Resa - juli 2013
tisdag 30 juli 2013 - Skrivet av Bernt Marita Johansson
Andra halvan av Staande Mastroute
Segling ut i Ijsselmeer

 

<p >20 juli: Lördagen efter att Matilda lämnat oss tar vi oss vidare mot Amsterdam och hinner tilll Almeere som visar sig ha en mysig liten vik jämte hamnen där vi kan ankra för natten. Skönt att kunna ta sig ett dopp och flera andra båtar gör likadant. Tyvärr blir natten lite orolig då det blåser upp och vi vill ju inte driva. Vi får dock chansen att testa plotterns ankarlarm och det fungerar som det ska. Nästa dag ger vi oss vidare mot Amsterdam. Vi slussar oss in i en knökfull sluss utanpå en motorbåt. När slussen öppnar blir det fullt race ut. Färden går vidare på en bred kanal med storstaden vid sidan. Med tanke på nattlig slussning för att komma ur Amsterdam väljer vi att ta kanalen via Harlem. Ett stopp på ca 2 timmar inför öppning av en järnvägsbro gör att vi stannar till vid en gästhamn där en dam dyker på oss direkt och kräver 5 euro. Ingen trevlig hamn, tur att vi ska gå vidare. Inne i Harlem får vi en plats vid kajkanten där ström finns men inga andra faciliteter. Båtgrannen får problem med strömmen men Bernt fixar det som vanligt. <p >22 juli: Vi måste lämna vår plats vid kajen före kl 10 så vi skyndar oss upp för att se lite av Harlem och handla lite mat. Nu är det alla dessa broar som vi ska passera, börja bli vana. Vi åker kanalen fram och är så nära husen att vi kan se rakt in. Många otroligt fina trädgårdar med uteplatser som skulle få Timell att avundas. Ännu en järnvägsbro att passa tiden till, kl. 13.08 måste vi vara där annars får vi vänta i sex timmar. Allt går bra och vi anländer i god tid, kollar sjökortet medan vi väntar och plötsligt när vi tittar upp har bron öppnats och innan vi hinner fram lyser det rött, tusan också.  Då kommer det en pråm och hoppet föds om en extraöppning men inget händer,han lägger till vid sidan.  Nu händer följande: En man börjar ropa på oss att vi måste hjälpa till i grannbåten där en kvinna står och sliter för att dra upp sin man som ramlat ner i motorrummet med huvudet före. Vi flyttar båten nämare och Bernt tar sig över och sliter som ett djur för att få upp honom. Detta är dock omöjligt och när bron öppnas ringer mannen i den andra båten sjöräddningen och vi kan ge oss av och passera bron bakom pråmen. Hoppas allt gick väl för mannen. Vi lägger till i Alpen a/d Rijn, en lugn trygg hamn med fina omgivningar. Vi smälter nästan i värmen men kvällen blir desto skönare.

Kommentera inlägget
tisdag 30 juli 2013 - Skrivet av Bernt Marita Johansson
Sista delen av Holland
Willemstad by night

 

<p >23 juli: Fortfarande kanonvarmt vilket kräver dusch och vatten i massor. Idag kommer vi till de större kanalerna och hamnar i en liten hamn ”Sint Joris”. Vi går en runda och ta en glass på Mc donalds. På vägen tillbaka ser vi några lösa tuppar och en höna vid vägen. På något sätt tycks den ena tuppen bli provocerad och börja jaga oss men vi klarar oss utan några men. Reta aldrig en tupp. <p >24 juli: när vi i godan ro dricker vårt morgonkaffe och än en gång studerar sjökortet ser vi att vi missat en bro som ska öppna kvart över tio. Vi gör oss snabbt klara hinner dit. Vi försöker stödsegla lite på vägen men vinden är lynnig. Många stora fartyg men då kanalen är bred finns det ändå gott om plats. Då det inte finns så många hamnar på vägen lägger vi till i Willemstad som visar sig vara en riktig mysig plats. Vi tar en runda i den jumma sommarkvällen på vallen ovanför hamnen som erbjuder en härlig utsikt. <p >25 juli: Börja med att slussa oss vidare från Hollandsdiep till Volkerak. Nu har en månad gått sen vi lämnade Ronneby. Några enkla broar att klara av men tyvärr även en som sträcker sig över hela bukten. Vi tror vi måste gå till den öppningsbara delen men på vägen dit inser vi att vi kan passera under den ändå, dock med liten marginal som gör det lite nervöst.  I motvind angör vi Roompott där vi får ligga nära toaletter och duschar, skönt.  Vi slänger på oss badkläder och skyndat oss till stranden som erbjuder ett härligt bad i det salta vattnet. Senare på kvällen unnar vi oss att äta ute, sista  i Holland.

tisdag 30 juli 2013 - Skrivet av Bernt Marita Johansson
Ut i Nordsjön igen
Oostende i Belgien

 

<p >26/27 juli: Sista stora slussen och vi kan köra rakt in utan väntan. Vi lämnar idag Holland och tar oss till Oostende i Belgien i sällskap med grannbåten från förra hamnen. Fin segling och vi anländer hamnen där vi får en plats utanpå en hollänsk båt. Fullt ös både i stan och i hamnen, det är ju lördag. Nästa dag vaknar vi till ett dis på gränsen till dimma men bestämmer oss för att gå ändå. Det  kommer sig inte vara så farligt med sikten. Efter ett par timmar tornar molnen upp sig och det börjar regna häftigt. Blixt och åska känns väldigt nära och ett så kallat squall att vinden ökar från 6 till 20 m/s på några sekunder. Vi seglar in i en mörk vägg och det känns riktigt skrämmande. Tur att vi hade dragit in förseglet precis innan. Det varar ca en halvtimme och vi bestämmer oss för att gå in mot Dunkerque. På vägen in klarnar det upp och vi går vidare till Calais, en storhamn, stora fartyg och ett tivoli som dånar hela natten. Det avgör att vi bara stannar en natt.

Kommentera inlägget
tisdag 30 juli 2013 - Skrivet av Bernt Marita Johansson
Någonstans mellan Dover och Calais
Möns vita klippor eller var det Dovers

 

<p >28 juli: Vi hade nog tänkt gå vidare utmed den franska kusten men bestämmer oss plötsligt för att det vore kul att besöka England. Vid första broöppningen på eftermiddagen ger vi oss iväg mot Dover. Vi kommer inte ur hamnen direkt utan får vänta på några stora färjor som ska in och ut. Lite nervösa inför överfarten mellan Calais och Dover är vi allt eftersom vi vet att det är en av världens mest traffikerade zoner. Sikten är god och allt går bra även om det vid några tillfällen passerar stora fartyg tätt bakom oss. Vi närmar oss Dover i motström och det går inte fort. Två nautiska mil innan är vi tvugna att anropa hamnen och få tillstånd att komma in. Vi placeras att vänta i en krabbig sjö strax utanför östra porten. Väl inne i hamnen får vi en plats i Granville dock. På vägen dit fråga vi på engelska en man om råd och han svarar ”Vad siger du” och flinar, en dansk mitt i Dover. Här har vi de vita klipporna och nu har vi upplevt även dessa.

fredag 19 juli 2013 - Skrivet av Bernt Marita Johansson
Staande Mastroute
En vacker syn

Den 14 juli seglade vi från Nordeney med god fart då strömmen gav oss mellan 1-3 knop extra skjuts. Vi möttes av orolig sjö och rätt kraftiga vågor i början då vi skulle snirkla oss ut mellan grynnorna.Vädret var mulet och rätt kulet men inget regn. Infarten till Delfzijl var lång men hamnen hade gott om platser och det var lätt att lägga till. Söndag och en mer folktom stad får man leta efter, allt var stängt.

Måndag tar vi oss in i Staande mastroute mot Groningen där Matilda ska hoppa på och vara med oss några dagar. Många kor och andra djur ser vi på vägen. Kanalen bjuder ju lugnt vatten och just här inte så många broar. Groningen visar sig vara en stor stad med mycket ungdomar. Vi hamnar mitt i staden och på kvällen går vi till stationen och möter upp Matilda som tagit flyg till Amsterdam och därefter tåg till Groningen.

Mitt i frukosten ser vi hur flera båtar ger sig iväg för att ta sig förbi alla 16 broar som omger Groningen. Vi sväljer smörgåsen snabbt och hänger på vilket nog var en klok idé. Att stoppa trafiken som ensam båt känns lite konstigt vilket vi dock råkar utför några gånger. Vi går upp i sjön Lauwersmeer och hitta där en lugn och ganska trött hamn Oostmahorn. Vädret är varmt och vi tar oss ett dopp i det varma vattnet men usch vilken botten. Det vi tror är ett litet centrum visar sig vara en uppbyggd stad för rekreation med många aktiviteter för barn och vuxna.

Färden går vidare genom Dokkum där vi råkar ut för träskon som kommer neddimpande på ett metspö mitt  i broöppningen. Nu gäller det att ha mynt på fickan 5 Euro ville de ha. Vidare mot Leuwarden där vi passerar många bobåtar allt från rätt spartanska till rena lyxpråmarna. På färden känns det som om vi kör  in i flera trädgårdar då kanalen ligger precis utanför husen. I flera villakvarter har man båtplats som vi har parkeringsplats, verkligen annorlunda. Natten tillbringa vi i en naturhamn utmed kanalkanten. På morgonen tar Bernt och Matilda sig ett morgondopp innan vi far vidare mot Lemmer.

Matilda styr och vi kan ta igen oss. Efter ca 6 timmar är vi framme och hittar en riktigt lyxig hamn som erbjuder poolbad bubbelbad. Vi kollar in trakten och tar oss ett härligt bad i Ijsselmeer där många gör detsamma, en härlig sandstrand. Lemmer är verkligen en mysig liten stad med många matställen utmed kanalen. Vi stannar 2 nätter då Matilda ska ta buss och tåg till Amsterdam för att därifrån flyga hem.

 

 

 

lördag 13 juli 2013 - Skrivet av Bernt Marita Johansson
Cuxhaven och Nordeney
Solstolar för blåst

Cuxhaven fick bli en väntehamn inför Nordsjön. Vi tog fram cyklarna och utforskade staden. Fixade lite med båten och försökte ta det lite lugnt. Det blev inget sol och bad för det blåste kalla vindar från Nordsjön och temperaturen översteg inte 16 grader. Fredag morgon seglade vi vidare till Nordeney. På grund av tidvattnet fick vi sticka extra tidigt. Med 2-3 knop extra fart kom vi ur Elbe. Där ute möttes vi av lynniga vågor som blir när strömmen ur Elbe möter vinden in. Tur att vi avvaktad och valt fredag då vinden avtagit en del. Vi får tacka Tommy och Brittmarie för goda råd.

Efter 13 timmar nådde vi ett fullknökat Nordeney med massor av båtar. En hygglig hamnvärd visade oss dock sin sista plats och vi kunde andas ut. Den natten sov vi gott. Nordeney var inte riktigt som vi trodde. Inga små fiskestugor utan mer stora hotellkomplex. Innestan visade sig dock vara en mysig plats med små gågator. Nu väntar Holland och dess kanaler.

tisdag 9 juli 2013 - Skrivet av Bernt Marita Johansson
Kiel-kanalen
Båtarnas motorväg

Det är kul att ni hör av er.

Tur som dårar hade vi och kom in direkt i slussen. Mycket trafik på kanalen både längs med och över den.Trots färjor på tvären och tankbåtar på längden lyckades vi ta oss till Brunsbuttel. Vi sov en natt på kanalen mellan pålar i en naturhamn tillsammans med tre andra båtar. Gjorde en kort visit i Brunsbuttel därefter vidare till sluss och ut ur kanalen.  Fick god fart med hjälp av strömmen till Cuxhaven där vi nu tänker stanna minst två dagar.

lördag 6 juli 2013 - Skrivet av Bernt Marita Johansson
Framme i Kiel
I hamnen intill

I hamnen Kiel Wik ligger vi lungt och tryggt. Vi fick en riktigt fin segling hit och njuter nu av det fina vädret, äntligen sommar. Idag har vi prövat våra cyklar och tagit en tur till slussarna för att reka. Endast de stora slussarna verkar vara öppna vilket gör att man som fritidsbåt kan få ligga och guppa länge i väntan på att få komma in till slussen. Igår åt vi på ett trevligt fullsmockat och mysigt ställe med musik och god mat.

onsdag 3 juli 2013 - Skrivet av Bernt Marita Johansson
Danmarks smålandsfarvatten
I Spodsbjerg lungt och tryggt

Efter Mön bestämde vi oss för att gå in mellan Själland och Lolland där vi aldrig tidigare seglat. Vi fick lite motström första delen fram till broarna mellan Själland och Falster. Bra väder och en jättefin kväll när vi till slut nådde  Femö. Hamnen var populär och vi hade tur som fick en bra plats vid kajen.

Dagen efter fick vi en fin seglats med perfekt vind till Spodsbjerg på Langeland. Lite grådis under dagen men en riktigt varm och solig kväll. Fick oväntat besök av Jordenruntseglare från Huskvarna på båten Laya.

måndag 1 juli 2013 - Skrivet av Bernt Marita Johansson
Klintholm på Mön
Klintholm den första hamnen utanför Sverige

Nu har vi passerat Sveriges gräns och tagit oss till Danmark. Här på Mön känner man trivsel och hamnen har bra service. Vi omges av många tyska båtar men en och annan svensk hittar vi. Internetet fungerar fantastiskt bra. Resan hit var ovanligt lugn och behaglig fast vinden som fanns kom rakt i nosen. Motorn fick hjälpa oss. AIS har varit till stor hjälp bland alla stora fartyg. Skönt att veta var man har dem.