2019 Karibien
torsdag 21 februari 2019 - Skrivet av Håkan Börjesson
Dominica 1
Alexis välkomnade som vanligt
Nu har vi anlänt till Portsmouth, Dominica. Segling upp hit från St Pierre var ganska tuff. Grov sjö och och vindar på 12-15 m/s. Eftersom 2/3 av besättningen inte seglat på väldigt länge kände av en lite sjösjuka. Men allt gick bra och vi klarade att komma in väl före det mörknade. Nu ligger vi här ett tag för det skall fortsätta att blåsa småspik. Vi har även lyckats få internet ombord. Vi tog varsin öl i en bar på stranden och fick på sätt koden till deras nätverk. Men det hade inte fungerat utan vår “BadBoy” booster.

Dagen efter vår ankomst blev bjudna blev vi bjudna till sundowners hos våra amerikanska vänner Pennie och George. När vi tackat ja fick vi reda på att brittiska vänner Mandy och Frank var på väg hit. Mandy och Frank var och hälsade på oss i Revesjö med sin husbil i somras.

De hade bara tid att stanna en en natt, men ville väldigt gärna träffa oss. Det bar sig inte bättre än att vi först tog en sundowner på Infinity B, fast solen var inte ens nära att gå ned.

Efter det fortsatte vi till Star Shot för ytterligare en sundowner, nu gick solen ner. Två partyn på samma eftermiddag gjorde vi kände oss lite sega igår. Men åkte trots det iland för att sträcka på benen. Det märks att Dominica blev svårt drabbat av en orkan, och det är ändå två år sedan. Många hus är svårt skadade och går inte att bo i. Mycket arbete pågår för att renovera, men det kommer att ta tid. Det saknas ekonomiska medel för det.
2019 Karibien
lördag 16 februari 2019 - Skrivet av Håkan Börjesson
Hur man beter sig i en bar
Varje dag tränar vi
Varje fredag vid femtiden på eftermiddagen brukar seglare träffas inne i land på en bar för att ta en öl eller ett glas vin. Så gjorde vi också igår. När jag stod och väntade på att beställa blev en av våra amerikanska kompisar otroligt upprörd. Han frågade bartendern om han stod i fel kö eftersom han inte fick någon betjäning. Naturligtvis gjorde han det på bred texasdialekt. Självklart blev han helt ignorerad. Jag gick dit och försökte lugna vår vän. Jag talade franska med kyparen och bad om ursäkt. Nu skall ni veta att min franska är ganska bristfällig. Men att hantera situationen i en bar klarar jag. Omgående fick vi service och varsin öl. Som tack slapp jag naturligtvis betala för min öl.
Kommentera inlägget
2019 Karibien
fredag 15 februari 2019 - Skrivet av Håkan Börjesson
Quick
Donna och Anna-Karin på väg till vattenjympa
När vi skulle flytta Unicorn var fjärrkontrollen till ankarspelet död. Inte ett liv. Jag har reparerat den fler gånger än jag kan komma ihåg. Jag har t.o.m. bytt en mikrobrytare i den. En komponent som jag kunde köpa från en leverantör av industrikomponenter för 25:- SEK. Men det var inte enkelt. Anna-Karin fick hålla förstoringsglaset medan jag lödde. Men just den lagningen blev bra. Nu var det återigen ett stift i kontakten som korroderat och gått av. Det enda möjliga är då att göra en “by-pass”. Ungefär som en hjärtoperation. Dra en ny kabel på utsidan. Det har jag gjort ett ett par gånger förut. Nu är den igång igen, men den sjunger verkligen på sista versen. Därför har jag varit inne i Le Marin och köpte en ny kontroll. Jag tänker inte laga den gamla en gång till. Den reparerade får sitta kvar till nästa haveri, men då åker den ut. Tillägas kan att vi är inte helt strandsatta när inte fjärrkontrollen fungerar. Det går att köra ankarspelet via knappar vid ratten. Men då är man helt beroende av handsignaler från fören.
Kommentera inlägget
2019 Karibien
tisdag 12 februari 2019 - Skrivet av Håkan Börjesson
Ankarspel / ankring
Om man har en Quick måste man vara kvick.
Häromdagen draggade den stora amerikanska katamaran som låg precis framför oss. De hade legat på platsen länge, faktiskt före jag kom in. Men det har inte blåst så mycket. Men det gör det nu 12-15 m/s. Av rena turen var vi ombord och satt och åt lunch i sittbrunnen. Båda två rusade vi upp på däck och ropade. Jag måste säga att de var otroligt trögfattade. När de svarade oss trodde de att vi draggade och undrade om vi behövde hjälp. Då blev jag ordentligt sur, vi har inte för vana att dragga mot vinden. Faktum är att jag kan inte ens komma ihåg när vi draggat sist. Åtminstone inte de senaste 15 åren och då är det att antal tusen nätter vi legat på svaj.
 
Starta era motorer och gör det nu skrek vi båda. Den gigantiska katamaranen var mindre än 1 m från vårt förstag när de äntligen fick fart på sitt ekipage. Deras enorma båge med solpaneler hade svept bort vårt förstag hur lätt som helst. Att bära av är inte att tänka på. Det enda som då händer är man klämmer sönder armar och ben.

De ankrade sedan på nytt framför oss, och de var schyssta nog att komma över och be om ursäkt. På frågan om de satt ordentligt fast svarade de jakande. Jag litade inte riktigt på det så efter en stund drog jag på mig fenor och snorkel för att kolla deras ankare. Vad jag såg var en katastrof. Ett litet miniankare som var ytterst dåligt nedgrävt. Istället för att starta en argumentation bestämde vi oss direkt för att flytta Unicorn.

Jag får skriva mer om hur det gick och vår eländiga fjärrkontroll som syns på bilden. Jag tror att det var vår vän Kaj Liljebladh som myntade uttrycket att om man har en kontroll av fabrikat Quick måste man vara kvick med att kunna byta ut den.
 
M1M2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Morris hjälpte till och blev totalt utmattad.
 
 
 
 
2019 Karibien
måndag 11 februari 2019 - Skrivet av Håkan Börjesson
Projekt sy avslutat

Nu har Anna-Karin avslutat syprojekten. Det har blivit nytt skydd till livflotten, nytt skydd till jollens besnintank, nya skydd till våra däcksluckor m.m. Det har tagit några dagar.


Kommentera inlägget
2019 Karibien
onsdag 6 februari 2019 - Skrivet av Håkan Börjesson
Systuga ombord
Rom på väg

Igår simmade det här gänget förbi vår båt flera gånger. Varje gång de kom från land hade de med sig två fat. Träfaten innehåll lokal rom härifrån Martinique. Faten lastades ombord på en skonare som ligger ankrad strax bakom oss. Romen skall sedan sjörullas under en segling till Europa.

Syverksammheten fortsätter ombord. Anna-Karin har nu sytt nytt skydd till livflotten + några nya luckskydd. Idag står lagning av biminin på programmet.

sy

 

 

Kommentera inlägget
2019 Karibien
söndag 3 februari 2019 - Skrivet av Håkan Börjesson
Livet i St Anne
Laga och fixa nytt.

 

Nu har Anna-Karin och Morris varit ombord en vecka. Trots strul och förseningar kom de fram till Martinique bara en halvtimme efter utsatt tid.
Vi ligger kvar i St Anne på Martinique. Vi jobbar med båten varje dag. Det krävs mycket underhåll för att hålla Unicorn i gott skick. Hon är ju nu 29 år gammal. Men vi kämpar på och gör ett par projekt varje dag.

 

Vi har ju varit i Karibien ett tag och känner ganska många här. Det innebär ett ganska rikt socialt liv. Ibland nästan för mycket. Vi längtar efter en öde vik där vi kan vara helt för oss själva.

Men vi skall inte klaga. Det har också sina fördelar med gott om vänner. Anna-Karin har lånat Donnas symaskin för att göra en del syjobb. Jag fick koppla en stund för att fixa 110 V. Det brukar vi inte använda till vardags.

 

 

Kommentera inlägget
2019 Karibien
fredag 25 januari 2019 - Skrivet av Håkan Börjesson
Det tar sin tid att få igång Unicorn ordentligt
Trasig förminskning

Inga jobb är enkla och snabba ombord på en båt, fast ibland tror jag det.
När jag startade watermakern läckte den en del vatten. En förminskning från 1 till 3/4 tum verkade vara problemet. När jag långt om länge fick loss och ut den föll den i två delar. Någon reserv har jag inte ombord.
Det blir till att ta bussen in till Le Marin och leta efter en ny.
Vad jag trodde skulle vara fixat på en en timme eller två blir istället två dagar.
Inte många bilder på några palmer eller sandstränder än på ett länge.
Mycket som måste fixas och repareras ombord denna gång.

Jag har som nästa projekt ett oljeläckage på motorn. Det har jag inte velat starta på grund av den den friska vinden. Om det skulle behövas är det ju bra med en motor som går att köra. Det går fint trots läckake. Men det måste fixas. Inte kul med oljan i kölsvinet

Kommentera inlägget
2019 Karibien
lördag 12 januari 2019 - Skrivet av Håkan Börjesson
Jobbet fortsätter
En av de slitna bränsleledningarna.
Så här såg en av de bränsleledningarna ut. Jag har bytt flera stycken. Det är mycket jobb med båten denna gång. Många saker krånglar.

Normalt brukar det alltid regna en skvätt varje dag. Det brukar kyla lite, så inte denna gång. Inte en droppe sedan jag anlänt.
Väldigt tufft att jobba här just nu.
Ikväll blir det en Bake´Shark till middag. En sorts burgare på haj som serveras på Wheelhouse.
Annars är det ganska fattigt på kulinariska utsvävningar just nu.
2019 Karibien
lördag 12 januari 2019 - Skrivet av Håkan Börjesson
Framme i Trinidad
Inspekterat bagage

Nu är jag framme i Trinidad. Resan gick bra förutom att det var på håret med bytet i Ft Lauderdale. Vi landade i tid men fick sitta kvar ombord i över en timme. Det fanns ingen ledig gate. Gissa om passagerarna inklusive mig själv var sura. 9,5 timmars flygning och inte få komma av planet. Det var för övrigt en sur gammal Boeing med 25 år på nacken. Taskiga säten och minimalt med plats. Men flyger man lågpris så gör man.

Eftersom jag hade en del båtsaker med i bagaget blev säkerhetsavdelningen lite misstänksamma. Därför hittade jag lappen i väskan. Allt var genomgånget. Men kaviaren och trattkantarellerna hade de inte rört.

Mycket krångel med allt ombord efter långt uppehåll. Efter 2 dagars jobb har jag äntligen fått igång motorn. Men jag visste att det skulle vara besvärligt. Flera bränsleslangar bytta och mycket luft i systemet.

Det är just nu 38 C i skuggan så det går inte så fort med jobben.

Kommentera inlägget