Till Medelhavet Etapp 4
fredag 6 juli 2018 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Kvar i Cascais (P)
En av stränderna i Cascais

En av de vackra kakelfasaderna i CascaisIdag var det sista semesterdagen för denna gång. Vi har haft ett par sista fina och soliga dagar i Cascais om än blåsiga. Vi började med att ta fram cyklarna och tog oss en tur i omgivningarna. Det var inte långt in till centrala Cascais och det var närmare att gå strandpromenaden än att cykla. Cascais känns genuint och modernt med både gamla och nya byggnader. Många fina kakelfasader att njuta av.

Många på svaj i viken utanför CascaisVi trivs bra på vår hamnplats och med hamnens faciliteter. Gott om restauranger, affärer och annan service som man ev har behov av. Vi har en trevlig båtgranne från Belgien som vi fått lite kontakt med. Hamnen känns trygg och säker med låsta grindar (med elektriska grindöppnare förstås). Många båtar ligger också på svaj ute i viken.

Ett fantastiskt sandslott

 

I Casais och runt omkring finns flera stränder och det är fint men kallt vatten som inbjuder till bad förstås. Lite trångt på stränderna mot vad vi är vana vid. Stranden var full med aktiva ungdomar som spelade  fotboll i timmar!
Här fanns också proffesionella sandbyggare som gjorde fantastiska verk i sanden.

På väg hem från Lissabon

 

 Vi gjorde ett besök till Centralstationen som vanligt för att kolla hur man bäst tar sig till flygplatsen i Lissabon inför hemresan. Något man alltid behöver göra för att känna sig trygg inför hemresedagen.

Nu hade vi nått semesterns mål och vi ska nu återvända hem ett par veckor innan det är dags för den långa sommarsemestern då vi fortsätter vår segling till Medelhavet och till Almerimar i Spanien. Nu ska "Prinsen" och hans föräldrar ta över och husera i båten här i Cascais men först ska farmor och farfar träffa "Prinsen" hemma.

Kommentera inlägget
Till Medelhavet Etapp 4
torsdag 5 juli 2018 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Nazaré - Cascais (P) 65Nm
Fin segling till Cascais

...och fiskebojar, fiskebojar, hela vägen fiskebojar...

Vi passerade Cabo da Roca på väg till CscaisI går tog vi en rejäl seglingsetapp på 65 Nm till Cascais. Det var en fin vind på 3-6 m/s från V-NV under hela dagen. När vi gav oss iväg fick vi några regnstänk på oss men snart sken solen över oss igen. På med solskyddsfaktor 50 och solhatt. Som vanligt var det bäst vind när vi kom fram till Cascais vid kl 20 på kvällen. Båtmeken kände sig nöjd då vi ca 40 Nm kunde segla med den nya gennakern vilket annars hade betytt motorgång i den först så låga vinden.

---fiskebojar, fiskebojar...Vi såg knappt en båt på hela dagen, förutom fiskebåtar förstås, och det känns lite ensamt här på Atlanten. Ett stim delfiner gjorde oss dock sällskap ett tag. Som vanligt var det spaning på fiskeredskap/bojar som gällde och hur stort havet än är så får man väja för fiskeredskap.Nu valde vi ändå att gå långt ut från kusten men det spelade inte någon roll. Till och med i hamninloppet till Cascais var det fullt med fiskebojar trots fiskeförbud enligt sjökortet.

Vår nya hamnplats i CascaisHär i hamnen i Cascais hade vi reserverat hamnplats en månad då vi ska lämna S/Y Maron och fara hem ett tag för att hälsa på Prinsen. Damen i receptionen skulle precis stänga för dagen när vi kom in men var snäll nog att checka in oss först. De var väl förberedda på att vi skulle komma och hade en bra hamnplats reserverad åt oss. En vänlig man guidade oss sedan till hamnplatsen i den stora hamnen.

Väl skyddade bakom den höga piren ligger S/Y MaronDet var en lång dag i sol och blåst och vi kände oss ganska så slut när vi kom ner i ruffen efter ankomstregistrering och iordningställande av all seglingsutrustning. Som tur var hade vi färdiga pizzaslices som vi köpt på en pizzeria i Nazaré som nu smakade fantastiskt gott innan vi stupade i säng väl skyddade bakom den höga piren i Cascais.

Kommentera inlägget
Till Medelhavet Etapp 4
tisdag 3 juli 2018 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Figuera da Foz- Nazaré (P) 35 Nm
Utsikten på berget från den gamla Nazaré

Vindarna har inte varit med oss sista tiden och det blev motorgång hela vägen från Figuera da Foz till Nazaré. I Nazaré fanns det en allmän hamn och en privat hamn och vi var lite villrådiga var vi skulle ta vägen när vi kom in i hamnområdet. Då visslade en man på bryggan i den privata hamnen på oss och vinkade att vi skulle lägga till där vilket vi gjorde. Det visade sig att Club Naval de Nazaré vara ett bra val. När vi senare cyklade bort till den allmänna hamnen låg den avsides och öde på ett hamnområde med fiskfabrik och fiskebåtar.

I Nazaré stannade i flera dagar och cyklade runt på utflykt till den gamla byn uppe på berget. Uppför berget cyklade vi dock inte utan det gick en bergbana rakt upp för berget där både vi och cyklarna fick åka till en mindre kostnad. Uppe på berget var det en fantastisk utsikt. Nedför berget cyklade vi dock och då gick det undan. Halvägs ned gjorde vi stopp för att handla då det låg en supermarket väl till pass.

Här på Lidl kunde vi köpa kefir och naturell youghurt så nu behöver jag inte göra egen fil. Häri Portugal har de annars ett stort utbud av varor precis som hemma. Det är till stor del importerade varor förutom grönsaker, frukt och nötter som oftast är lokalt producerade.

Vi hade också en dag på den fantastiska stranden i Nazaré. Här fanns också de gamla portugisiska damerna som torkade fisk i solen och sålde. Lukten var dock inte så trevlig i närheten av torkställningarna och vi vågade inte provsmaka fisken. På stranden stoltserade de tradionella livräddningsbåtarna konstruerade av en portugis. Rader med hytter i tyg fanns på delar av stranden där man kunde få skugga då det rådde parasollförbud.

På en liten tom bar i gränden såg vi Sverige besegra Schweiz. Vi fick be barägaren sätta på rätt kanal så vi kunde se matchen. Barägaren förstod inte vilka lag det var som spelade men blev glad när vi blev glada över målet. Är ni från "Swess" eller "Swiss" frågad han.

I byn fans det gott om affärer för shopping. En vanlig vara är väskor och skor av kork. Postugal är stora producenter av kork bla vinkorkar som är en stor exportvara. Korken är ju dock ett hotat träd idag och jag avstod från att köpa korkvaror trots att de var väldigt fina.

Länk till fotoalbum: Nazare
Kommentera inlägget
Till Medelhavet Etapp 4
torsdag 28 juni 2018 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Porto – Ria de Averio – Figuera da Foz(P) 99 Nm
Hamnen i Porto från andra sidan floden

Färdiga hål på broarna för fiskespön i PortoVi stannade inte mer än en natt i Porto trots att det är väldigt fint då vi var där förra året ett par dagar. Vi åkte då tåg när vi låg i spanska Vigo. Vi hann ändå bekanta oss lite mer med Johan och Maria på M/S Samantha och promenera in till centrum. På vägen såg vi konstiga hål med jämna mellanrum på broarna och efter en stund såg vi ett par som fiskade på en av broarna och förstod då att hålen var hållare för fiskespön.

Det ända sällskapet vid ankring i Ria de AverioNu passade det bra att ge sig iväg igen då vindarna, vågorna och dyningarna var gynnsamma. Vi sa hejdå till våra nya vänner i S/Y Samantha på kvällen innan och gav oss iväg tidigt på morgonen. Nu fick vi en riktigt fin segling med den nya gennakern. Vi tog natthamn på svaj i Ria de Averio och här fick vi en fin kväll för ankar där vi badade och sedan grillade ombord. Det ända sällskap vi hade under kvällen var tomma småbåtar och en skrattmås på bojen intill.

Mjölk som kokas till filmjölkNästa dag var mulen och utan vind och utan dyning. Nu blev det en tröttsam motorgång innan vi kunde hissa segel och segla den sista timmen. På marinan kunde hamnkaptenen bra engelska och erbjöd oss att sitta ner och se på WM-matchen på hans TV medan han fixade med inchekningen. Efter tog vi en kort promenad på byn för att handla mat. Här i Portugal har vi haft svårt att hitta bra fil/youghurt till frukosten och vi bunkrade filmjölk som vi tog med från Sverige. Nu började den ta slut och jag bestämde mig då att göra egen fil. Så nu blev det koka av. Efter två dygn var filen klar och fullt ätbar till flingorna!

Kommentera inlägget
Till Medelhavet Etapp 4
onsdag 27 juni 2018 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Viana do Castelo – Povao de Varzim - Porto (P) 40 Nm
Här var det pekfingret som gällde för att komma ut på bryggan

Fiskeboj att väja för i dimmanNär vi åkte var det dimma som låg kvar hela dagen. Det blev motorgång och nu fick vi träna på radarn för första gången i år. Det besvärliga var dock alla fiskebojar som låg tätt hela vägen till Povoa de Varzim där vi gjorde stopp för dagen. Då båtmeken är synskadad blev det en tröttsam dag för mig att spana efter fiskebojar som vi var tvungna att väja för.

Oservad grindöppnare enligt båtmekenI hamnen fick vi förutom de vanliga dokumenten vid incheckningen lämna fingeravtryck. De hade nämligen ”fingerprintacess” till grindarna ut på bryggorna och till duschanläggningarna. Här fick vi också göra bekantskap med de första elektriska grindöppnarna som sakta sakta öppnades efter det att vi identifierat oss med pekfingret. Nu mådde båtmeken ganska illa då han även är ”grindmek” till vardags då vi har elektriska grindar hemma där vi bor. ”Så illa och så sakta ska inga grindar gå” grymtade båtmeken varje gång vi passerade.

Äntligen lite fin gennakervindPå kvällen spelade Portugal fotbollsmatch i VM och när målet kom vrålades det i alla vrår i byn. Husen i gränderna var dekorerade med portugisiska flaggor, tröjor halsdukar och handukar överallt. Här fick vi tid att fixa de sista attiraljerna till den nya gennakern innan vi gav oss vidare. Nu väntade vi bara på de rätta vindarna. Äntligen fick vi bra gennakervind och gav oss iväg mot Porto. När vi kom fram till Porto sken solen igen. I hamnen hittade vi S/Y Samantha från Sverige och vi hälsade på Johan och Maria från Göteborg som skulle vara ute ett och halvt år med Karibien och USA som mål.

Kommentera inlägget
Till Medelhavet Etapp 4
måndag 25 juni 2018 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Vigo (ES) – Viana do Castelo (P) 36 Nm
Dags att hissa Portugisk gästflagga

Vi lämnar Vigo för sista gångenVi gav oss iväg tidigt på midsommardagens morgon i strålande solsken från Vigo för sista gången. Vårt mål för dagen var Viana do Castelo i Portugal så nu var det dags att hissa ny gästflagga. Den tvådelade flaggan i rött och grönt och emblemet med Portugals stadsvapen. Den gröna färgen står för Henrik Sjöfararen och den röda för revolutionen. Ja så mycket mer vet jag inte om Portugal så det ska bli spännande att få lära känna detta land i sommar. 

Jollen på släp i motorgångDet blev motorgång i den ljumma stilla vinden och lätt dyning den första dagen då vi inte hade ro att ligga i Vigo och vänta på vind utan ville iväg på nya äventyr. Tyvärr var vi inte klara med alla attiraljer kring den nya lättviktsgenuan som båtmeken införskaffat under vintern annars hade den kommit väl till pass idag.

 

Ett försök att vända S/Y Maron men strömmen är för starkNär vi ankom till Viana Marina i Viana do Castelo mötte hamnkaptenen som pratade franska med oss som vi inte förstår någon av oss, på bryggan för ”visitors”. Vi fick stanna kvar på besöksbryggan utanför hamnen vilket gjorde oss lite bedrövade då det var väldigt strömt. Vi försökte vända båten för att få lä i sittbrunnen men det gick inte för den starka strömmen i vattnet. Inget vidare första intryck av Portugal tyvärr. 

En mysig gränd i Viana do CasteloVi tog en promenad upp i den gamla byn där det var mysigt med de vackra kaklade fasaderna och de dekorerade smala gränderna och vi blev snabbt väldigt förtjusta i den gamla byn. Här lyckades vi också hitta en bar som sände VM-matchen mellan Sverige-Tyskland. Tyvärr blev det förlust efter straffar!

 

  

 

Tivoli i hamnen i Viana do CasteloTyvärr stannade vi inte kvar i Viano de Castelo då vi redan vid ankomsten såg det stora pariserhjulet vid hamnen och förstod att här var det tivoli på gång. Mycket riktigt så spelade det och dunkade hög tivolimusik i hamnen långt fram på småtimmarna. Tidigt nästa morgon gav vi oss därför iväg igen.

Kommentera inlägget
Till Medelhavet Etapp 4
söndag 24 juni 2018 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Nu har årets etapp av Resan till Medelhavet startat
Etapp 4 år 2018 av Resan till Medelhavet

Årets etapp har vi planerat ska gå från Vigo i Spanien via Portugals Atlantkust genom Gibraltar och vidare till Almerimar på spanska sydostkusten i Medelhavet. I sommar kommer vi alltså att nå vårt mål – Medelhavet. I Almerimar planerar vi att ta upp båten när hösten kommer.

Vi kommer att segla utmed portugisiska kusten söderut till Cascais i Portugal ett par veckor runt midsommar och lämnar sedan S/Y Maron i Cascais, till sommarsemestern då vi kommer tillbaka för vidare segling till Medelhavet!

Kommentera inlägget
Till Medelhavet Etapp 4
lördag 23 juni 2018 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Midsommar i Vigo
Båtmeken tar ett dopp på midsommarafton på stranden Playa Arena das Rodas

Vi anlände till hamnen Real Club Nautico i Vigo på torsdag eftermiddag via flyg till Amsterdam-Madrid-Vigo och sedan taxi till hamnen. Det var soligt och riktigt varmt. Äntligen var vi här igen! S/Y Maron låg stilla och orörd i hamnen. Vi bunkrade vatten och mat och gjorde oss beredda på avfärd nästa morgon. För sista gången besökte vi vår favoritbar La Trastienda del Cuatro för att njuta av deras tapas. Vi tog en sväng till Alberto i hamnbutiken och sa farväl. Det kändes lite sorgligt. Här i Vigo har vi trivts väldigt bra.

På väg ut till Islas Cies på midsommaraftons morgon kom delfinerna och hälsade på oss vid båten. Vi ankrade i viken vid stranden Playa Arena das Rodas på I del Nortre och tog  jollen in till den fina stranden. Där promenade vi och badade i det kristallklara kalla, knappt 17 gradiga, vattnet.

Ombord blev det riktigt svenskt midsommarfirande med sill, färskpotatis, gräddfil och gräslök som vi haft med från Sverige. På kvällen seglade vi tillbaka till hamnen i Vigo då det blåste upp i viken där vi ankrat. Här avslutade vi den ljumma midsommarnatten i sittbrunnen och såg solen försvinna bort. 

På midsommardagen var det dags att lämna Vigos farvatten och ge oss vidare på nästa etapp till Medelhavet!

Länk till fotoalbum: Midsommar i Vigo
Kommentera inlägget
Till Medelhavet Etapp 4
lördag 7 april 2018 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Våren i Vigo
En av de vackra stränderna runt Vigo

Vi lämnade Marina Punta Lagoa direkt efter vårrustning och iläggning och flyttade in till den centrala hamnen Real Club Nautico i Vigo.

Våren vid den spanska Atlantkusten har varit regnig och blåsig. Värre än på många år enligt spanjorerna. Nu gjorde det inte oss så mycket för båtmeken och jag har haft lite annat för oss hemma under våren. Vi har blivit farfar och farmor till en liten ”prins” som vi så gärna vill umgås med!

I Real Club Nautico har vi haft det väldigt bra och hamnen har känts trygg. Hamnen ligger centralt och det är nära till allting. Här finns en genuin gammal stad, vackra byggnader, ett levande bar- och caféliv med vänliga sociala spanska familjer. Här finns härliga skinkbarer där nyuppskuren serranoskinka serveras med bröd och olivolja.

Här finns shopping och service av alla de slag och här har vi förstås shoppat till den lilla prinsen. Här finns fantastiska stränder där vi badat trots det kalla vattnet. Här hade vi också tillgång till klubbens badhus.

Här träffade vi också den svensktalande spanjoren Alberto som har en marinbutik i hamnen. Han sydde vinterkapell till S/Y Marin och stannade ofta för prata svenska med oss för att träna.

Vårens provseglingar har varit i Ria de Vigo och Islas Cies National Park. Nationalparken består av ett antal fantastiska öar ca 6 Nm utanför Vigo. Till nationalparken Islas Cies måste man ansöka om ankringstillstånd och vi har varit där ett par gånger för att njuta av de fina stränderna, växterna i sanden och det kristallklara vattnet. Det går också färja från Vigo ut till öarna. Båtmeken har också hunnit med en segling med en kompis till Vilgarcia i Ria de Arousa och Sanxenxo i Ria de Ponteverda.

I Real Club Nautic ligger nu S/Y Maron tills vi kommer tillbaka.

Länk till fotoalbum: Vigo
Kommentera inlägget
Till Medelhavet Etapp 4
fredag 30 mars 2018 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Vinterförvaring i Vigo (ES)
S/Y Maron på uppställningsplatsen på Punta Lagoa marina i Vigo 2017/2018

Vinterförvaringen på Marina Punta Lagoa i Vigo har fungerat bra med upptagning/iläggning och service. Trots hårda vindar från Atlanten under vintern hade S/Y Maron klarat sig bra på land.

Persiljan överlevde vintern i Vigo

Min persiljeodling i hinken hade också överlevt vintern och spirade när vi var där över påsken. Vi har kunnat bo i båten de gånger vi varit nere och rustat. ”Båtmeken” har varit där flera gånger under tidig vår och "mekat". Årets nyhet en eltillsats till babordsvinsch som båtmeken installerat ska bli spännande att prova. Nu kan jag hissa upp båtmeken i masten vid behov och slipper själv hänga i masttoppen! I baracker på hamnområdet fanns toalett/dusch och på uppställningsplatsen fanns el hela året.

Flygresan över Biscaya till VigoDet har varit jättebra med flygplatsen i Vigo så nära, ca 15 minuter med taxi. Den trevliga personalen på marinan och vakten vid grindarna har snällt hjälpt till att beställa taxi till hamnen. Det har varit professionell personal på marinan men inte någon klubbkänsla med andra båtägare i hamnen vilket båtmeken saknat. Det har varit en nyttig kuperad terräng att bestiga till affärer, restauranger, barer, tvätteriet m.m.

Vi säger tack till alla på Marina Punta Lagoa för den trevliga tiden hos dem!

Kommentera inlägget