Logg 2017
torsdag 6 juli 2017 - Skrivet av Ove och Birgitta Andersson
Juli

30 juli

Mulen förmiddag men solen kom. Sydvindar till Bomarsund (Puttes camping). Eva & Thomas fortsatte till norra Jurmo.

29 juli

Bra segling till Seglinge. Blåsigt i hamnen men det fick duga, alternativen begränsade! Badade. Träff med Eva & Thomas som kom från Rödhamn. Vi hade en trevlig eftermiddag och kväll tillsammans.

28 juli

sydvindar, det var länge sedan! Seglade först till Enklinge och lunchade, blåsigt. La oss på onsidan av bryggan men där är grunt 1,80. Fortsatte sedan till Glada Laxen och åt middag, aborre resp lax! Fullt på bryggan och till restaurangen hade vi bokat. 

27 juli

sol och varmt idag också. För motor till Lappo. Ganska tomt med båtar på fjärdarna och glest i hamn. Bad.

26 juli

En riktigt härlig sommardag, fin segling till Iniö, Norrby. Här var vi sist för 20 år sedan och nu har hamnen blivit riktigt trevlig. Vi kommer gärna tillbaka...!

25 juli

Mulet men varmt. Svag no vind. Under 16,5 m bron som går till Nådendal och vidare genom Merimasku (16 m bro) till Teersalo. Mest lokalbefolkning med småbåtar som skulle till restaurangen, 5 övernattande båtar.

23 juli

Soligt och varmt. Från Nådendal till Åbo. Kul att se Tall ships avgång. Hela havet var proppfullt med farkoster av alla de slag. Vi sick sackade genom fältet och kom till hamnen kl 18 enligt tips från hamnkaptenen och då fanns det plats för oss!

22 juli

Soligt och varmt. Gick till Nådendal, i Åbo var det Tall ship race och hamnarna avstängda för de som inte deltog.

21 juli

Sol och under 10 meter idag också! Fortsatte till Nagu dvs Åbos motsvarighet till Sandhamn. Kanske inte det bästa valet en fredag mitt i värsta högsäsong...... Fullproppat med båtar men vi var ganska tidiga och hade tur till en bra utsidesplats!

20 juli

Nordvästvindar strax under 10 meter, ett par lätta regnskurar. Vi kryssade till Kejsarhamnen på Högsåra, ett trevligt ställe där vi har varit förr.

18-19 juli

Sol och blåsigt och fullt med båtar på alla bryggor i Hangö. Vi hittade en bra plats med lä och fri utsikt. Fint att ligga i hamnar med el - kupévärmaren, kokplattan och vattenkokaren som vi hade med oss på kanalerna är välanvända även i år och kommer väl till pass!

17 juli

Vaknade till regn och dis igen. Tog en inomskärsled till Ekenäs. Solig eftermiddag och kväll men den envisa kalla, ganska kraftiga västvinden håller i sig. 

16 juli

Läge att gå mot Finland igen. Sol, vackert och lätt bris från nord, motorgång i 10 distans sedan härlig vind från väst och segling till Älgsjö i Barösund. Fick en bra bryggplats och vi tog säsongens andra dopp, nu 19 grader!

15 juli

Nej, vi fortsätter inte längre österut utan går tillbaka till Naissaare! Sol hela dagen och varmt i lä. Fortsatte utforska ön, nu norrut.

14 juli

Sol, upp och beredda att fortsätta österut men det var för mycket vind redan på morgonen och vi beslöt att ligga kvar. Tog fram cyklarna och cyklade in till city! Stort fyrverkeri och live music i hamnen på kvällen.

13 juli

  • Kvar i Pirita hamnen. Regn hela dagen.

12 juli

Duggregn och disigt. Flyttade till Pirita hamnen (byggd till Olympiska spelen 1980 i Sovjet). Förtöjda i yachtklubbens fina hamn. Fint på kvällen så vi gick runt och tittade.

10 juli

Bara ca 10 distans till Tallin, sol och ganska varmt. Gick in i Old Town Marina som ligger innanför färjehamnen och man ska be om tillstånd att passera. Skyddad hamn mitt i city. Inte serviceminded personal, en dam resp herrtoa och en mycket ofräsch dusch, hamnen lär ha 110 platser! Och priset hutlösa 450 kr natten! Promenerade i gamla stan hela eftermiddagen.Lilla tåget på naissaare

9 juli

Upp tidigt för att gå över finska viken till Estland. Sol och blankt vatten, mestadels för motor till Naissaare. Eftersom det var söndag var det många små badturistbåtar från Tallin som besökte ön men framemot kvällen åkte de hem. Vi tog en promenad och såg bl a det lilla tåget som trafikerat ön under sovjettiden, bunkrar och gamla militärfordon som nu används som bussar och skjutsar turister. Intressant!

8 juli

Kvar i Älgsjö.

7 juli

Fortsatte till Älgsjö, Barösund. Även det en jättefin hamn vi legat i flera gånger tidigare. Tog årets första dopp!

6 juli

Tidig avgång från Hangö. Hela brygganläggningen reserverad under helgen för Hangöregattan. Gick till Ekenäs, där det är en fin gästhamn som vi har legat i ett par gånger förut.

3-5 juli

Från Rosala till Hangö.Seglade/gick för motor den smala yttre leden. Låg kvar pga kraftig nv vind. 

2 juli

Kryss/motorgång till Rosala/Nötö. Kallt. Vattentemperaturen är 13 grader Så hitintills inget dopp!

1 juli

Sol på morgonen men mulet och kallt hela eftermiddagen och kvällen. Startade med segel men det blev mestadels motorgång till Jurmo. Bryggdans på kvällen, trevligt! 

Logg 2017
tisdag 27 juni 2017 - Skrivet av Ove och Birgitta Andersson
Semesterstart

30 juni

Kraftig no-vind. Vi och alla andra ligger kvar. Cykeltur till Aplagården och åt Ålandspannkaka.

29 juni

Sol. Seglade till Helsö på Kökar. Cyklade till Karlby, där var det tämligen dött och bara 5-7 båtar. På Helsö är vi ett tiotal.

28 juni

Från Rödhamn till Sottunga i fina vindar och sol men kallt. Lunchade på svaj innan 1,8 m leden. Bara två övernattande båtar i hamnbassängen och sju på bryggan utanför.

27 juni

Start kl 10 i sol och lätta nv-vindar mot Rödhamn på Åland. Vinden ökade till 10-12 meter så överfarten gick snabbt och bra. Få båtar i Rödhamn så vi fick en bra byggplats. På kvällen lätta vindar och sol. Rödhamn

26 juni

Från Djurö till Lidön, Österviken. Startade med svag vind över Kanholmsfjärden till Möjaleden och vidare ut på Rödlögafjärden. Där blev vi överraskade av ett åskoväder med 17-20 m/s och regn som varade en knapp timme. Många båtar i Österviken så vi  la oss på svaj och fick en lugn natt. Österviken, Lidön

Logg 2016
söndag 14 augusti 2016 - Skrivet av Ove och Birgitta Andersson
Inte långt kvar

Vidare genom Kalmarsund där vi fick sällskap av våra god vänner Eva och Thomas i L'Escargot. 

Via Loftahammar, St Ålö, Håskö till Oxelösund var vi snart på hemmavatten.

I Nynäshamn utnyttjade vi hamnens båtbottentvätt eftersom Mitralis har legat i vattnet sedan början av april 2015. Mitralis blir bottentvättadEnkelt och smidigt för 400 kr, resultatet vet vi inget om men det visar sig kanske vid upptagningen i höst.

Ett par dagar senare fick vi sällskap av ett av våra små barnbarn som var med till hemmahamnen på Djurö den 14 augusti.

Tre månader och två veckor i båten och allt har fungerat mycket bra förutom en färskvattenpump som Ove bytte i Dusseldorf. Det har varit en spännande och oförglömlig färd på kanaler, floder och hav i Frankrike, Luxemburg, Tyskland, Danmark och Sverige.

Det är med blandade känslor vi i morgon beger oss till vårt hus i Tyresö.

Kommentera inlägget
Logg 2016
torsdag 21 juli 2016 - Skrivet av Ove och Birgitta Andersson
Äntligen ett högtryck

Kortvarig dimma

21 juli. Innersta båten skulle iväg kl. 08.00 så det var enklast att ge oss iväg samtidigt. Många båtar hade redan avgått. Solen sken och himlen var blå men plötsligt kom dimman. Den varade inte länge och snart var det fint igen, hela dagen. Vinden svag och växlande på förmiddagen så det blev mycket motorgång. Vi hade tänkt gå till Kristianopel men ändrade oss och valde Grönhögen på Öland för där har vi inte varit förut. Fin hamn, man ligger långsides. Kajen bredvid full med husbilar som gillar havsutsikt. Cykeltur över Allvaret till utsidanVi tog en cykeltur på knappa 2 mil över ön och tittade på utsidan.Hamnen i Grönhögen med Långe Jan i bakgrunden

Kommentera inlägget
Logg 2016
fredag 15 juli 2016 - Skrivet av Ove och Birgitta Andersson
Sydkusten

20 juli. Soligt och svaga v-sv vindar till vackra Utklippan. Många båtar, vi låg som andra båt och fick en dansk båt utanpå oss. SolnedgångSåg på ena sidan båten solnedgången och andra sidan månens uppgång samtidigt.Månens uppgång vid Utklippan

19 juli. Kvar i Karlskrona.

18 juli. Mulet och kallt. Den västliga vinden tilltog oväntat mycket strax innan Hässlö och det kom några regnstänk. Fick vänta 45 minuter på broöppning. Fullt i hamnen i Karlskrona, vi la oss längst ut på bryggnocken.

17 juli. Nu är vi i nästa hamn, Karlshamn, här har vi heller inte varit tidigare. Bara 4 övernattande båtar i den fina hamnen. Men utsikten bakåt mot fabrikerna kanske inte är den finaste. Välkänt parVi hann både titta på sevärdheter och att köra 2 maskiner tvätt!

16 juli. Fin segling i v-sv vind till Sölvesborg. Fin gästhamn men även denna utsatt för sydvindar som det står i hamnböckerna. Öde stad, regn och kall blåst på kvällen.

15 juli. Sol/mulet 7-10 m nv till Kivik. Hamnen ingen vidare gästhamn, dåliga bojar utsatt för vindar. Men kul att ha varit här på denna mycket vackra plats. Vi fick en fin eftermiddag och kväll.Kiviks hamn

14 juli. Solig morgon men vinden är kall även idag. Seglade/gick för motor i v-nv-o vindar till Simrishamn.

13 juli. Fin segling till Ystad i v-sv vind. Tämligen fullt i hamnen på kvällen.Gamska full hamm

12 juli. Kvar i Gislöfs läge.Svenska kusten i sikte

Kommentera inlägget
Logg 2016
söndag 3 juli 2016 - Skrivet av Ove och Birgitta Andersson
Segelbåt igen

11 juli. Fin morgon men lite disig Disig morgonoch vinden från rätt håll för seglingen till svenskt vatten. Häftig klippaMöns Klint är vacker. Och det är svenska kusten också.

10 juli. Iväg med regnkläder på. Det var många båtar som väntat och som nu gav sig iväg mot alla de mål. Av regnet blev det inte så mycket och vi fick en fin dag med segling i västvindar till Klintholm på Mön. Barfota på strandenDär var det ont om plats men Ove såg en liten tom brygga där vi fick en egen plats ett tag men strax kom en tysk granne och sedan var det fullt. 

9 juli. Vindprognosen dålig, för mycket vind för att ge oss iväg från Gedser. Buss ikke i rute???!!Tog istället en busstur till Nyköbing, vi tyckte det var en ganska trist stad men kul med en busstur på danska landsbygden.

8 juli. Klockan på ringning 06.30 - tillhör ovanligheterna, vi är inte vana vid tidiga morgnar. Från morgonen till 15-tiden en jättefin lucka i vädret och vi gav oss iväg från Burgtiefe i solsken. Vi hann precis i hamn innan de första regnstänken kom. Nu på kvällen regnar det och blåser 13-15 m/s. Vi är i Gedser i Danmark och den tyska ordboken och artighetsflaggan kan läggas till handlingarna.

7 juli. Kvar i Burgtiefe. Cyklade till Burg strosade runt, gick i affärer, åt pizza och Ove gjorde ett välbehövligt besök hos en frissa! 

6 juli. Lite orolig natt även om vi ligger bra. Det gungar och skvalpar och vi har dubbla linor överallt. Vindmätaren har pendlat mellan 15 och 24 meter ett dygn nu. Det är faktiskt svårt att promenera mot vinden och många har toppluvor och kapuschonger på huvudet. Fehmarn är en jättefin semesterö med låånga sandstränder som ingen ligger på i denna blåst. Positivt - inget regn idag.

5 juli. Fint väder men prognosen dålig. Hård vind p gångSom kanalfarare tittade vi bara på lodet nu är det vindmätaren också!Hårda nordvästvindar Idag stannar vi på Fehmarn. Passade på att tvätta en maskin i det fina tvättrummet med 3 tvättmaskiner och 2 tumlare.

4 juli. Hissade segel försiktigt och testade att allt fungerade. Ganska fint väder men några mörka moln och vi fick några regnstänk innan vi la till i Burgtiefe på Fehmarn. Många båtar men långt från fullt.

3 juli. Efter några bra dagar på Trave Werft är Mitralis återigen segelbåt. Vi kan verkligen rekommendera varvet, bra service till bra pris. Tusentals båtar i hamnarnaNu ligger vi i en marina i segelmetropolen Travemunde bland tusentals båtar. Vädret har varit blåsigt och regnigt men solen har tittat fram då och då! Trutar gillar också krabborPå vår cykeltur fick vi se att även trutar är finsmakare och fångar och kalasar på krabbor!

29 juni. Tuffade iväg till Trave Werft och efter bara 30 minuter var vår mast framtagen.

Logg 2016
onsdag 29 juni 2016 - Skrivet av Ove och Birgitta Andersson
Många båtar

28 juni. Ett 10 tal båtar iväg samtidigt och slussarna blev fulla när hela konvojen kom. Alla skulle igenom de 5 sista slussarna på ELK. Vi hängde på ett par båtar och fick en spännande färd genom Lubecks kanaler till Hansahamnen som var full. Vi fick först ta en plats mot den höga kajen och klättra på stege men efter ett par timmar lättade en båt från bryggan och vi fick en bra plats.

27 juni. Plötsligt många båtar, alla ville slussa in på Elbe Lubeck kanal. Det är vår sista kanal med slussar.Många i slussen Alla 11 båtar gick i konvoj till djupa Mölln där samtliga gästplatser blev upptagna. 

Logg 2016
onsdag 29 juni 2016 - Skrivet av Ove och Birgitta Andersson
Kort medåka

26 juni. Kom precis i rätt tid för att slinka in i båthissen Luneburg för att åka 38 meter ner tillsammans med en pråm och en motorbåt. Eftersom en av de två hissbassängerna var avstängd pga reparation var det väldigt mycket trafik. ElbeSedan några kilometer på Elbe som bara strömmade emot lite grand. Vi tog vi oss kalasfint till Lauenburg.

Logg 2016
onsdag 29 juni 2016 - Skrivet av Ove och Birgitta Andersson
Långa raksträckor

25 juni. Liegestellet i Wulfsdorf tillsammans med 5 pråmar och en motorbåt.

24 juni. Midsommarafton! En slussning, 23 meter neråt. Mycket åska och regn men också sol och över 30 grader. Det blev mycket duschande på badplattformen. Badning förbjudet i den mycket fina hamnen i Uelzen.

23 juni. Sista etappen på Mittellandkanal och nu svänger  vi in på Elbe Seiten kanal som har oändliga raksträckor. Många pråmar idag, varmt och fint väder. Stannade på ett liegestelle vid Bad Bodenteich. Där låg redan en svensk segelbåt på hemväg och som vi mött tidigare. Handlade midsommarmat!

Kommentera inlägget
Logg 2016
torsdag 16 juni 2016 - Skrivet av Ove och Birgitta Andersson
Mittellandkanal

22 juni. Stannade i Abbesbutteler. Ett litet ställe utan affär men många flotta nybyggda villor. Marinan inte mycket till marina, bara 2 bryggor. Djupet var idag 2,0 m .

21 juni. Efter en snabb slussning tillsammans med  2 pråmar och en motorbåt, stannade vi i Sehnde. Jag, Birgitta gick till en frissa och blev mycket bra klippt.

19-20 juni. Yachthafen Hannover.

18 juni. Hade problem med att komma ut ur hamnen pga vattennivån men som tur var så gick en pråm just förbi som tryckte in lite extra vatten och vi gled ut. Inte kul med skräp i propellernEfter några mil fastnade för andra gången något under båten som gjorde att allt började vibrera. Det har hänt en gång tidigare, på Rhen, då backade vi kraftigt och hade turen att det lossnade. Det fungerade inte denna gång så när vi kom fram till vår natthamn blev det ett bad för skepparen som tog loss en plastpåse från propellern. Skönt att få veta vad det var och ännu bättre att få det åtgärdat.

17 juni. I regnskurar till Mindens yachtclub. Kom in till första bryggan vid inloppet efter lite bottenkänning. Italiensk afton med live musik, ganska mycket folk.

16 juni. Kom till Bad Essen och la till i den nya fina marinan. Skönt att komma in i en riktig hamn och slippa skvalpet från pråmarna när vi är förtöjda.Bad Essen Ägnade ett par timmar med att strosa runt i den lilla vackra staden.

15 juni. Fin morgon. Iväg och svängde in på Mittellandkanal. Vacker omgivningSolen sken, fåglarna kvittrade och det var en vacker omgivning. Tog natthamn på ett gratis Liegestelle i Bramsche. Det är ont om hamnar på denna sträcka. Kraftigt regn och åska när vi la till men det blev en fin kväll.