hamnavgifterna låga pga lågsäsong. När vi kommer till norra Spanien ( Katalonien) blir priserna högre. Nu betalar vi mellan 13 € och 25 €/natt. I norra Spanien under högsäsong (juli, aug, sept) kan det vara 3 ggr så dyrt för en 10 meters plats, men det är det ok, för vi gör denna resa bara en gång under livet. Annars är allt billigare här i Spanien.

  Nästa större stopp är Tarragona och Barcelona. Hittills har vi inte sett några delfiner, men vi tittar hela tiden efter dem. 

 

 

MY Minenda
tisdag 9 januari 2018 - Skrivet av Per Forslin
Sammanfattning Alicante- Gibraltar - Alicante
Alicante med hamn

Sammanfattning 2017

Vi lever något av ett vagabondliv. Tanken var att vi år 2017 skulle vända i Alicante och åka norrut mot Sverige, men efter en kort diskussion bestämde vi oss för att stanna ett år till i Spanien. När vi nu har kommit så här långt! Varför ska vi redan åka tillbaka till kylan hemma?

Alltså åkte vi söder ut istället. Vi startade i mitten av maj och åkte till svenskstaden Torreveija. Där är det många nordbor som håller till. Det innebär att det finns nordiska affärer, även restauranger, damfriseringar, mäklare, hantverksfirmor m.m. Svenska kyrkan finns också. Vi stannade där en vecka.

Torreveija ligger 4 mil söder om Alicante och vi fortsatte ytterligare 1mil söderut, till den lilla hamnen i Cabo Roig. Där stannade vi i 5 veckor, för vår son Kalle med familj hade hyrt ett hus där en längre tid. Cabo Roig har en av Spaniens trevligaste sandstränder. Den är hästskoformad och där är det oftast inga vågor. Det är så i Spanien att sjöbrisen kommer runt kl 12 och då kan det bli en del vågor, även fast det inte blåser så många meter per sekund.

Sedan åkte vi i långsam takt mot Gibraltar. När vi kom till gästhamnen i Gibraltar, såg killen som tog emot oss att vi hade den spanska gästflaggan uppe istället för den engelska. Då sa han. ”Om min chef ser att ni har den spanska flaggan, då får ni betala 10000 kr per natt eller bli skjutna.” Vi gick omedelbart till affären och köpte den engelska flaggan. Men vi blev lite fundersamma hur det var med grannsämjan mellan engelska Gibraltar och Spanien.

Gibraltar var annorlunda mot det Spanien vi sett. Gibraltar är väldigt litet, med extremt mycket bilar. Vad som var trevligt var att mycket var skattefritt. Billigaste whiskyn 35kr per liter, cigarretter halva priset och båtdiesel 4,90kr per liter. Det som var trevligast i Gibraltar var ändå att se aporna på klippan. ??  Det är 300 apor där och de är väldigt orädda, så man kan vara mycket nära dem. Badvattnet vid Medelhavskusten var 26-28 grader medan vattentemperaturen vid Gibraltar var 18 grader! Vi var i Gibraltar nästan 2 veckor.

Från Gibraltar ser man Afrika tydligt. Självklart bestämde vi oss för att åka över. Resan tog 2,5 tim i 7 knop. Vi kom till den spanska enklaven Ceuta, som ligger i Marocko. Ceuta var helt likt övriga Spanien. Vi försökte promenera över gränsen till Marocko, men efter 1 timme gav vi upp, då det var kalabalikliknade scener vid gränsen.

I södra Medelhavet har vi sett mycket delfiner, ?? ca 250 st. 

Sedan vände vi i långsam takt norrut. Gästhamnar är det ganska gott om på hela kusten. I södra Spanien var priserna lägre än i norra Spanien. För vår 10 meters båt låg priserna mellan 17€ - 43€ per natt, billigast i Gibraltar.

Vi kom tillbaka till Alicante i mitten av september. Att vi skulle ligga där en vinter till var ett ganska lätt val då vi trivdes mycket bra där förra vintern. Hamnplatsen är inte den billigaste 3750 kr per månad ( 125kr per dag). Hyr man per år blir priset något lägre. Hamnen känns mycket säker för vind och tjuvar. Oktobervädret är helt perfekt, lagom temperatur dag och natt. Jag åkte hem till Sverige i slutet av november Kicki åkte hem tidigare.

Nästa år åker vi troligen mot Sverige, men resan tar ca 2 år (flyget tar 4 tim).

Vi har aldrig någonsin åkt båt så lite denna sommar bara 125 timmar, men vi kom till Afrika!!

 

 

 

 

 

Kommentera inlägget
MY Minenda
söndag 24 september 2017 - Skrivet av Per Forslin
Alicante igen
Alicante hamn

Nu är vi tillbaka i Alicante igen. Här låg vi förra vintern och trivdes mycket bra. I år 2017 har Alicante valts till Europas bästa stad med badstrand.

Som sagt, så trivs vi bra här. Bland annat pga alla affärer som finns. Så dagarna går fort.

Här är några exempel på vad vi handlar i olika affärer.

Mercadona: Här köper vi ost, tärnad ost och tärnad skinka till den goda ost och skinksalladen, samt speciellt  hushållspapper.

Consum: Chokladpudding

Lidl: Jougart, rom, öl och chibatabröd

Saluhallen: Hemmagjorda hamburgare, te och ost

Vin: Det finns överallt, ej boxvin

Kinaaffärer: Tandpetare

Ikea: Snaps, sill och kaviar

Utomhusmarknaden: Grillad kyckling och kalsonger!

Al Campo: Allt övrigt

Dvs, så har vi har fullt upp på dagarna.

Vädret har varit lite omväxlade sista veckorna, sista veckan här i Alicante har vi varit med om det värsta vädret någonsin. Det varade inte många minuter, men haglet gjorde ca 100 håll på vårt regn och soltak. Så det bör bytas på något sätt. Som kallast har vi haft 19 grader två dagar tidigt på morgonen! Kallt tycker vi!

Kicki åker hem i slutet av september. Per är här en bit in november. De som vill är välkomna att hälsa på och bo i vår båt eller bo i någon annans båt här i marinan som hyrs ut som bostad. Ca 20 båtar är tillgängliga eller bo på hotell. Den 11-22 oktober är det stort jippo i stan då Volvo Ocean Race startar här. De startar här vart tredje år.

I vår kommer vi tillbaka till Alicante och i mitten av mars och startar vår hemresa i början av maj. Hemresan tar 1,5 år, tror vi.

 

 

MY Minenda
söndag 13 augusti 2017 - Skrivet av Per Forslin
"Afrika"
Två delfiner visar oss vägen till Afrika

Dimma i Afrika

Gibraltar hade fler trevliga sidor. Där var mycket skattefritt, t.ex sprit, billigaste whiskyn vi såg kostade 38 kr för en liter! Cigaretter halva priset! Båt diesel 4,89 kr per liter.

Grundtanken var att vi skulle vända i Gibraltar, men Afrika låg så nära. Fick besök av äldste sonen som tyckte att vi skulle försöka ta oss dit. Väder och vind styr. Det skulle inte blåsa alls. Sagt och gjort! Åkte till Ceuta som är en spansk enklav i Marocko. Resan tog 2,5 tim. Såg massor av stora delfiner framför båten. Totalt har vi sett ca 250 delfiner.

Ceuta var en lugn vacker stad med mycket bilar och en fantastisk stor park/poolanläggning. Vad som inte var lugnt var gränsen mellan Spanien och Marocko, 3 km bort. Vår tanke var att gå över gränsen och se hur det såg ut där. Det var total kalabalik där med mycket människor, vakter, poliser och militärer. Kilometerlånga köer med fullastade skåpbilar. Med vissa problem lyckades vi ändå vända tillbaka till spanska sidan utan att ha varit i Marocko! Åkte tillbaka till Gibraltar med dimmoln på avstånd.

Har nu börjat hemresan till Sverige som kommer att ta 2,5 år. Vi är bortskämda med att ligga i hamn mitt i städerna, men när vi kom till Malaga så fanns det ingen. Jo, det fanns en som låg väldigt off. Verkade inte kul alls. Struntade i Malaga vilket var synd då vi hört att det ska vara en trevlig stad.

Något vi funderat på är badtemperaturen. I midsomras hade vi 26 gr strax söder om Alicante. Ju längre söderut vi åkte så blev det kallare. I Gibraltar var det bara 18 gr. Nu är det härlig temperatur igen, när vi sakta vänt tillbaka mot Alicante.

Just nu inblåsta på Costa de Sol i Almerimar, stannar här ca 1 vecka. En stor trevlig hamn som är uppbyggd med kanaler och massor av lägenhetshus mellan dem. Dessvärre lyser det knappast i någon lägenhet, så de verkar vara tomma. Många butiker är också stängda. Fortsätter nu långsamt till Alicante, där vi hoppas på vinterplats i år igen.

 

 

 

Kommentera inlägget
MY Minenda
lördag 22 juli 2017 - Skrivet av Per Forslin
Gibraltar
Det är ganska brant bakom apan

Nära flygplatsen

Utsikten från akterdäck

Gibraltarklippan dyker upp i dimmanVet egentligen inte hur det här gick till, men nu är vi plötsligt i en engelsk hamn i Gibraltar. Har sett ca 100 delfiner på vägen. Delfinerna  är inte så lätta att fota, för allting går väldigt fort. 

Sen vi lämnade Cabo Roig har vi haft spegelblankt hela vägen i ca en vecka. Därför har vi åkt på och hunnit längre än beräknat. Vi har ändå stannat i flera hamnar på vägen, då de ligger tätt. De sista fyra dagarna var det väldigt disigt/dimmigt så vi var i valet och kvalet. Åka eller inte åka! Men kaptenen bestämmer och har ansvaret och det visade sig vara bra beslut. Helt lugnt, men disigt! 

Sista etappen tog bara 2 tim. Plötsligt när vi närmar oss Gibraltarklippan ( som vi borde ha sett för länge sen) uppenbarar den sig i dimman. Helt fantastiskt! 

Fick en plats i en engelsk hamn. De blev lite sura när spanska gästflaggan var uppe. Vi hade inte en tanke på det. Den som tog emot oss sa, att vi skulle ta ner den för hans chef skulle säkert säga att endera skulle vi bli skjutna eller få betala 10.000 kr/natt. Dagen efter köpte vi en engelsk gästflagga. Det är otroligt mycket bilar i stan. Ändå bor det bara 30.000 personer här. Men just nu är det fullt med turister som vi.

Vad som är kul här är att start/landningsbanan ligger 100 m från båten. Det är ca 15 plan varje dag. Den börjar/slutar i havet. Man kan gå över till spanska sidan, men då måste både bilar och vi passera landningsbanan som har trafikljus. 

Den absolut stora sevärdigheten här är Gibraltarklippan med sin fantastiska utsikt åt alla håll. Bara 2,5 mil söderut ser vi Afrika tydligt. Det finns ca 300 apor som är väldigt tama. Många honor har nu nyfödda ungar så man ska inte gå för nära dem. Aporna sätter sig på turisternas axlar och hoppar både ut och in i taxibilarna. Har varit uppe med linbanan flera gånger och promenerat ner.