Privilege 395 Marecat
söndag 2 december 2018 - Skrivet av Per Ole Harnes
Siciliansk nasjonalsymbol- Triscele
Triscele som er et eldgammelt Siciliansk nasjonalsymbol.

 

 

Sicilias «tre ben»

Triscele er selve symbolet på Sicilia.Senter i figuren symboliserer solen.          Figuren er i senter for Sicilias flagg og mange offentlige ansatte har et merke med motivet.Flagget ble  tatt i bruk så tidlig som i 1282., før ble det brukt som symbol i mange sammenhenger.Det røde i flagget er fargen til Palermo og det gule er Corleone som var og er et viktig jordbruksområde.                                                    De  tre bena symboliserer ytterpunktene på øya.Messina i nordøst,Siracusa i syd og Marsala i vest.Hodet er fra de tre søstrene Gorgons fra gresk mytologi. Døtre av sjøgudene Forco og Ceto.Slanger i håret,ører av hvete,hender med bronseklør og vinger av gull. Hveten i ørene symboliserer markens grøde.                                                                                                       Sagnet sier at hvis du så en Gorgon i øynene ble du forstenet!

Symbolet med bøyde ben symboliserte styrke og ble ofte malt på skjoldene til krigere fra forskjellige kulturer.

Normannerene som kom til Sicilia i 1072  rappet symbolet og eksporterte det til Isle of Man hvor det nå er i riksvåpenet.

 

Mannskapet på Marecat har vært på «ferie» i noen uker, mesteparten av tiden i Spania men også en lyntur til gamlelandet. Den flytende hytta har fått en velfortjent hvil, nå gleder vi oss til familien kommer til Sicilia i julen.

 

Kommentera inlägget
Privilege 395 Marecat
torsdag 25 oktober 2018 - Skrivet av Per Ole Harnes
Siciliansk mat
Arancine- sicilianerenes «pølse med brød» kjøtt ris, ost og grønnsaker i en klump som friteres. Smaker nydelig, veldig mettende. Kan kjøpes overalt.

Siciliansk mat.

Sicilia har vært under herredømme av mange fremmede sivilisasjoner  gjennom tidene.

Det gjenspeiler den store variasjonen av mat som brukes på denne store øya, grekerene kom med oliven og salt ricottaost. Homerene med grillet lam,fisk,honning og vin.

Romerene med løk,flatfisk,eddik,pølser og spesielt blodpølser som ble ansett som en utsøkt delikatesse.

Den arabiske inflytelsen merkes best i vest i Trapaniområdet med coscous og fiskesuppe.

Normannerene hadde med seg saltet torsk  og røkesild!

Det viktigste i siciliansk kokekunst er likevel tomatene som kom med spanjolene via Amerika sammen med paprika og fenikkel.

Sicilianerene er f.eks nøye med fersk bakverk, varmt brød skjæres ikke med kniv.Brytes kun med fingrene for å unngå metallsmak.

Mye av maten er sesongvarer ;flommer over av meloner på høsten,valnøtter og kastanjer også samt mange typer av squash og zucchini.

Våren domineres av fenikkel, asparges og artisjokker, om sommeren er det en overflod  av alle typer frukt og grønt. 

Vinteren har vi ikke opplevd her ennå så vi vet ikke hva som produseres?

Butikkene har et uendelig utvalg av pasta og tomatkonserves.

Tydelig at det er viktig  for den jevne italiener.

Iskrem er oppfunnet her på Sicilia, den spises  over hele verden.

Fattigfolk spiste mest fisk,oljer og skalldyr  i tidligere tider og levde lenge, rikfolk spiste kjøtt. Tunfisk og sverdfisk var og er vanlig i havet rundt øya .                                                                                                     Det var et statussymbol å være overvektig! De fete hadde ofte podagra som ble ansett for å være en (fin) sykdom.

Den såkalte middelhavsdietten kommer fra fattigfolks matvaner.

Pistachenøtter er en viktig del av kostholdet, selges nesten overalt- brukes i mange typer matvarer inkl. pesto, bakst og søte likører.

Kapers og sardiner brukes mye som smaksforsterker i den lokale maten, en berømt pastasaus fra Stromboli består av tørkede tomater,sardiner,sorte oliven og kapers.

 

Privilege 395 Marecat
söndag 14 oktober 2018 - Skrivet av Per Ole Harnes
Stromboli
Vulkanøya Stromboli

Vulkanøya Stromboli.kalt « lighthouse of the Mediterranean»

Etter ca 7 timers seilas ut fra vår base i Capo di Orlando kommer vi til vulkanøya Stromboli . Den er en av de mest aktive vulkanene som finnes , ca hvert 20. minutt  er det utbrudd.  Bulder og brak, røyk og aske kommer  fra krateret.. Om natten kan det sees et rødt skjær fra toppen.

Vulkanen har vært aktiv i 3000 år og det siste store utbruddet varte i ca 7 måneder i løpet av 2003.

Dramatisk å seile langs strandlinjen under den høye toppen med små lavastrømmer nedover fjellsiden til havet.

Svovellukten er gjennomtrengende.

400 modige mennesker bor fast på øya på to litt flatere partier. Selve vulkanen er ca 930 meter høy, det er mulig å gå til toppen hvor man  går sikksakk gjennom lavastrømmer. Man kan beundre det boblende krateret på kun 150 meters avstand .

Øya er en stor turistattraksjon og besøkes av mengder av mennesker som settes i land fra båter fra de andre eoliske øyer og fra Sicilia og fastlandet.

 

Fikk tunfisk på dorgen ikke langt fra Stromboli, men den var ikke ferdigkokt selv om vannet er oppvarmet flere steder i området.

Kommentera inlägget
Privilege 395 Marecat
tisdag 2 oktober 2018 - Skrivet av Per Ole Harnes
Livet i havnen.
Capo di Orlando marina

Livet i marinaen

Livet i «hytta” på Sicilia er behagelig, nydelig klima og flotte omgivelser.

Havnen er passelig stor og båten er plassert slik at vi har god oversikt over alle båtene som kommer og går inn og ut av havnen.

Den er lokalisert midt i transittruten fra Sardinia til det østlige Middelhavet, dermed er det en jevn strøm av lystbåter i området.

På vår brygge ligger det båter fra hele verden; Australia,Russland,Tyskland,Finnland,Belgia,England o.s.v

Noen båter er bebodd og andre reiser eierene til og fra.

Det foregår noe nesten hele tiden i marinaen, regattaer,konserter, utstillinger presentasjoner og show. 

Det går også mindre passasjerbåter ut til De Eoliske øyer med dagsturister.

Siden det er en god del charterbåter med base i havnen er det god omsetning i dagligvarebutikken og havnens fire spisesteder. Dessuten er det god underholdning hver fredag ettermiddag når charterbåtene vender tilbake og de ofte uerfarne mannskapene skal legge til i frisk sidevind.

Mannskapet på Marecat tar ofte en tur på badestranden som ligger til marinaen eller vi tar båten en tur utpå og bader derfra. Når vi kommer tilbake kaller vi opp på vhf og det står «marineros» klare på brygga med fortøyningstauene - meget behagelig.

De få fiskebåtene som ligger i havna har et kooperativ med fiskeutsalg rett utenfor marinaen, der fåes tunfisk,blekksprut,makrell og mange ukjente slag. En lokal vingård ; Martinez har utsalg på vin rett i nærheten, ta med tom vannflaske og få påfyll med hvit eller rød vin. Vil nok ikke vinne smakskonkurranser,men hva kan man forvente for Euro 1,80 pr liter?

Området har spor av særdeles gammel bebyggelse fra før kristi tid og mellom ruinene går det flotte turstier som var gamle ferdselsveier. Kryr av klostre og ruiner, faktisk også romerske templer og bad(termer)

 

Kommentera inlägget
Privilege 395 Marecat
måndag 24 september 2018 - Skrivet av Per Ole Harnes
De Eoliske øyer.
De Eoliske øyer

Tilbake igjen mot Sicilia etter en fin norsk sommer, møtte gode venner  fra Holland i Koblenz og var sammen med de noen dager langs Rhinen. Kjørte videre sammen ned gjennom ”vinruten “ i Frankrike før vi skiltes .

Ved ankomst Sicilia var ikke noe av arbeidet vi hadde bestilt utført, etter montering av ny lader fant vi et batteri som hadde tatt form av en fotball, da ble alle 5 forbruksbatteriene skiftet - de gamle ble hele  2,5 år!

Rederinnen har fått ny SUP( stand up paddle) i geburtsdagspresang, hun har lagt seg i hardtrening for å mestre den. Blir nok litt ekstra bading i begynnelsen, men det er uproblematisk med 28 grader i vannet.

Noen korte timers seilas ut i fra ”basen ” i Capo di Orlando ligger de Eoliske øyer, 7 bebodde og noen mindre ubebodde. Den støste er Lipari med ca 11000 innbyggere. Øyene er på Unescos liste over verdensattraksjoner. De minste øyene har bare noen få hundre innbyggere. Flotte ankringsbukter på de fleste øyene unntatt på Stromboli som går opp som en kjegle fra havet og er lite ankervennlig.

Alle er vulkanske og har en lang historie med okkupasjon av mange  andre stater gjennom tidene.  Dette grunnet beliggenhet midt i en av de viktigste handelsveiene i Middelhavet.

Vulcano ligger nærmest Sicilia og har utbrudd ca hvert 110 år. Det nærmer seg nå neste utbrudd! Det er meget populært å gå «topptur» til kraterkanten, svovelstanken er gjennomtrengende . I landsbyen nedenfor er det store mudderdammer hvor en kan legge seg i for et gjørmebad.

Den mest aktive vulkanen er Stromboli med  mindre utbrudd hvert 20. minutt- flott å se gløden fra toppen med små lavastrømmer nedover fjellsiden.

Privilege 395 Marecat
torsdag 14 juni 2018 - Skrivet av Per Ole Harnes
Siste etappe til hjemmehavnen
Bilde fra AIS hvor vi går Crotone -Leuka - Albania tur/retur. Marecat er i firkanten . Strekene på bildet representerer ca 300 nautiske mil.

Siste etappen på forsommerseilasen.

Stadig ny mekking på båten, evinnelige problemer med brytere som styrer dreneringpumpene fra dusjene. Ledninger som ikke tåler vann enda de skal ligge alltid nedsenket! På en dag hadde vi dette problemet, like etterpå gikk alarmen til autopiloten, etter noe feilsøking fant skipperen en løs ledning fra en føler til roret. Da motoren skulle startes opp igjen røk kabelen til gearet tvers av, nå må rederinnen stå med en båtshake og dra girhendelen bak motoren manuelt for å få motoren til å skyve frem og tilbake eller i fri.

Ikke enkelt når vi skulle finmanøvrere inn for dieselfylling og deretter nattehavn. Det er vanligvis god hjelp av personalet i havnene for båter med redusert styremulighet, men litt fomling blir det jo.

Det sosiale er på topp stort sett i havnene, i Rochella er det båter fra store deler av verden og det ble middag på havnerestauranten med nye venner fra New Zealand og innbyggere fra Gibraltar.

Lærerikt og hyggelig.

Opp kl.0430 om morgenen for å treffe riktig strømretning i Messinastredet som er 6 timers seilas unna. Håper ikke sjømonstrene fra Odysseen får tak i oss denne gangen heller! De ligger og lurer på sjøfarende på begge sider av stredet.

18 timers tur non-stop til hjemmehavnen i Capo di Orlando, hvor vi kom kl.23 om kvelden, traff nesten en mørklagt fiskebåt ute i havet på veien. Fiskeren ombord hadde bare en liten hodelykt, kunne gått riktig galt!

Tobente og firbente setter nå kursen mot nord med bobil  på den varmeste tiden i Middelhavet. 

Vi takker alle som har fulgt oss på denne vårseilasen . Mannskapet på Marecat kommer tilbake i september.

Kommentera inlägget
Privilege 395 Marecat
torsdag 7 juni 2018 - Skrivet av Per Ole Harnes
Albania
Albansk gjesteflagg opp Italiensk ned.

Albania.

For å nullstille EU momsklokken så må alle båter registrert utenfor EU  besøke andre land utenfor alliansen minst hver 18. måned. Marokko,Tunis,Montenegro og Albania er mye brukt., der ferdes amerikanske,canadiske, sveitsiske, norske og båter fra andre ikke EU land jevnlig.

Spanske og Italienske myndigheter sjekker ofte  båter fra disse land for å kontrollere  at de ikke oppholder seg permanent i EU .

Kniper de syndere så kan båten momsbelegges der og da.Kjetting til land og bruksforbud inntil moms er betalt!

Vi tok den over 300 nautiske mil turen fra Sicilia til Albania som en tur oppdelt i flere «halvmaratonetapper» det ble lange dager i sjøen for den firbente .Siste etappen til Sarande i Albania med 12 timer  sammenhengende i sjøen.                                                                             Vi snek oss også gjennom deler av gresk farvann  på veien uten å ha sjekket båten inn i Grekenland!

Byråkratiet i Albania er omfattende, alle besøkende båter må ha en agent som skal være kontaktet før ankomst. Vår agent stod klar på brygga og fikk pass og båtpapirer for å klarere oss inn og ut.

Skulle spise middag på en restaurant  på strandpromenaden, til vår store overraskelse var halvparten av gjestene norske. Kanskje landet allerede er blitt et ettertraktet resemål blant våre landsmenn?

Fikk vite at store leiligheter langs stranden  gikk for ca € 700 pr. kvadratmeter, flott klima og latterlig lave  priser på det meste gjør nok badebyen Sarande til et attraktivt investeringsobjekt?

Uvant også å bli vekket tidlig om morgenen av bønnerop fra den nærliggende minareten, stor del av befolkningen i Albania er muslimer.

 

Betaling er nesten utelukkende i cash, når jeg trekker frem kredittkortet så er nesten alltid leseren deres i « stykker».                               Regninger er stort sett en håndskrevet lapp. Er nok  ikke enkelt å kreve inn skatter og avgifter!

 

Kommentera inlägget
Privilege 395 Marecat
torsdag 31 maj 2018 - Skrivet av Per Ole Harnes
Messinastredet
Båter konstruert for fangst av sverdfisk, utrolig langt baugspyd og høy mast med utsiktsplass.

Messinastredet er det smale stredet mellom Sicilia og det Italienske fastland. En og en halv nautisk mil på det smaleste. Utallige broprosjekter har vært lansert, men økonomien har sagt foreløpig nei.

Stredet er godt beskrevet i Odysseen med sjøuhyrene Scilla og Charybdis klare til å drepe sjøfarende.

Strømmen kan være opp til 5 knop og det er 3 ganske store malstrømmer som kan være farlige for mindre båter. I 1783 var det et stort jordskjelv som flatet ut bunnen og gjorde malstrømmene mindre voldsomme.

Det Tyrrhenske hav i nord er saltere og varmere enn det Ioniske hav  i syd og gjør at strømmen går hurtig mot syd ved overflaten og motsvarende noen meter ned!

Det er en livlig fergetrafikk over sundet med både passasjer, bil og togferger. Gamle «Vestfold»fra Moss -Horten ruten har fått nytt liv her!

Sverdfisk og  tunfisk passerer i store mengder gjennom sundet om våren og forsommeren. Sverdfisken ligger og sover i overflaten på dagtid og er et lett bytte for de merkelige sverdfiskfangsbåtene som opererer her i  kun godvær. Det forstår man når men ser baugspryd som er lengre enn båten og en meget høy mast hvor skipperen kjøres opp og ned med en elektrisk heis. Fra disse utsiktspunktene blir fisken lokalisert og deretter harpunert.

I skrivende stund er vi i havnen i Reggio Calabria . Ikke den mest sjarmerende havnen i Italia, men den har gjennomgått mye, bombing under krigen , mange jordskjelv - siste jordskjelv så sent som i 1980. 5000 drepte!

Byen er også kjent som hovedsetet til en gren av mafiaen «ndrangheta» som kontrollerer mesteparten av kokainsalget i Europa.  Omsetningen beregnes til 30 milliarder Euro som er lik 3,5 % av Italias BNP !

Kommentera inlägget
Privilege 395 Marecat
tisdag 29 maj 2018 - Skrivet av Per Ole Harnes
Rorhavari og andre problemer
Halv meter lang flenge i roret , rorstokken dreier rundt uten motstand.

 Fikk oss litt av en overraskelse da båten ble løftet opp for stoffing og anodebytte. Det viste seg at styrbord ror nærmest hang og slang i rorstokken, det var  også en halv meter lang flenge i selve roret utvendig.

Tidligere i uken hadde vi branntilløp i en elektrisk inverter langt til havs, det slukket heldigvis av seg selv, vi syntes vi hadde hatt nok problemer nå . I tillegg  mistet vi batteriladerfunksjon og trøbbel med vaskemaskin og watermakeren.

De tre siste tingene var  lette å fikse da det var gått en hovedsikring i forbindelse med brann i inverteren.

Nå er det meste  fikset  med hjelp av flinke folk på verftet i marinaen.

Mens båten blir reparert blir det bobilkjøring rundt på Sicilia, idyllene og pittoreiske steder ligger i kø rundt på øya, oppdaget at det er stor forskjell  på nord og syd, det er varmere i syd og flatere terreng.

Dessverre  så er det mye forsøpling rundt de største byene i syd, rundt Catania orket vi nesten ikke stoppe på en eneste rasteplass for å lufte den firbente. Søppelet lå i hauger mange steder langs veiene.                        

I nord hvor vår marina er er det tydeligvis en helt annen innstilling til forsøpling, stort sett rent og pent de fleste steder.

Rederinnen har benyttet anledningen til å handle Siciliansk keramikk som produseres i en liten by i nærheten, prisene er betraktelig  lavere nå før turisthordene inntar den store øya i juli og august.

Det blir fler og fler «pensjonistcontainere» på veiene her , mye hollendere, engelske og tyske biler. Har ikke sett noen skandinaver ennå.

Kommentera inlägget
Privilege 395 Marecat
lördag 19 maj 2018 - Skrivet av Per Ole Harnes
Sicilia
Mektige vulkanen Etna - still going strong.

Da har vi vært på Sicilia en stund og fått noen smakebiter av denne vakre øya, turen ned gikk uten store problemer.  Det som er ganske  spesielt er « ormaggioer». Det er forskjellige organisasjoner som har rettigheter til havnene . I en havn var det 6 forskjellige organisasjoner som leide ut gjesteplasser, vi hadde forhåndsreservert hos en tilbyder, men på de andre bryggene stod noen og kauket og forsøkte å få oss inn.  Et annet sted hadde vi betalt 30 % på forhånd på nett, men da vi kom inn skulle en annen havneeier ha resten av totalsummen!                                                              Alt ordnet seg i fred og fordragelighet til slutt. I sistnevnte havn hadde vi fire mann som hjalp oss med fortøyningene!

Mottagelsen i vår nye «hjemmehavn» i capo di Orlando var suveren, alt er nytt og velfungerende.  Nansen er blitt frontfigur på havnens Facebookside.

I nærheten kan vi kjøpe rød og hvitvin direkte fra store tanker tilhørende en lokal vingård.  Euro 1.80 pr liter !                                                            Fiskerene har også utsalg  rett utenfor marinaen, fersk tunfisk og mye annet tilbys daglig.

Løkselgere og fruktselgere er det også mye av i omegnen, kommer med små lastebiler og kjører rundt  med høyttalere på bilen for å annonsere varene.

Syklene våre brukes flittig, flotte veier å sykle på langs strender og klipper. Sykler til markedet i byen hver torsdag.

Det er også blitt tid til en tur til Etna , 3300 meter høy og fremdeles aktiv vulkan. Siste store utbrudd var i 2015 og det er mye størknet lava nedover  fjellsidene mot  områdene rundt. Vanskelig å måle høyden på vulkanen, noen ganger sprenges deler av toppen  og andre ganger øker høyden ettersom lavaen størkner!      Det finnes også to mindre aktive kratere i tilknytning til hovedkrateret.

.

 

Kommentera inlägget