Privilege 395 Marecat
måndag 6 maj 2019 - Skrivet av Per Ole Harnes
Ferger i Middelhavet.
Moss- Horten fergen "Vestfold" har fått et nytt liv i Messinastredet.

Middelhavet har fergeruter på kryss og tvers- delvis grunnet kronglete dårlige veier og dyre bompengesatser, dels at de største øyene som Balearene,Korsika,Sicilia og Sardinia har store innbyggertall og mye turisme.  Det er også en rekke fergeruter fra Europa til Nordafrika. De lengste innenlands fergerutene i Italia tar ca 22 timer - dermed sparer man lange dager på landeveien.

Mannskapet på Marecat har tatt en rekke fergeturer også i Adriaterhavet. Opplevelsene har vært mange ,  som den gangen vi tok fergen fra Bastia på Korsika til Livorno i Italia. Vi ble dirigert inn på bildekket tett inntil ytterskroget- vips kom det en trailer på andre siden. Skvalpeskott kom opp foran og trailer bak. Dermed satt vi innesperret i nesten 5 timer, litt skremmende opplevelse!

Vårt firbente mannskapsmedlem har det ganske greit ombord i ferger, mange tilbyr lugarer med adgang for kjæledyr. På fergen mellom Civitavecchia(Roma) og Barcelona som vi har tatt 4 ganger er det kun kennel som tilbys. På mystisk vis så er det aldri hunder i kennelen, men det kryr av hunder ombord når  båten kommer til land. Vi skjønte tidlig at det var vanlig å smugle hunden med på lugaren.

Et nytt konsept på noen ferger er at det tilbys"camping onboard", dette er kun på båter hvor det er delvis åpent dekk. Bobilen brukes til overnatting og man har tilgang til skipets fasiliteter ,  noen tar ut campingbord og stoler og det ser ut som en flytende campingplass.

Mange ferger fra Nordeuropa har fått nytt liv i Middelhavet, stor var overraskelsen første gang vi skulle krysse Messinastredet og oppdaget at det var gamle "Vestfold" fra Moss-Horten ruten som hadde fått nytt liv i sydligere farvann. 

 

Forrige høst tok vi fergen fra Ancona i Italia til Split i Kroatia- vi syntes det var mange skilt på norsk ombord i Marko Polo, et kvikt søk på Wikipedia viste at det var den første Peter Wessel fra 1973  som ble brukt Larvik - Fredrikshavnruten vi var ombord i.Fergen har  kun port akterut så vi måtte rygge bobilen ombord hele dekkets lengde - det gikk også bra!

Vi kommer nok til å fortsette å ta ferger i Middelhavet - dyrt om sommeren men billig utenom høysesongen. Deilig å slippe å kjøre langt med bil på korte dager  om vinteren. Vi som er vant med norske fergers effektive lossing og lasting blir litt frustrerte av den langsomme aktiviteten ombord. Ingen slipper ned på bildekket før fergen er godt fortøyd og det tar ofte mellom 1 og to timer før vi er ute av båten .

 

Kommentera inlägget
Privilege 395 Marecat
fredag 19 april 2019 - Skrivet av Per Ole Harnes
Mafiaen på Sicilia
Sicilias kjente symbol i mafiaversjon.

Mafiaen på Sicilia.

Merker vi noe til mafiaen på Sicilia?Svaret er et ubetinget nei.

Mafiaen ble dannet i midten av 1800 årene av bønder som forente seg i et vern mot sine fiender. En mafioso anser seg selv som en «mann av ære»

Cosa  nostra « vår sak « er betegnelsen på den sicilianske mafiaen.

Den må ikke forveksles med Ndragheta som holder til på fastlandet og er sterkt involvert i internasjonal narkotikahandel. Ikke heller den sterke amerikanske grenen.

Den Sicilianske mafiaen utviklet seg sterkt på 1950 tallet under den store byggeboomen hvor den tok kontroll over mye av virksomheten.

 

Vi som turister føler oss ganske trygge mot lokale bander, vanlige folk er avhengige av turistindustrien i større eller mindre grad og er veldig redde for å få et dårlig omdømme.                                                   Siciliansk mafia har spesialisert seg på politisk utpressing,våpenhandel og heroinsalg. Også bedragerier , væpnede ran  og forfalskninger er et kjennetegn.

 

Det anslås at det nå er kun FIAT som er større som organisasjon i Italia!

 

Fra vårt ståsted føler vi oss mye tryggere her enn i f.eks Spania hvor det er gitre på omtrent alle vinduer og alarmer overalt.

Kan ikke huske å ha sett et eneste gitter her på øya.

Sant å si har vi blitt forsøkt stoppet på en vei nord for Napoli i fjor, men vi ignorerte de signalene vi fikk og slapp med skrekken.

 

Palermo «anno una» er en stor italiensk organisasjon som kjenper mot mafiaens innflytelse over organisert kriminalitet, den har organisert store demonstrasjoner i Palermo etter flere drap på representanter for rettsvesenet.

Kommentera inlägget
Privilege 395 Marecat
torsdag 27 december 2018 - Skrivet av Per Ole Harnes
Jul ombord på Sicilia
Voldsomt utbrudd fra Etna ikke langt unna.

Siciliansk jul.

Vi observerte allerede i oktober at julepynten ble hengt opp i gatene i byene rundt havnen. Syntes det var litt tidlig.  Butikkene  ble fylt opp av esker og gavepakninger med alskens godsaker , vin,pølser oster  og søtsaker. Kaker hører også med - i store mengder. Spesielt  store høye fruktkaker er viktige.

Ser ut som om svinekjøtt i forskjellige former er det som gjelder, også røkelaks fra Norge selges det mye av.

Julepynt er over alt , jo mer det blinker og lyser i alle  farger jo bedre.

 

Rederinnen skal lage silderetter og da måtte vi ty til nærmeste Ikea!!!! Vakte en smule oppsikt med 30 små sildeglass gjennom kassen.

Den norske nabobåten har bestilt rakørret fra hjemlandet, men den sitter fast i Italienske tollen,er nok ikke hver dag tollerene får noe sånt å behandle?

Her i byen hvor vi bor ved er det prosesjon i gatene og midnattsgudstjeneste.

Julegavesalget er omtrent som hjemme, de store butikkene har egne pakkedisker . Virker som om julegaver til voksne er mer av spiselige og drikkbare saker.

Noen av båtene i marinaen er også julepyntet- også Marecat med rader av lys  opp til mastetoppen. Et forbigående uvær reduserte julebelysningen til en av nabobåtene permanent!

Vulkanen Etna har fortalt at den er i høyeste grad  levende, jordskjelv på  5,1 styrkegrad på natt til 2. Juledag.Flytende  lava og glødende aske har ført til at flyplassen  i Catania stenger i perioder. Bygninger har rast sammen og folk er skadet.

Alt i alt har det vært en koselig jul med besøk av de unge - til og med ribbe og tyttebærsyltetøy har vært på menyen.

Juletre med masse pakker ble det også plass til i båten.

Største forskjellen er at det har vært bading i sjøen for de tøffeste og standup padlebrettet har vært i bruk for sightseeing i havnen.

 

Privilege 395 Marecat
söndag 2 december 2018 - Skrivet av Per Ole Harnes
Siciliansk nasjonalsymbol- Triscele
Triscele som er et eldgammelt Siciliansk nasjonalsymbol.

 

 

Sicilias «tre ben»

Triscele er selve symbolet på Sicilia.Senter i figuren symboliserer solen.          Figuren er i senter for Sicilias flagg og mange offentlige ansatte har et merke med motivet.Flagget ble  tatt i bruk så tidlig som i 1282., før ble det brukt som symbol i mange sammenhenger.Det røde i flagget er fargen til Palermo og det gule er Corleone som var og er et viktig jordbruksområde.                                                    De  tre bena symboliserer ytterpunktene på øya.Messina i nordøst,Siracusa i syd og Marsala i vest.Hodet er fra de tre søstrene Gorgons fra gresk mytologi. Døtre av sjøgudene Forco og Ceto.Slanger i håret,ører av hvete,hender med bronseklør og vinger av gull. Hveten i ørene symboliserer markens grøde.                                                                                                       Sagnet sier at hvis du så en Gorgon i øynene ble du forstenet!

Symbolet med bøyde ben symboliserte styrke og ble ofte malt på skjoldene til krigere fra forskjellige kulturer.

Normannerene som kom til Sicilia i 1072  rappet symbolet og eksporterte det til Isle of Man hvor det nå er i riksvåpenet.

 

Mannskapet på Marecat har vært på «ferie» i noen uker, mesteparten av tiden i Spania men også en lyntur til gamlelandet. Den flytende hytta har fått en velfortjent hvil, nå gleder vi oss til familien kommer til Sicilia i julen.

 

Privilege 395 Marecat
torsdag 25 oktober 2018 - Skrivet av Per Ole Harnes
Siciliansk mat
Arancine- sicilianerenes «pølse med brød» kjøtt ris, ost og grønnsaker i en klump som friteres. Smaker nydelig, veldig mettende. Kan kjøpes overalt.

Siciliansk mat.

Sicilia har vært under herredømme av mange fremmede sivilisasjoner  gjennom tidene.

Det gjenspeiler den store variasjonen av mat som brukes på denne store øya, grekerene kom med oliven og salt ricottaost. Homerene med grillet lam,fisk,honning og vin.

Romerene med løk,flatfisk,eddik,pølser og spesielt blodpølser som ble ansett som en utsøkt delikatesse.

Den arabiske inflytelsen merkes best i vest i Trapaniområdet med coscous og fiskesuppe.

Normannerene hadde med seg saltet torsk  og røkesild!

Det viktigste i siciliansk kokekunst er likevel tomatene som kom med spanjolene via Amerika sammen med paprika og fenikkel.

Sicilianerene er f.eks nøye med fersk bakverk, varmt brød skjæres ikke med kniv.Brytes kun med fingrene for å unngå metallsmak.

Mye av maten er sesongvarer ;flommer over av meloner på høsten,valnøtter og kastanjer også samt mange typer av squash og zucchini.

Våren domineres av fenikkel, asparges og artisjokker, om sommeren er det en overflod  av alle typer frukt og grønt. 

Vinteren har vi ikke opplevd her ennå så vi vet ikke hva som produseres?

Butikkene har et uendelig utvalg av pasta og tomatkonserves.

Tydelig at det er viktig  for den jevne italiener.

Iskrem er oppfunnet her på Sicilia, den spises  over hele verden.

Fattigfolk spiste mest fisk,oljer og skalldyr  i tidligere tider og levde lenge, rikfolk spiste kjøtt. Tunfisk og sverdfisk var og er vanlig i havet rundt øya .                                                                                                     Det var et statussymbol å være overvektig! De fete hadde ofte podagra som ble ansett for å være en (fin) sykdom.

Den såkalte middelhavsdietten kommer fra fattigfolks matvaner.

Pistachenøtter er en viktig del av kostholdet, selges nesten overalt- brukes i mange typer matvarer inkl. pesto, bakst og søte likører.

Kapers og sardiner brukes mye som smaksforsterker i den lokale maten, en berømt pastasaus fra Stromboli består av tørkede tomater,sardiner,sorte oliven og kapers.

 

Privilege 395 Marecat
söndag 14 oktober 2018 - Skrivet av Per Ole Harnes
Stromboli
Vulkanøya Stromboli

Vulkanøya Stromboli.kalt « lighthouse of the Mediterranean»

Etter ca 7 timers seilas ut fra vår base i Capo di Orlando kommer vi til vulkanøya Stromboli . Den er en av de mest aktive vulkanene som finnes , ca hvert 20. minutt  er det utbrudd.  Bulder og brak, røyk og aske kommer  fra krateret.. Om natten kan det sees et rødt skjær fra toppen.

Vulkanen har vært aktiv i 3000 år og det siste store utbruddet varte i ca 7 måneder i løpet av 2003.

Dramatisk å seile langs strandlinjen under den høye toppen med små lavastrømmer nedover fjellsiden til havet.

Svovellukten er gjennomtrengende.

400 modige mennesker bor fast på øya på to litt flatere partier. Selve vulkanen er ca 930 meter høy, det er mulig å gå til toppen hvor man  går sikksakk gjennom lavastrømmer. Man kan beundre det boblende krateret på kun 150 meters avstand .

Øya er en stor turistattraksjon og besøkes av mengder av mennesker som settes i land fra båter fra de andre eoliske øyer og fra Sicilia og fastlandet.

 

Fikk tunfisk på dorgen ikke langt fra Stromboli, men den var ikke ferdigkokt selv om vannet er oppvarmet flere steder i området.

Kommentera inlägget
Privilege 395 Marecat
tisdag 2 oktober 2018 - Skrivet av Per Ole Harnes
Livet i havnen.
Capo di Orlando marina

Livet i marinaen

Livet i «hytta” på Sicilia er behagelig, nydelig klima og flotte omgivelser.

Havnen er passelig stor og båten er plassert slik at vi har god oversikt over alle båtene som kommer og går inn og ut av havnen.

Den er lokalisert midt i transittruten fra Sardinia til det østlige Middelhavet, dermed er det en jevn strøm av lystbåter i området.

På vår brygge ligger det båter fra hele verden; Australia,Russland,Tyskland,Finnland,Belgia,England o.s.v

Noen båter er bebodd og andre reiser eierene til og fra.

Det foregår noe nesten hele tiden i marinaen, regattaer,konserter, utstillinger presentasjoner og show. 

Det går også mindre passasjerbåter ut til De Eoliske øyer med dagsturister.

Siden det er en god del charterbåter med base i havnen er det god omsetning i dagligvarebutikken og havnens fire spisesteder. Dessuten er det god underholdning hver fredag ettermiddag når charterbåtene vender tilbake og de ofte uerfarne mannskapene skal legge til i frisk sidevind.

Mannskapet på Marecat tar ofte en tur på badestranden som ligger til marinaen eller vi tar båten en tur utpå og bader derfra. Når vi kommer tilbake kaller vi opp på vhf og det står «marineros» klare på brygga med fortøyningstauene - meget behagelig.

De få fiskebåtene som ligger i havna har et kooperativ med fiskeutsalg rett utenfor marinaen, der fåes tunfisk,blekksprut,makrell og mange ukjente slag. En lokal vingård ; Martinez har utsalg på vin rett i nærheten, ta med tom vannflaske og få påfyll med hvit eller rød vin. Vil nok ikke vinne smakskonkurranser,men hva kan man forvente for Euro 1,80 pr liter?

Området har spor av særdeles gammel bebyggelse fra før kristi tid og mellom ruinene går det flotte turstier som var gamle ferdselsveier. Kryr av klostre og ruiner, faktisk også romerske templer og bad(termer)

 

Kommentera inlägget
Privilege 395 Marecat
måndag 24 september 2018 - Skrivet av Per Ole Harnes
De Eoliske øyer.
De Eoliske øyer

Tilbake igjen mot Sicilia etter en fin norsk sommer, møtte gode venner  fra Holland i Koblenz og var sammen med de noen dager langs Rhinen. Kjørte videre sammen ned gjennom ”vinruten “ i Frankrike før vi skiltes .

Ved ankomst Sicilia var ikke noe av arbeidet vi hadde bestilt utført, etter montering av ny lader fant vi et batteri som hadde tatt form av en fotball, da ble alle 5 forbruksbatteriene skiftet - de gamle ble hele  2,5 år!

Rederinnen har fått ny SUP( stand up paddle) i geburtsdagspresang, hun har lagt seg i hardtrening for å mestre den. Blir nok litt ekstra bading i begynnelsen, men det er uproblematisk med 28 grader i vannet.

Noen korte timers seilas ut i fra ”basen ” i Capo di Orlando ligger de Eoliske øyer, 7 bebodde og noen mindre ubebodde. Den støste er Lipari med ca 11000 innbyggere. Øyene er på Unescos liste over verdensattraksjoner. De minste øyene har bare noen få hundre innbyggere. Flotte ankringsbukter på de fleste øyene unntatt på Stromboli som går opp som en kjegle fra havet og er lite ankervennlig.

Alle er vulkanske og har en lang historie med okkupasjon av mange  andre stater gjennom tidene.  Dette grunnet beliggenhet midt i en av de viktigste handelsveiene i Middelhavet.

Vulcano ligger nærmest Sicilia og har utbrudd ca hvert 110 år. Det nærmer seg nå neste utbrudd! Det er meget populært å gå «topptur» til kraterkanten, svovelstanken er gjennomtrengende . I landsbyen nedenfor er det store mudderdammer hvor en kan legge seg i for et gjørmebad.

Den mest aktive vulkanen er Stromboli med  mindre utbrudd hvert 20. minutt- flott å se gløden fra toppen med små lavastrømmer nedover fjellsiden.

Privilege 395 Marecat
torsdag 14 juni 2018 - Skrivet av Per Ole Harnes
Siste etappe til hjemmehavnen
Bilde fra AIS hvor vi går Crotone -Leuka - Albania tur/retur. Marecat er i firkanten . Strekene på bildet representerer ca 300 nautiske mil.

Siste etappen på forsommerseilasen.

Stadig ny mekking på båten, evinnelige problemer med brytere som styrer dreneringpumpene fra dusjene. Ledninger som ikke tåler vann enda de skal ligge alltid nedsenket! På en dag hadde vi dette problemet, like etterpå gikk alarmen til autopiloten, etter noe feilsøking fant skipperen en løs ledning fra en føler til roret. Da motoren skulle startes opp igjen røk kabelen til gearet tvers av, nå må rederinnen stå med en båtshake og dra girhendelen bak motoren manuelt for å få motoren til å skyve frem og tilbake eller i fri.

Ikke enkelt når vi skulle finmanøvrere inn for dieselfylling og deretter nattehavn. Det er vanligvis god hjelp av personalet i havnene for båter med redusert styremulighet, men litt fomling blir det jo.

Det sosiale er på topp stort sett i havnene, i Rochella er det båter fra store deler av verden og det ble middag på havnerestauranten med nye venner fra New Zealand og innbyggere fra Gibraltar.

Lærerikt og hyggelig.

Opp kl.0430 om morgenen for å treffe riktig strømretning i Messinastredet som er 6 timers seilas unna. Håper ikke sjømonstrene fra Odysseen får tak i oss denne gangen heller! De ligger og lurer på sjøfarende på begge sider av stredet.

18 timers tur non-stop til hjemmehavnen i Capo di Orlando, hvor vi kom kl.23 om kvelden, traff nesten en mørklagt fiskebåt ute i havet på veien. Fiskeren ombord hadde bare en liten hodelykt, kunne gått riktig galt!

Tobente og firbente setter nå kursen mot nord med bobil  på den varmeste tiden i Middelhavet. 

Vi takker alle som har fulgt oss på denne vårseilasen . Mannskapet på Marecat kommer tilbake i september.

Kommentera inlägget
Privilege 395 Marecat
torsdag 7 juni 2018 - Skrivet av Per Ole Harnes
Albania
Albansk gjesteflagg opp Italiensk ned.

Albania.

For å nullstille EU momsklokken så må alle båter registrert utenfor EU  besøke andre land utenfor alliansen minst hver 18. måned. Marokko,Tunis,Montenegro og Albania er mye brukt., der ferdes amerikanske,canadiske, sveitsiske, norske og båter fra andre ikke EU land jevnlig.

Spanske og Italienske myndigheter sjekker ofte  båter fra disse land for å kontrollere  at de ikke oppholder seg permanent i EU .

Kniper de syndere så kan båten momsbelegges der og da.Kjetting til land og bruksforbud inntil moms er betalt!

Vi tok den over 300 nautiske mil turen fra Sicilia til Albania som en tur oppdelt i flere «halvmaratonetapper» det ble lange dager i sjøen for den firbente .Siste etappen til Sarande i Albania med 12 timer  sammenhengende i sjøen.                                                                             Vi snek oss også gjennom deler av gresk farvann  på veien uten å ha sjekket båten inn i Grekenland!

Byråkratiet i Albania er omfattende, alle besøkende båter må ha en agent som skal være kontaktet før ankomst. Vår agent stod klar på brygga og fikk pass og båtpapirer for å klarere oss inn og ut.

Skulle spise middag på en restaurant  på strandpromenaden, til vår store overraskelse var halvparten av gjestene norske. Kanskje landet allerede er blitt et ettertraktet resemål blant våre landsmenn?

Fikk vite at store leiligheter langs stranden  gikk for ca € 700 pr. kvadratmeter, flott klima og latterlig lave  priser på det meste gjør nok badebyen Sarande til et attraktivt investeringsobjekt?

Uvant også å bli vekket tidlig om morgenen av bønnerop fra den nærliggende minareten, stor del av befolkningen i Albania er muslimer.

 

Betaling er nesten utelukkende i cash, når jeg trekker frem kredittkortet så er nesten alltid leseren deres i « stykker».                               Regninger er stort sett en håndskrevet lapp. Er nok  ikke enkelt å kreve inn skatter og avgifter!

 

Kommentera inlägget