2019 Karibien
Saturday 23 March 2019 - Written by Håkan Börjesson
Ett jobb avbockat
Den gamla elängiga kontrollen
Mycket teknik just nu. Men det är svårt att leva ombord när sakerna inte fungerar.
 
Ett av jobben är nu avklarat. Byte av kontroll till ankarspelet. Jag har ju som sagt reparerat den gamla otaliga gånger. När vi skulle ankra i Antigua fungerade den inte. Det går att manövrera spelet från ratten, men det är lite bökigt. Nu har jag bytt kontroll till en ny. Det tog som vanligt mycket längre tid än beräknat. Allt i förpiken måste rymmas ut, ett skåp tömmas, ett tak skruvas ner o.s.v. Arbetsställningarna är inte heller de bästa. Jag är ganska mör just nu. Men det beror också på att jag behövt renovera sjövattenpumpen till motorn. Mer om det nästa gång. Glömde skriva att nya kol också måste monteras på watermakerns motor.
 
jobb
Comment
2019 Karibien
Monday 18 March 2019 - Written by Håkan Börjesson
Lämnat Les Saintes för denna gång
IceBear
Efter två veckor har vi nu lämnat Les Saintes. Vi har haft det mycket trevligt tillsammans med Cathrine, Gunilla och Philippe. Vi seglade 30 sjömil norr ut till Deshaies. Det är ett ökänt blåshål eftersom vinden kommer rasandes ner genom dalen i en tunneleffekt. Här upplevede vi för några år sedan det värsta blåsväder vi haft i Karibien. Under två dygn blåste det i närmaste full storm hela tiden. Deshaies förnekade sig inte heller denna gång, även om det inte var lika illa. Men det drog på bra under natten.
 
På bilden ovan finns IceBear. Det är Mias och Andys Swan 59. Den använder i sin charterverksamhet. De har även en Swan 48 i företaget. 48:an heter IsBjörn. Mia är svenska och Andy är amerikan. Vi känner dem sedan flera år tillbaka. Med IceBear har de just kommit över Atlanten. Det var kul att komma ombord och se deras nya båt.
 
mm
Morris blev ganska trött av att segla
Comment
2019 Karibien
Friday 15 March 2019 - Written by Håkan Börjesson
Träarbete
I arbete hemma hos Philippe
Några bilder som visar vad vi har gjort för träarbete på Unicorn. Det var naturligtvis ovärderligt att ha Philippe som hjälpte till. Sanningen att sägas så var det naturligtvis han som gjorde det mesta jobbet. Men jag hjälpte till efter bästa förmåga.
Philippe har utbildat sig i Sverige och talar utmärkt svenska. Men när han snickrar gör han det på franska. Min franska har ju en del luckor, (stora) och jag hade svårt att hänga med. Extra svårt är det med dialekten som talas på ön.
Men slutresultatet blev mycket bra.
 
woodphilippe
Comment Earlier Comments (2)
2019 Karibien
Thursday 14 March 2019 - Written by Håkan Börjesson
Trasig kolborste
Det här kolet är helt kass
Något vatten kan vi inte göra för tillfället. Det ena kolet till elmotorn har givit upp. Det är helt trasigt och går inte att laga. Jag har beställt nya som skall komma till Antigua. Exakt när de anländer dit år svart att veta. Det här är ju Karibien. Sedan skall vi också segla från Le Saintes till Antigua. Det är två dagsseglingar dit. Första dagen upp till Guadelope där vi stannar över natten och sedan nästa dag till Antigua.
 
Jag återkommer med med mer information om vårt träarbete.
Comment
2019 Karibien
Monday 11 March 2019 - Written by Håkan Börjesson
Minihike igår
Cathrines fina hus på stranden i Bourg Des Saintes
Igår kom det inte med någon text. Hann inte med det. Stod istället en stor del av dagen i Phillippes snickeriverkstad. Där tillverkade vi tillsammans nya skivor till ytor som finns på bägge sidor om nedgången i sittbrunnen. Lite svårt att förklara med text, men det kommer bilder. Det gamla teakfaneret hade helt tagit slut och börjat falla av. Vi fanerade om detta för ungefär 20 år sedan. Alf, om du läser detta, så är vi mycket nöjda med det jobb du gjorde. Men tidens tand och mycket sol, värme och hög luftfuktighet tar ut sin rätt.
 
I söndags hann vi också med en liten minihike tillsammans med Cathrine. Bara 4 km men ändå jobbig.
 
I eftermiddag fortsätter jobbet i verkstaden. Limmet skall då ha härdat och nästa steg kan påbörjas.
 
HikeGanska brant härPompiereGet
Comment
2019 Karibien
Sunday 10 March 2019 - Written by Håkan Börjesson
Middagsbjudning
I torsdags bjöd vi Cathrine, Gunilla och Philippe på middag. Men vi gjorde det inte hemma ombord på Unicorn och inte heller på någon restaurang.

Istället lånade vi Cathrines kök och lagade maten där. Vi bjöd på ankbröstfilé med trattkantarellsås. Vi steker ankbröstet på hög värme i 4 min på varje sida. Då blir köttet perfekt rosa. I det fett som hamnar i pannan råsteker vi sedan tärnad potatis med lök.

De torkade trattkantarellerna, som Anna-Karin plockat, blötlägger vi i lite vatten och rödvin. Sedan kokas såsen ihop med cream-fraiche.
Det blev en mycket lyckad måltid och gästerna åt med god aptit.
 
På bilden ovan syns gänget som besteg Le Chameau i veckan som gick. Gunilla, Pennie, Cathrine, Anna-Karin, George och jag själv. Ganska jobbig klättring men fantastisk utsikt från toppen.
 
1234
Comment Earlier Comments (2)
2019 Karibien
Saturday 9 March 2019 - Written by Håkan Börjesson
Minikarneval
I veckan som gick var det karneval här i Le Saintes. Det var nog den minsta karneval vi bevistat. Men det är ju inte så konstigt då det bara bor 1800 personer här. Men deltagarna gjorde sitt bästa och väsen var det. Hur som helst var det roligt att titta på. Efteråt gick vi hem till Cathrine för ett glas vin.
k1k2k3k3k5k6k7
Comment
2019 Karibien
Friday 8 March 2019 - Written by Håkan Börjesson
Le Saintes 2
Många stränder på öarna i Karibien ser ut som på bilden ovan. Då talar vi om stränderna på ostsidan av öarna. Problemet med sjögräs är omfattande. Det blåser in från havet och blir liggande för sedan börja ruttna. Det stinker ibland förfärligt. Ute till havs passerar vi ofta igenom det här sjögräset. Det har medfört att vi nästan slutat med fisket. Det enda vi får på kroken är just sjögräs. Det enda jag gör är veva in linan för att rensa.
 
Igår var jag hos osteopaten. Han klämde och tryckte på min onda arm. Om det hjälper något vet jag inte riktigt. Just efter behandlingen kändes det rätt bra, men idag har jag ont igen. Jag får väl vänta några dagar och se.
 
getterpicknik
 
Comment
2019 Karibien
Wednesday 6 March 2019 - Written by Håkan Börjesson
I Le Saintes
70-tals klassiker
Igår kom det inte med någon text till inlägget. Internet är lite skakigt och fungerar inte alltid. Hur som helst ligger vi på en boj vid Les Saintes. Här umgås vi med Cathrine som nu har har sitt fantastiska hus färdigt inne vid stranden. Vi träffar också Gunilla och Philippe nästan dagligen. De byggde sitt hus här redan 1988.

Philippe har ordnat så jag skall träffa en osteopat i eftermiddag. Jag har aldrig någonsin testat den typ av behandling som en osteopat kan ge. Mitt problem är att jag kring jultid fick s.k. tennisarm. Och jag har inte varit i närheten av ett tennisrack på många år. Men jag har läst att 90% av de som drabbas inte spelar tennis. Men jag har ganska ont i min armbåge. Vissa dagar är det bättre, vissa dagar är det som någon sätter en kniv i armbågen. All polering och bottenmålning nere i Trinidad hjälpte naturligtvis inte utan gjorde det hela värre.

Det är inte fösta gången jag har “tennisarm”, men denna gång är det värre och går inte över.
 
På bilden ovan har vi lagat en gammal klassiker, Vol-au-vent. Det kommer jag ihåg från 70-talet då det var populär festmat. Vi har köpt formarna färdiga men gjort svampstuvningen själva. Det blev riktigt lyckat.
Comment Earlier Comments (2)
2019 Karibien
Thursday 28 February 2019 - Written by Håkan Börjesson
Dominica 6
Bänk med bord
Anna-Karin tycker att vi skall vi skall yxa till en bänk med bord ute i Revesjö. Modell enligt bild ovan. Virke har vi ju gott om och vi får se vad det kan bli av det.

Igår åt vi en roti på Smittys här i Pourtsmouth. Det är SSCA som har en träff här denna vecka och roti och rom stod på gårdagens program. SSCA kan man säga är den amerikanska motsvarigheten till Kryssarklubben. Vi är inte medlemmar, men alla är välkomna.
 
Jag fick äntligen äta en getroti. Det har jag längtat länge efter. Getrotin var inte speciellt populär för den innehåller ben. Jag har inga problem med det men amerikanarna rynkade på näsan och beställde benfri kyckling. Det gjorde också Anna-Karin. Men hon ångrade sig när hon smakat på min get. I måltiden ingick också provsmakning av lokal rom. Vi tog båda en mörk rom med kanelsmak.

Den smakade vedervärigt och Anna-Karin gav omgående bort sitt glas till vår komps Brian. Jag spädde ut min med vatten och då var den nätt och jämt drickbar. Anna-Karin begärde ett nytt glas och fick något med jordnötssmak som inte var mycket bättre. Också denna gav hon bort.
 
Idag skall vi försöka förflytta oss upp till Les Saintes där vi skall hälsa på vår vän Cathrine. Det är inte så långt dit och vi borde klara det på ca. 4 tim.
Comment Earlier Comments (1)