Atlanten 2006
fredag 29 december 2006 - Skrivet av SSB från Ellinor
Time Out. Och mina händer blöder del 2
"Titta mina händer blöder" säger Cathrine! "Håll inte så hårt i ratten då" säger jag (glatt) "Men jag behöver hålla hårt det behöver inte du" ?! Inför sådana argument är det bara att lägga sig och ge Cathrine den balsam på själen som inte jag fick.

Vi har guppat några dagar (265 distans på två dagar eller 5,5 knop i snitt) och ville ha mer vind.

Och det fick vi med besked en kallfront dök upp i förrgår med vind regn och åska. Som att segla under skeppen i "Independence Day" med öppningar i dess mitt som bestod av skyfall. Vi fick vår vind och surfade upp till 11 knop när vågorna och byarna var rätt. Fascinerande.

När andra dygnet med samma väder och nattskiften skulle igång kände vi att vi inte orkade längre. Kontinuerlig styrning och de enorma rörelser och kast man alltid måste parera gör att kroppen börjar säga ifrån.

Vi behöver en Time Out.

Alltså beslöt vi att i går natt "dreja bi" (liten fock skotas i lovart, liten stor som vanilgt i lä och rodret i lovart). Sedan finjusterar man skotningen så båten ligger tvärs mot sjön.
Och Heureka, vi kliver ner i båten och där är det nu helt lugnt. Lugna rörelser och tyst och båten ligger ibland helt stilla. Helt ofattbart. När vi tittar upp ur sittbrunnsluckan är det fullt oväder med 14 till 17 meter per sekund kontinuerligt och mer i byarna. Sjöarna är som berg, oändligt mycket större än båten.

Usch, där vill vi inte vara. Ner till lugnet inne i båten. Där duschar vi varmt, kryper in i våra morgonrockar och lagar en god middag. Efter middagen ligger vi och läser en stund för att sedan få en full natts sömn i lugn och ro

Bara två gånger behövde vi gå upp och justera skotningen något pga av vindvridningar.

Nu skall vi äta frukost, sätta (nornala) segel och fortsätta vår färd i 8 m/s och sol

Ha de
A