2018 Karibien
tisdag 20 mars 2018 - Skrivet av Håkan Börjesson
Sparrow
I lördags var vi på “Happu Hour” på Jack’s strandbar. Där kan man dricka en romdrink bestående av Sparrow rom med is för 15 SEK.
Idag blir det hike för att bättra på konditionen. Det återstår att se hur många personer vi lyckas locka med oss.
Kommentera inlägget
2018 Karibien
lördag 17 mars 2018 - Skrivet av Håkan Börjesson
Nya chaps
Anna-Karin och Calvert
Vi har låtit sy upp nya “chaps” till vår jolle hos Grenadine Sails. På svenska kan det väl kallas för tygskydd till jollen. Vi hade redan tygskydd som var sydda nere i Trinidad för fem år sedan, men tyget var totalt utslitet av sol, salt och nötning. Det var bara trasor kvar. Det är nästan nödvändigt att ha skydd på jollen för att den skall hålla i tropiska förhållanden. Detta trots att vår jolle är tillverkad av Hypalon som är relativt UV-beständigt. PVC håller inte länge, det vet vi sedan vår förra jolle som bokstavligen föll isär.
 
Nu har Calvert från Grenadine Sails sytt ett nytt skydd till vår jolle. Det är ett mycket fint jobb han gjort och dessutom till ett bra pris. Vi är mycket nöjda. Nu hoppas vi på att vår åtta år gamla jolle håller minst fem år till.
 
Chaps 1Chaps 2
Kommentera inlägget
2018 Karibien
fredag 16 mars 2018 - Skrivet av Håkan Börjesson
Roti smakar alltid bra
Rotilunch
Nu när vi är på Bequia äter vi ibland en roti till lunch. Vi delar alltid på en eftersom det blir alldeles för mycket med en hel. Grunden till innehållet i rotin är alltid potatis i currysås. Sedan innehåller den också något av alternativen kyckling, oxkött, fisk eller så kan den vara helt vegetarisk. Det finns ytterligare ett alternativ, och det är min favorit. Den bästa rotin är den som är fylld med leverstuvning. Leverroti är inte alltid lätt att få tag på, men här på Bequia finns ett ställe som har dem.

En roti kostar 30-35 SKR. Det blir en ganska billig lunch eftersom vi som sagt alltid delar.
Kommentera inlägget
2018 Karibien
onsdag 14 mars 2018 - Skrivet av Håkan Börjesson
Äntligen languster
Morris är skeptisk
Vi har äntligen lyckats köpa säsongens första hummer, eller rättare sagt languster. Det på grund av att den inte har klor som vår svenska hummer eller som amerikansk hummer. En lokal fiskare kom förbi och ville sälja. Anna-Karin höll som bäst på med träning på fördäck när killen kom förbi och naturligtvis begärde ett rövarpris. Vi har ju varit med några år i Karibien och vet vad som är ett skäligt pris. Ju längre norr ut man kommer desto dyrare blir langustern. Jag vet sedan länge att det är bäst att hålla sig i bakgrunden vid sådana här förhandlingar. Dessa machomän har alltid svårt att säga nej till en kvinna som är tuff förhandlare. Mig har de däremot inga svårigheter att spela tuffa emot.
 
Första måltiden bestod av hummerpasta med knaperstekt bacon. Det är goda saker det.
 
Anna-Karin fick ner priset till det vanliga. 60 SEK/kg och slog då till. Den fina langustern räckte till två goda middagar för oss. Morris var dock inte lika imponerad. Han tycker att hummer är klart överreklamerat. Tacka vet han sin torra kattmat.
 
Idag har vi gjort en krävande hike igen. Totalt 16 personer hade vi fått med oss. Inte alla orkade till toppen av Peggy’s Rock, utan kroknade på vägen. En del tog sedan bussen hem till Admirality Bay när vi kommit ner från toppen. En grupp “hard-core” hikers med ultramaratonlöparen Steve i spetsen hikade ytterliggare 5 km hem till våra båtar.
Kommentera inlägget
2018 Karibien
lördag 10 mars 2018 - Skrivet av Håkan Börjesson
Mera vågor
Så här såg det ut på Fig Trea under svallet. En bar/restaurang dit vi ibland går för att få internet. I det lokala veckobladet läser vi att Bequia inte har haft ett så förödande svall på över 40 år. Strandpromenaden skall byggas upp igen, men det lär ta minst ett år.
 
 
Anna-Karin fryser på väg till Bequia
Kommentera inlägget
2018 Karibien
fredag 9 mars 2018 - Skrivet av Håkan Börjesson
Kaffeved del 2
Inte mycket kvar av gångvägen
Stormen i Nordatlanten skickade ner ett svall vi aldrig skådat förut. Vågorna kom rakt ifrån norr och då letar sig svallet in i vikarna på öarnas läsida även om man ligger skyddad för vinden. Vi vet att det kan vara besvärligt på Bequia, speciellt om man ligger ankrad långt ut i viken. Därför flyttade vi längre in dagen efter ankomst. Det tog ett dygn, sedan var svallet här. Ute till havs märks det inte så mycket och vågperioden låg dessutom på 18-20 sekunder. Det gör att ute på havet blir dyningarna långa och inte speciellt besvärande.
 
Det är däremot stor skillnad nära land och vid stränder. Det fungerar på samma sätt som med en tsunami. Ute till havs är det ingen fara, det är nära land som man skall akta sig. Från vår ankarplats såg vi vågbergen bygga upp sig till enorma brottsjöar som vräkte in mot land. En nyrenoverad gångväg till en strandbar blev det som sagt bara kaffeved kvar av. Till och med några av de kraftiga betongfundamenten vräktes omkull. Det ligger också flera restauranger och barer nära vattnet in mot stan. Där vräkte vågorna rakt in. Ibland ända in i köket. Att se denna kraft inger respekt. Snart hade vi allsköns bråte flytande omkring oss. Alltifrån trädstammar till inredning från restaurangerna. Det annars så kristallklara vattnet var helt brunt.
 
Vi hade dock inga som helst problem eftersom vi låg ankrade på djupare vatten. Vi lyftes bara sakta upp och sedan ner igen. En stor segelbåt låg ankrad för nära stranden och fångades av en brytande våg. Vågen kastade båten tvärs och sedan slogs båten ner nästan 90 grader. Den rätade visserligen på sig igen, men det kan inte ha varit en trevlig upplevelse. Märk väl, att under detta skådespel hade vi ingen vind. Det var helt lugnt.
 
Nu har vågorna som tur är lagt sig. Men aldrig kan man vara nöjd. Det blåser istället hårt och skall fortsätta att göra så i flera dagar. Vi ligger kvar och flyttar inte på oss innan det lugnar ner sig.
Kommentera inlägget
2018 Karibien
torsdag 8 mars 2018 - Skrivet av Håkan Börjesson
Bara kaffeved kvar
Det har varit gigantiskt nordligt svall i Karibien de senaste dagarna. Ett svall som vi aldrig tidigare upplevt under alla våra år i Karibien. Det beror på en kraftig vinterstorm i norra Atlanten. Den har skickat ner dessa höga vågor. Däremot har det inte blåst speciellt mycket. Vanliga passadvindar på 10-12 m/s. Men mer om detta senare.
 
När de kraftiga vindar vi hade i St Anne Martinique avtagit, bestämde vi oss för att segla ett stycke söder ut. Första etappen gick till Rodney Bay, St Lucia. Där stannade vi bara över natten. Tanken var att starta riktigt tidigt för den långa etappen ner till Bequia. Men när vi vaknade var det riktigt tråkigt väder. Regnigt och grått och inte mycket till vind. Det blev inte så tidig avfärd som vi tänkt oss. Vi motorseglade sedan längs St Lucias västkust. Det var så kyligt att Anna-Karin begärde fram fleecetröja och hon lindade in benen i en frottéhandduk för att hålla värmen. Inte vanligt i Karibien.
 
Väl ute i fri vind satte vi kurs för att segla utanför St Vincent, alltså längs den östra kusten. Det gick nästan. Vi fick till slut ge upp och bita i det sura äpplet och gå på västsidan. Vi hade nästan 3 knops motström och vinden vred emot så vi inte kunde hålla höjden.
 
Det blev en seg historia att ta sig ner på St Vincents läsida. Dåligt med vind och konstiga strömmar. Naturligtvis fanns det ingen chans att hinna fram i dagsljus. Vid ca. 19.30 när det mörknat hördes ett konstigt ljud från motorn. Anna-Karin trodde direkt att vi tog in vatten, men det var inte fallet. Vi stängde i alla fall kvickt av motorn för kontroll. Det visade sig vara drivremmen till den ena generatorn som börjat separera. Långa remsor hängde och slängde och orsakade det konstiga ljudet. Som tur var hade vi en extra rem på lager ombord. Som vanligt var denna reservdel undanpackad ganska djup ner i vårt lager. Det var dessutom inte lätt att komma åt att byta denna rem. Speciellt inte ute på en gungande båt i mörker.
 
Till slut kom den nya remmen på plats och vi kunde återuppta färden mot Bequia. Men vi hade fortfarande ett konstigt missljud från generatorn och det kunde jag inte lokalisera just då. Klockan hann bli 00.30 innan vi till sist kunde droppa vårt ankare i Admirality Bay. Naturligtvis låg vi allra längst ut, men det gjorde inget, vi sov gott ändå.
 
Vi hade ännu två dagar på oss innan det stora eventet skulle inträffa. Alltså gott om tid att hitta en bra plats i dagsljus nästa morgon för att ta skydd.
 
Vi har äntligen lyckat skaffa oss lite internet ombord här i Bequia, och därför kan jag lägga ut detta. Jag återkommer i morgon med hur det gick med det stora svallet. Inlägget skulle annars bli väl långt. Jag kan på förhand säga att det är bland det värsta vi sett.
Kommentera inlägget
2018 Karibien
tisdag 27 februari 2018 - Skrivet av Håkan Börjesson
Ibland skall man ha lite flyt
Nytt och gammalt kol
Vår watermaker har senaste tiden haft svårt att starta. Jag har vetat vad det berott på, slitna kol. På engelska kalles de för “brushes” fast de absolut inte ser ut som borstar. Jag hade hoppats att vi skulle kunna hålla watermakern igång fram till det är dags att lyfta Unicorn, men det gick tyvärr inte. Jag kontaktade Echotec i Trinidad och de hade nya kol men de fanns ju inte här, eller?
Eftersom vinden lagt sig tog jag jollen in till Le Marine för att kolla hos ett företag som möjligen skulle kunna ha nya kol. Döm om min förvåning när killen direkt plockade fram exakt de kol som behövs till vår watermakermotor. 45 € för två nya kol, men utan dem fungerar inte elmotorn. Nu är de nya kolen på plats och allt fungerar igen.
 
Om en dag eller två skall vi försöka få upp ankaret och lämna St Anne. Vi har ju legat här ganska länge. Igår var jag nere under Unicorn och rengjorde propellern. Det var ingen vacker syn. Fullt med havstulpaner och sjögräs som var 10 cm långt. Hade inte gått bra att köra med propellern som den såg ut. Idag skall ankarkättingen göras ren. Den är också ganska kraftigt beväxt.
Kommentera inlägget
2018 Karibien
lördag 24 februari 2018 - Skrivet av Håkan Börjesson
T-boned
Igår satt jag uppe i sittbrunnen och väntade på Anna-Karin som höll på att packa vår korg inför dagens braai. Jag ser att en svart båt med tre män ombord kör för motor i hög fart genom viken. Det ser ut att gå alldeles för fort. När de passerar vår granne, en fransk katamaran som vi inte har haft kontakt med, gör de en helt omotiverad skarp vänstergir. Jag hinner tänka att det finns aldrig i livet tid eller plats för att de skall kunna gå bakom katamaranen. Det kunde de mycket riktigt inte heller göra. Istället brakar de med minst 5 knops fart rakt in i katamaranens sida. Smällen är, om inte öronbedövande, så ordentligt hög. Männen ombord på den krockande båten faller som käglor av det abrupta stoppet.
 
Ankaret hos den påkörande båten går rakt igenom katamaranens skrovsida och blir sittandes där. Här kan man tala om att sitta säkert fast. Det tog de inblandade 30 minuter innan de med våld och lirkande fått ut ankaret genom skrovet igen.
 
VHF-radion gick snart varm och alla varnade alla för den svarta båten. När de väl kommit loss gjorde de ett tiotal försök att ankra utan att lyckas få fäste. Alla satt på helspänn för att inte hamna i närheten av den svarta båten. Till slut försvann de in mot Le Marin. Alla kunde pusta ut, möjligen inte den påkörda katamaranen, och allt återgick till det normala. Vi kom en timme försenade till grillningen, men vem vill lämna båten när dylikt händer.
 
Bli "T-boned" är det amerikanska uttrycket för att bli påkörd rakt i sidan. Gäller både bilar, båtar och övrigt.
Kommentera inlägget
2018 Karibien
fredag 23 februari 2018 - Skrivet av Håkan Börjesson
Köldrekord och katastrof
En hike vi gjorde för ett par dagar sedan.
I natt har det varit extremt dåligt väder. Hårda squalls med vindar upp till 25 m/s. Därtill har det regnat otroligt mycket. Vi har varit vakna flera gånger för att kolla läget. Men ankaret sitter väl fast i botten och vi har inte flyttat på oss.Under natten gick temperaturen ner till bara 20 C, vilket är riktigt kallt för Karibien. Vi frös faktiskt och drog på oss lakan och en filt.
 
I morse var jollen nästa full av vatten från allt regn. När det blåser hårt hissar vi inte upp den på sidan eftersom den då risker att vända sig upp på ned. Den får istället ligga kvar i vattnet bakom Unicorn med tredubbla linor. Det rycker rejält i dessa linor och man måste ofta kolla dem så de inte nöts av.
 
Tyvärr var vi med om en lina som nöttes av igår. Vi hade våra vänner Helen och Dave hos oss på middag. Jag hade lagat fisksoppa som alltid får beröm, så också denna gång. Helen och Daves jolle hängde bakom Unicorn som den brukar när de är på besök. När vi ätit klart satt vi kvar ock åt en bit Panettone efter maten. När Anna-Karin tittar ut bakom Unicorn ser hon till sin förfäran att en jolle är borta. Först trodde jag det var vår jolle, men det var det inte. Det var tyvärr Helen och Daves jolle som var borta. Första tanken är att den varit dåligt förtöjd, men visade sig vara fel. Tampen hängde kvar där den var fastgjord till Unicorn. Andra ändan visade sig vara sönderskavd och på sätt hade jollen kunnat försvinna.
 
Dave och jag hoppade snabbt i vår jolle för att leta. Anna-Karin och Helen gjorde samtidigt allmänt anrop på VHF-radion och snart var vi 5-6 jollar som körde runt med strålkastare och letade. Vinden var hård och då driver en lös jolle ganska fort. Efter ungefär en halvtimma tvingades vi ge upp. Jollen stod inte att finna. Alla som långseglar vet vilken katastrof det är att mista sin jolle. Den används dagligen till alla möjliga transporter. Helen och Dave tvingas nu bita i det sura äpplet och köpa ny jolle och motor. En dyr historia för dem. Jolle går säkert att få tag på i Le Marin, men däremot inte en motor som de vill ha. Eftersom Martinique tillhör Frankrike får inte tvåtaktare säljas här. Bara fyrtaktare. Med andra ord många extra kilo/hk.
 
Kommentera inlägget